Atrankų rėčio atsijoti prokurorai ėmė burbėti

Generalinio prokuroro Evaldo Pašilio trypčiojimas renkantis naująjį Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento (ONKTD) vadovą kelia šurmulį tarp pretendentų, kurių gretos kaskart vis retėja.

E.Pašilis jau keli mėnesiai neranda, kas vadovautų svarbiam departamentui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Pašilis jau keli mėnesiai neranda, kas vadovautų svarbiam departamentui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 30, 2016, 8:21 AM, atnaujinta May 20, 2017, 7:17 AM

Po dviejų tuščiai pasibaigusių atrankų kai kurie prokurorai ėmė įtariai žiūrėti į nesibaigiantį procesą ir žada nebesiekti šių pareigų. „Manau, dviejų bandymų man – per akis“, – „Lietuvos rytui“ sakė prokuroras Julius Rėksnys.

Atrankose dalyvavęs Vilniaus apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas abu kartus buvo pasiūlytas vadovauti ONKTD, bet E.Pašilis nusprendė ir toliau tęsti kandidato paieškas.

Pretendentų gretos retėjo

Kovo mėnesį vykusioje pirmojoje atrankoje iš penkių pretendentų buvo atrinkti J.Rėksnys ir ne vienu skandalu pagarsėjęs buvęs ONKTD vadovas Irmantas Mikelionis, bet E.Pašilis nusprendė surengti papildomą atranką.

Birželio pradžioje pasibaigusioje papildomoje atrankoje dalyvavo jau tik keturi pretendentai.

Tarp jų – Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Rimvydas Valentukevičius, nebandęs laimės anksčiau. Tačiau jis tarp tinkamiausių pretendentų nepateko.

Atrankos komisija generaliniam prokurorui vėl pasiūlė rinktis daugiausia balų surinkusius I.Mikelionį arba J.Rėksnį.

Bet nei vienam, nei kitam E.Pašilis nepasiūlė ONKTD vadovo pareigų ir nusprendė toliau dairytis tinkamesnių kandidatų. Dabar prokuratūros vadovas jų lauks iki rugsėjo vidurio.

Nori didesnės konkurencijos?

Paskelbęs apie dar vieną atranką E.Pašilis aiškino suprantąs, kad iš šalies ši procedūra galbūt atrodo trunkanti pernelyg ilgai.

Tačiau generalinis prokuroras „Lietuvos ryto“ televizijai aiškino pirmenybę teikiantis ne procedūros trukmei, bet galimybei rasti tinkamiausią kandidatą: „Vis geriau pažindamas prokuratūroje dirbančius žmones manau, kad ne vienas jų turėtų drąsiau ir aktyviau siekti pokyčių savo karjeroje ir tuo prisidėti prie pozityvių pokyčių visoje prokuratūros sistemoje, kurių iš mūsų tikisi visuomenė. To ir siekiu tęsdamas šią atranką.“

E.Pašilio nuomone, iki šiol vykusiose atrankose dalyvavo aukšto lygio profesionalai, bet jis norėtų didesnės jų konkurencijos.

Tačiau galbūt laukiama, kad atkristų generaliniam prokurorui netinkami kandidatai arba jis turi savo favoritą? E.Pašilis tai neigė.

Nuo atrankų jau pavargo

Atrankose dalyvavęs J.Rėksnys pritarė, kad departamentui turėtų vadovauti kompetentingi asmenys, bet jis nuogąstavo, jog gali atsitikti taip, kad po kelių nesėkmingų bandymų išsirinkti naująjį vadovą atrankoje dalyvaus vienas pretendentas arba nė vieno.

Pats J.Rėksnys nusprendė daugiau šių pareigų nesiekti: „Kadangi abu kartus buvau pripažintas kaip geriausias kandidatas siekiant pokyčių Generalinėje prokuratūroje, tam tikrą moralinę pergalę pajutau ir to pakanka.“

Į atranką ranka numojęs prokuroras aiškino, kad ši procedūra atima nemažai laiko, jėgų ir nervų, jai reikia itin kruopščiai ruoštis.

J.Rėksnio manymu, dabartinė atrankos sistema turėtų būti keičiama, galbūt reikėtų atsisakyti nuostatos, kad atrankos komisijos sprendimas generaliniam prokurorui yra tiktai rekomendacinio pobūdžio.

Kalbėdamas „Lietuvos ryto“ televizijai atrankos sistema abejojo ir I.Mikelionis, svarstęs, kodėl generaliniam prokurorui netiko nė vienas kandidatas.

Geriau ieškotų pinigų

Politikai irgi nėra patenkinti situacija prokuratūroje.

Jie svarsto, kad rasti tinkamų kandidatų E.Pašiliui pavyktų greičiau, jeigu jis skelbtų ne papildomas atrankas, bet rūpintųsi geresniu sistemos finansavimu.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras mano, kad prokuratūrai per krizę ir po jos nebuvo skiriamas deramas finansavimas: „Ši sistema negalėjo konkuruoti su teismais, advokatūra, notarais, antstoliais ir pritraukti jaunų gabių žmonių, kuriuos galėtų auginti ir turėti tinkamų kandidatų.“ (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.