Vetavus Darbo kodeksą – šauks neeilinę sesiją

[[ge:lrytas:lrytas:249071]]

Seimo valdantieji yra pasirengę sušaukti neeilinę sesiją, jei prezidentė vetuos naująjį Darbo kodeksą. Anot Seimo vadovybės atstovų, Seimas į sesiją greičiausiai rinktųsi jau kitą savaitę.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Seimo valdantieji yra pasirengę sušaukti neeilinę sesiją, jei prezidentė vetuos naująjį Darbo kodeksą. Anot Seimo vadovybės atstovų, Seimas į sesiją greičiausiai rinktųsi jau kitą savaitę.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2016, 11:39 AM, atnaujinta May 19, 2017, 11:00 PM

Anot Seimo vadovybės atstovų, Seimas į sesiją greičiausiai rinktųsi jau kitą savaitę.

Pasak Seimo vicepirmininko socialdemokrato Algirdo Syso, parašai dėl neeilinės sesijos surinkti, bet politinio sprendimo ją šaukti dar nėra.

„Susirinksime ir nuspręsime, sprendimo kol kas nėra“, – BNS sakė A.Sysas, bet patvirtino, kad reikalingus parašus frakcija turi.

Pasak Seimo vicepirmininko socialdemokrato Gedimino Kirkilo, valdantieji yra sutarę neatidėlioti Darbo kodekso svarstymo, jei jį vetuos prezidentė.

G.Kirkilo teigimu, jei Darbo kodeksas bus grąžintas Seimui pakartotinai svarstyti, Seimo neeilinė sesija greičiausiai būtų šaukiama jau kitą savaitę.

„Jei prezidentė vetuotų Darbo kodeksą, esame surinkę parašus ir greičiausiai pirmadienį – antradienį būtų šaukiama neeilinė sesija. Nėra prasmės atidėlioti. Yra sutarta koalicijos viduje, kad Darbo kodekso svarstymas nebus atidėliojamas“, – BNS sakė G.Kirkilas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį turėtų paskelbti poziciją, ar vetuos Darbo kodeksą bei Pagalbinio apvaisinimo įstatymą.

Kritikai teigia, kad Seimo priimtas naujasis Darbo kodeksas sumažina darbuotojų socialines garantijas. Vyriausybė teigia, kad lankstesni darbo santykiai būtini, siekiant kurti darbo vietas ir pritraukti investicijų.

Pagalbinio apvaisinimo įstatyme daugiausia diskusijų kelia embrionų skaičiaus ribojimas ir draudimas juos šaldyti.

Politikų vertinimai

BNS pateikia politikų, darbdavių ir darbuotojų atstovų reakciją į šią žinią.

Premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius: „Valstybės vadovė neišgirdo mokslininkų, pažangaus verslo atstovų, tarptautinių institucijų, Lietuvos jaunimo organizacijų, darbdavių ir visoms politinėms jėgoms atstovaujančių parlamentarų argumentuoto balso“.

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius: „Raginsiu frakciją joms (prezidentės pataisoms) pritarti – jos ištiesų yra pakankamai jautrios, bet kartu išsaugo kai kurias pagrindines naujojo kodekso nuostatas – jų nekeičia, kodeksas su jomis gali pradėti veikti“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis: „Norėčiau paraginti Seimo narius išgirsti ir suprasti šalies vadovės siunčiamą signalą, kad darbas nenusisekė ir jį reikėtų palikti parlamentarams, kuriuos žmonės išrinks rudenį“.

Seimo Liberalų frakcijos narys Gintaras Steponavičius: „Prezidentės veto iš esmės stabdo palankesnes sąlygas Lietuvoje kurti daugiau darbo vietų, leisti žmonės ne tik dirbti, bet ir užsidirbti. Veto yra nuviliantis ir neatspindi XXI amžiau lankstesnių darbo santykių tikrovės“.

Seimo Darbo partijos frakcijos vadovas Kęstutis Daukšys: „Tai daugiau politiniai pasiūlymai negu realūs. Politikos daugiau, nes viskas yra prieš rinkimus. Ko gero, pati prezidentė panašiai mąsto, kaip yra tame kodekse numatyta, bet tiesiog reikėjo parodyti, kad valdančioji dauguma kažką blogai daro, tai ir vetavo“.

Investuotojų forumo vadovė Rūta Skyrienė:“Jei nenorime naujų darbo vietų steigti, tai toliau vegetuokime su senuoju (Darbo kodeksu) ir tada, sakyčiau, labai trumparegiškas požiūris Prezidentūros parodytas“.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas: „Vertiname visiškai teigiamai. Pasakymas, kad turi būti išsaugotas būtent darbuotojų gynimas, socialinės garantijos, tai yra teigiamas prezidentės požiūris“.

Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė socialdemokratė Kristina Miškinienė: „Jeigu Seimas būtų pritaręs komiteto pozicijai po svarstymo, tai prezidentės pastabų būtų žymiai mažiau“.

Dešimtmetį lobistu dirbantis Lietuvos draudikų asociacijos vadovas Andrius Romanovskis: „Aš manau, kad čia yra grynai politinis sprendimas ir nesusijęs su (Darbo kodekso) turiniu. Pasiūlymai yra visiškai neprogresyvūs“.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto vadovas Žilvinas Šilėnas: „Vertinu neigiamai, veto nepelnytas. Visus šiuos klausimus buvo galima išspręsti papildomais teisės aktų projektais. Man liūdna, kad išleidus daug pinigų ir daug laiko besiginčijant, laimėjo retorika, o ne faktai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.