Seimas turi sprendimą dėl Karalienės Mortos mokyklos

Antradienį Seimas savo nutarimu

Seimas turi sprendimą dėl Karalienės Mortos mokyklos.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas turi sprendimą dėl Karalienės Mortos mokyklos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-30 20:06, atnaujinta 2017-05-20 05:17

Parlamentarai atkreipė dėmesį į audito ataskaitoje nustatytas valstybės valdomų įmonių vykdomos veiklos ir turto naudojimo problemas, kurios turėtų būti sprendžiamos valstybės mastu.

Už nutarimą dėl Karalienės Mortos mokyklos balsavo 59 Seimo nariai, 21 buvo prieš, 5 parlamentarai susilaikė.

Svarstant šį dokumentą Seime užvirė žodžių karas. Ypač nepagarbiais žodžiais „apdovanojo“ vienas kitą konservatorė Rasa Juknevičienė ir socialdemokratas Artūras Skardžius. „Čia išėjo padugnės kalbėti, kurie pjudo, pjudo politinę visuomenę“, – tvirtino R. Juknevičienė.

Socialdemokratas Eduardas Šablinskas mano, kad parlamentarė „peržengė rubikoną“.

Tuo tarpu socialdemokratas A. Skardžius nesistebėjo politikės žodynu, „žinant, kokioje šeimoje ji užaugo“. Politikas nepagarbiai atsiliepė apie R. Juknevičienės tėvą, kalbėdamas apie tai, kad jis esą „ateistas, komunistas, karjeristas“.

Nutarimą priėmęs Seimas siekia, kad būtų nustatytos valstybės valdomų įmonių veiklos ir turimo nekilnojamojo turto valdymo gairės ir kryptys, taip prisidedant prie valstybės iš tokių įmonių gaunamos grąžos didinimo.

„Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, kaip vykdanti valstybinės žemės patikėtinės funkcijas, turi tinkamai vykdyti valstybinės žemės naudojimo kontrolę“, – pažymima nutarime.

Seimas, siekdamas, kad valstybės valdomų įmonių veikla ir valstybinės žemės naudojimas būtų kuo efektyvesni ir racionalesni, pasiūlė Vyriausybei iki 2016 m. rugpjūčio 1 d., suderinus su Valstybės kontrole, parengti Audito ataskaitos rekomendacijų įgyvendinimo priemonių planą ir nustatyti jų įgyvendinimo terminus.

Vyriausybei siūloma išanalizuoti ir įvertinti valstybės valdomų įmonių, įskaitant ir patronuojamąsias įmones, vykdomą veiklą ir jos atitiktį valstybės strateginiams ir jų nustatytiems tikslams bei, atsižvelgiant į gautus rezultatus, priimti sprendimus dėl šių įmonių veiklos krypčių ir apimties.

Vyriausybė turės įvertinti, kokiu nekilnojamuoju turtu disponuoja valstybės valdomos įmonės ir, atsižvelgiant į jų keliamus tikslus, išanalizuoti, ar tas turtas yra naudojamas efektyviai ir racionaliai; nustatyti gaires, kaip valstybės valdomų įmonių veiklai nenaudojamas nekilnojamasis turtas turėtų būti panaudotas, kad jis duotų didžiausią naudą valstybei.

Siekiant efektyviau naudoti valstybės turtą – valstybinę žemę, siūloma įvertinti galimybę keisti teisinį reguliavimą, susijusį su naujų statinių statybos vykdymu išnuomotuose valstybinės žemės sklypuose.

Seimas savo nutarime pasiūlė Vyriausybei užtikrinti tinkamą skaidrumo, atvirumo ir konkurencingumo principų taikymą valstybės valdomų įmonių patronuojamųjų įmonių veikloje.

Vykdydama nutarimą Vyriausybė turės įvertinti ir nustatyti kriterijus, kuriais remiantis būtų galima objektyviai įvertinti formuojamo valstybinės žemės sklypo dydį, atsižvelgiant į jame esančio statinio eksploatavimo poreikius.

Vyriausybei pasiūlyta „įvertinti ir nustatyti kriterijus, kuriais remiantis būtų galima objektyviai įvertinti, koks statinio, esančio valstybinėje žemėje, nenaudojimo pagal paskirtį laikotarpis gali būti pateisinamas, o koks laikotarpis būtų traktuojamas kaip ekonominio efektyvumo nesukuriantis elgesys su daiktu“.

Atsižvelgiant į Energetikos reguliavimo institucijų bendradarbiavimo agentūros (ACER) sprendimus, Europos Audito Rūmų ataskaitų rekomendacijas, Valstybės kontrolės ataskaitas, siūloma įvertinti galimybę keisti teisinį reglamentavimą, suteikiant teisę Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijai gauti visą reikalingą informaciją iš valstybės valdomų energetikos sektoriaus įmonių (įskaitant ir patronuojamąsias įmones) apie jų vykdomą veiklą, kiek tai susiję su paslaugų ir (ar) darbų kainodaros valstybiniu reguliavimu, siekiant tinkamai užtikrinti galutinės elektros energijos, šilumos arba dujų kainos įtaką vartotojams.

Nacionalinei žemės tarnybai pasiūlyta nedelsiant imtis priemonių, susijusių su valstybinės žemės sklypų naudojimu, užtikrinančių tinkamą valstybinės žemės naudojimo kontrolės organizavimą ir vykdymą.

Seimas savo nutarimu pavedė Seimo Audito komitetui, kuriam vadovauja Vytautas Kamblevičius, atlikti šio nutarimo vykdymo parlamentinę kontrolę.

Kaip primena ELTA, šių metų kovo 22 d. Seimas pasiūlė Valstybės kontrolei atlikti valstybinį auditą, įvertinant valstybės valdomos įmonės uždarosios akcinės bendrovės „NT Valdos“ ir uždarosios akcinės bendrovės „Karalienės Mortos mokykla“ pernai rugsėjo 11 d. sudarytos preliminariosios sutarties teisėtumą bei ekonominį pagrįstumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.