Policininkai apsiginkluos įrankiais

Kad anksčiau už kitas tarnybas į nelaimės vietą atvykę policininkai galėtų išgelbėti prispaustus arba skęstančius žmones, jiems žadama išdalyti daugybę įrankių. Tik kaip tai sutalpinti policijos mašinoje?

Staliaus įrankių rinkinį primenantis lagaminas bus ir policijos mašinose.<br>Policijos nuotr.
Staliaus įrankių rinkinį primenantis lagaminas bus ir policijos mašinose.<br>Policijos nuotr.
Patruliams ruošiamos šviesą atspindinčios ir neperšaunamos liemenės.
Patruliams ruošiamos šviesą atspindinčios ir neperšaunamos liemenės.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda KUIZINAITĖ („Lietuvos rytas“)

Jul 15, 2016, 7:47 AM, atnaujinta May 18, 2017, 8:46 PM

„Policininkai stovėjo ir nieko nedarė“, – po įvairių nelaimių priekaištų dažnai sulaukia pareigūnai.

Itin garsiai tokie žodžiai skambėjo, kai Kėdainių rajone tėvas į šulinį sumetė du mažamečius vaikus. Pirmieji į nelaimės vietą atvykę policininkai neturėjo kuo jų ištraukti.

Patruliai taps gelbėtojais

Po šio įvykio Policijos departamentas nusprendė: nelaimėlius gelbėsime patys.

Kad galėtų įlipti į šulinį, visi patruliai vežiosis virves su karabinais. Kad išgelbėtų prispaustus ar nelaisvėje atsidūrusius žmones, jie įsigis metalui kirpti skirtų žirklių, dar gali prireikti kirvių, kastuvų ir laužtuvų.

Šias priemones patruliai galėtų panaudoti, kol į įvykio vietą atvyks ugniagesiai gelbėtojai arba įvairių priemonių turintys rinktinės „Aras“ pareigūnai.

„Šios priemonės būtų naudojamos pirmosiomis nelaimės minutėmis, kurios dažnai ir būna svarbiausios. Dabar policininkai tokių priemonių neturi, o gyventojai piktinasi, kad atvykę į nelaimės vietą pareigūnai tik stovi ir žiūri“, – aiškino Policijos departamento Viešosios policijos valdybai laikinai vadovaujantis Saulius Kazlauskas.

Iki šiol patruliai savo automobiliuose paprastai vežiodavosi tik gesintuvą, vaistinėlę ir lyną. Jei prireikdavo kitų priemonių, jas atsiveždavo iš komisariatų.

Susirūpino ir higiena

Policijos departamentas susirūpino ir pačių pareigūnų saugumu. Todėl juos planuojama aprūpinti geresnės kokybės šūviams ir peilio dūriams atspariomis liemenėmis, taip pat dujokaukėmis.

„Policininkai nešoks į ugnį gelbėti žmonių, bet dujokaukių prireikia išsiliejus pavojingoms cheminėms medžiagoms.

Pareigūnai turi būti apsaugoti“, – aiškino S.Kazlauskas.

Viešosios policijos patrulius planuojama aprūpinti ir higienos priemonėmis.

Jų automobiliuose turėtų būti ne tik vienkartinių pirštinių, bet ir respiratorių.

Pareigūnams dažnai tenka padėti nešti sužeistus ar žuvusius žmones, į tarnybinius automobilius vesti asocialius asmenis. Todėl juos planuojama aprūpinti vienkartiniais kombinezonais.

Automobilis – ne guminis

Kad naktį pareigūnams būtų patogiau apžiūrėti įvykio vietą, reikia galingų pastatomų prožektorių. Kol kas policininkai bando pasišviesti nedideliais nešiojamaisiais žibintais.

Be ypatingiems atvejams skirtų daiktų, policijos automobiliuose turi likti vietos kasdienėms darbo priemonėms – greičio matuokliui, alkoholio tikrintuvui, langų šviesos laidumą matuojančiam prietaisui.

Ar viską sukrovus į tarnybinį automobilį liks vietos patiems policininkams? Tokių abejonių kilo ir Policijos departamento vadovams, todėl jie nusprendė socialiniuose tinkluose gyventojų paklausti, kokių priemonių iš tiesų reikia patruliams.

„Bus kaip moteriška rankinė – visko pilna, bet prireikus nieko negali rasti“, – ironizavo vienas komentatorių.

Netelpa kelio ženklai

Vienas viešosios policijos vadovų S.Kazlauskas teigė, jog svarstomi įvairūs variantai, kaip automobilyje sutalpinti kuo daugiau daiktų.

Pavyzdžiui, avarijų vietose policininkams reikia pastatyti laikinus kelio ženklus, o sulankstomų ir mažai vietos užimančių ženklų kol kas turi tik Vilniaus kelių policija.

Dar daugiau vietos tarnybiniuose automobiliuose užima keliui pažymėti skirti šeši guminiai kūgiai.

Pareigūnai ketina išbandyti mažesnius, į vieną dėžutę telpančius kūgius, tačiau abejoja, ar iš plastiko padaryti ženklai ilgai tarnaus – juos gali sutrupinti užvažiavęs automobilis.

Pirkinių sąrašo dar nėra

Kad policininkai galėtų profesionaliai naudotis visais šiais prietaisais, gali prireikti ir papildomų mokymų.

„Paėmęs laužtuvą, pareigūnas gal ir nepadarys nieko blogo, bet jei tinkamai nepririšęs virvės leisis į šulinį, gali įkristi ir pats“, – svarstė S.Kazlauskas.

Kai bus nuspręsta, kiek ir kokių priemonių reikia patruliuojantiems pareigūnams, policija skaičiuos, kiek jos gali kainuoti.

Planuojama, kad vienodi priemonių rinkiniai bus visuose viešosios policijos patrulių automobiliuose.

Tokių mašinų Lietuvoje – 800, bet pareigūnai dirba pamainomis, todėl į gatves vienu metu išvažiuoja 300 policijos ženklais pažymėtų automobilių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.