Lietuviškame lietuje – basas išeivių elitas

Smarkiu vėju ir lietumi pasaulio lietuvių jaunimą pasitikę Prienai jį išlydėjo su saule. Renginio organizatoriai nerimavo, kad blogi orai atbaidys dalį dalyvių, bet šie nuogąstavimai nepasitvirtino.

Lietuvių kilmės Holivudo žvaigždė R.Lee stebino savo energija ir iškalba.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvių kilmės Holivudo žvaigždė R.Lee stebino savo energija ir iškalba.<br>T.Bauro nuotr.
A.Abromavičius: „Lietuva – atvira naujovėms šalis.“<br>T.Bauro nuotr.
A.Abromavičius: „Lietuva – atvira naujovėms šalis.“<br>T.Bauro nuotr.
Premjerą A.Butkevičių pasitiko I.Davydenko ir „Harmony Park“ įkūrėjas verslininkas A.Rakauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Premjerą A.Butkevičių pasitiko I.Davydenko ir „Harmony Park“ įkūrėjas verslininkas A.Rakauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Ukrainietę N.Savčenko į PLJS atlydėjo užsienio reikalų ministras L.Linkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Ukrainietę N.Savčenko į PLJS atlydėjo užsienio reikalų ministras L.Linkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Indrė Vainalavičiūtė („Lietuvos rytas“)

Jul 12, 2016, 9:48 AM, atnaujinta May 19, 2017, 3:56 AM

Jau tradicija tapęs Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas (PLJS) šiemet kelias dienas vyko verslininkui, „Senukų“ prekybos tinklo įkūrėjui Augustinui Rakauskui priklausančiame visuomenės harmonizavimo parke „Harmony Park“ Vazgaikiemyje, Prienų rajone.

200 hektarų užimančiame parke išdygo palapinių miestelis, buvo paruoštos erdvės diskusijoms ir koncertams, o daugiausia susirinkusiųjų dėmesio sulaukę renginiai vyko hipodrome.

„Manau, viskas pavyko puikiai. Aktyvūs ir smalsūs susitikimo dalyviai taip pat prisidėjo prie kokybiško jo turinio“, – teigė PLJS organizatorė Ieva Davydenko.

Skaičiavo dalyvius ir pinigus

Bilietas į renginį trims dienoms kainavo 55 eurus.

Organizatorių duomenimis, buvo nupirkta apie 2 tūkst. bilietų ir išplatinta apie tūkstantį kvietimų renginio partneriams bei svečiams.

Kol kas rengėjai neturi tikslios dalyvių iš užsienio statistikos, bet spėjama, kad iš užsienio į PLJS buvo atvykę apie tūkstantį dalyvių, dar dvigubai tiek jų sulaukta iš Lietuvos.

„Apie 38 proc. pinigų, kurių reikėjo rengiant susitikimą, sudaro valstybinės paramos, apie 37 proc. – privačių rėmėjų ir 25 proc. – organizatorių lėšos.

Parko erdvėmis renginiui galėjome naudotis nemokamai“, – kalbėjo I.Davydenko.

Kitą susitikimą numatyta surengti 2018 metais.

„Minėsime savo valstybės atkūrimo šimtmetį, taigi viskas bus dar geriau ir įspūdingiau“, – vylėsi PLJS rengėja.

Ceremoniją merkė lietus

Per tris susitikimo dienas įvyko 77 renginiai ir surengtos 25 dirbtuvės, su renginio dalyviais bendravo 194 pranešėjai ir diskusijų dalyviai.

Vienas jų – Ray Bartkus, Niujorke gyvenantis lietuvių menininkas, piešiantis iliustracijas ir viršelius žinomiausiems JAV spaudos leidiniams.

Susitikimo metu jis pristatė kartu su studentais kurtą milžiniškų šviesos tiltų instaliaciją.

Nors šiemečio susitikimo dalyvių orai nelepino, net kelis kartus nušniokštė gausios liūtys, tai, anot organizatorių, didelės žalos renginio sėkmei nepadarė.

„Per atidarymo ceremoniją itin smarkiai lijo, bet Lietuvos kariuomenės atstovai parodė, kad orai nesvarbu, o kur kas svarbiau tikslas“, – sakė I.Davydenko.

Beje, ne vienas susitikimo dalyvis net mėgavosi tokiais orais – per lietų vaikščiojo basi.

Kalbėjo apie užburtą ratą

Lietus merkė ir premjerui Algirdui Butkevičiui sakant sveikinimo kalbą. Politikas kalbėjo ir apie naująjį Darbo kodeksą, dėl kurio dabar daug diskutuojama.

Premjeras priminė, kad įvairios tarptautinės institucijos kaip vieną opiausių problemų Lietuvoje įvardijo nelanksčius darbo santykius: „Jei ir toliau pasaulyje šioje srityje būsime tik 105–106 vietoje, kalbėti apie konkurencingumą bus sunku.“

Vyriausybės vadovas pristatė bendrą projektą su Lietuvos studentų sąjunga dėl jaunimo praktikų.

„Patirties stoka – didelė kliūtis jaunam žmogui rasti darbą. Susidaro užburtas ratas – verslas nepriima į darbą, nes jaunuolis neturi patirties, bet jos negali įgyti, nes jo niekas nepriima į darbą.

Kreipsimės į Lietuvos verslininkus, valstybines institucijas, organizacijas, įstaigas ragindami priimti į praktiką studentus“, – aiškino A.Butkevičius.

Anot premjero, užsienio jaunimas atvykdamas į šį renginį parodo, kad nėra abejingas Lietuvai, o čia esantys jauni žmonės taip pat dalijasi idėjomis ir pasiūlymais: „Norėtųsi, kad iš užsienio į susitikimą atvykę jaunuoliai išsivežtų iš čia ir skleistų gerą žinią apie Lietuvą.“

Negailėjo komplimentų

PLJS pranešimą skaitęs buvęs Ukrainos ekonominės plėtros ir prekybos ministras Aivaras Abromavičius prisipažino, kad tik tapęs politiku Kijeve įvertino, ko iš tiesų savo kelyje po nepriklausomybės atkūrimo pasiekė Lietuva.

„Ypač aiškus verslo ir valdžios atskyrimas.

Džiaugiuosi, kad stambieji Lietuvos verslininkai nesiveržia į valdžią.

Valdžios sektoriaus skaidrumas ir sprendimų priėmimo efektyvumas didėja, verslas ir piliečiai pradeda labiau pasitikėti teismais, šalyje yra didžiulis atvirumas naujovėms.

Jei pažvelgsime, kur buvome prieš 25 metus, ar lyginsime pažangą su mažiau nusisekusiomis šalimis, turime pripažinti – padaryta daug.

Bet norisi dar daugiau. Ir tai mes galime pasiekti“, – kalbėjo A.Abromavičius.

Jis vylėsi, kad Lietuva sudarys sąlygas į politiką įsitraukti naujiems jauniems žmonėms, turintiems įvairios patirties.

Plojimai garsiai aktorei

Bene spalvingiausia PLJS viešnia tapo iš JAV atvykusi garsi lietuvių kilmės aktorė Rūta Lee. Kanadoje gimusi 81-erių aktorė per savo karjerą atliko daugiau nei 150 vaidmenų kine, teatre ir televizijoje.

Susitikti su jaunąja auditorija R.Lee atvyko pasipuošusi didele ekstravagantiška raudona skrybėle, o per hipodromo smėlį žengė avėdama elegantiškus aukštakulnius, kuriuos vėliau nusispyrė ir nešėsi rankoje.

Energija trykštanti Holivudo aktorė sulaukė audros plojimų – ir dėl per dešimtmečius išsaugotos nuoširdžios sodrios lietuvių kalbos, ir dėl atvirai išsakytų minčių.

„Pavydžiu jums jaunystės. Nepavydžiu visų tarptautinių problemų, su kuriomis teks susidurti.

Dauguma jūsų gimė taikos metu. Todėl tikiuosi, kad išmoksite ir branginsite istoriją, kraują ir prakaitą, kurį jūsų tėvai ir seneliai įdėjo į Lietuvą, kad visi galėtume būti laisvi ir gyventi taip, kaip norime“, – kalbėjo viešnia.

Pasidalijusi savo gyvenimo istorija R.Lee ragino jaunimą nepamiršti šaknų: „Būti lietuviu – ypatinga. Manau, gimėme su ypatingu genu. Lietuvius vienija suvokimas – jei dirbi labai sunkiai, sieki savo tikslų, pasiseks.“

I.Davydenko teigė, kad pasikviesti į susitikimą aktyvią Los Andželo lietuvių bendruomenės narę R.Lee nebuvo sunku – už tai ji neprašė jokio užmokesčio, rengėjams tereikėjo pasirūpinti lėktuvo bilietais.

Politiką vertino santūriai

„Istorinė atmintis nėra ilga ir karai kartojasi, tai dabar ir vyksta Ukrainoje. Mes vėl giname savo laisvę gyventi. Aš linkiu, kad jūs nežinotumėte, kaip tai reikia daryti, kad jūsų žemėje niekada nebūtų karo. Jūs kaip niekas kitas jaučiate mūsų skausmą ir mums padedate. Esu už tai dėkinga“, – taip į PLJS dalyvius kreipėsi dvejus metus Rusijoje kalinta buvusi karinių oro pajėgų pilotė, dabar Ukrainos parlamento narė Nadija Savčenko.

Kalbėdama apie politinę situaciją ji laikėsi santūriai ir teigė, kad dabartiniai Ukrainos ir Rusijos santykiai yra „ramūs ir šalti“, tačiau ilgainiui Kijevas turi megzti santykius su visomis kaimyninėmis šalimis.

Vėliau pakalbinta N.Savčenko leido suprasti, kad laikosi savo ne kartą išsakytos pozicijos: „Rusija mano, kad pasaulyje yra tik dvi šalys – tai ji pati ir Jungtinės Amerikos Valstijos, o visa kita tai tik jų interesų zona. Bet taip nėra.

Mes, mažesnės tautos, irgi turime savo valstybingumą, tautiškumą ir, jei reikės, griebsimės ginklo, kad apsigintume nuo priešų.“

Vakar N.Savčenko priėmė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?