Kas lenktynėse dėl reitingų politikams kišo koją?

Ne vienas politologas pranašavo, kad Socialdemokratų partijos vadovo premjero Algirdo Butkevičiaus aktyvios pastangos priimti šiuolaikišką, bet visuomenėje prieštaringai vertinamą Darbo kodeksą gali pakišti politikui koją lenktynėse dėl reitingų. Taip ir atsitiko.

Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 16, 2016, 8:33 AM, atnaujinta May 18, 2017, 6:34 PM

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa, atlikta liepos 1–10 dienomis, parodė, kad smuktelėjo ir A.Butkevičiaus, ir Socialdemokratų partijos, ir Vyriausybės populiarumas, taip pat mažiau gyventojų mano, jog būtent premjeras geriausiai atstovauja jų interesams.

Tas krytis ypač atsispindi lentelėje, kurioje respondentai visuomenės veikėjus vertina palankiai arba nepalankiai.

Prieš mėnesį A.Butkevičiui teigiamą pažymį parašė 44 proc., o neigiamą – 30,9 proc. apklausos dalyvių, o dabar šie skaičiai yra atitinkamai 40,2 ir 35,3 procento.

Vyriausybės vadovas išsilaikė antrojoje vietoje, bet jį faktiškai pasivijo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, visai netoli – dar keli politikai.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė, per mėnesį dar paauginusi reitingą, į priekį nutolo, regis, nebepavejamai.

Susumavus palankias ir nepalankias nuomones premjero balansas dar liko teigiamas (+4,9), bet pagal šį rodiklį jis nusmuko net į dešimtąją rikiuotės vietą.

Jeigu Seimo rinkimai vyktų šį sekmadienį, mažiau piliečių nei prieš mėnesį balsuotų ir už Socialdemokratų partiją.

Tiesa, smuktelėjo ir „valstiečių“ populiarumas, bet skirtumas tarp dviejų pirmaujančių politinių jėgų sumažėjo.

Matyt, vildamasis, kad visuomenės nuomonės barometro rodyklė toliau kryps jo naudai, vakar kalbėdamas per Žinių radiją R.Karbauskis tvirtino besitikintis, kad jo partija bus ta, kuri galės formuoti valdančiąją koaliciją po Seimo rinkimų.

Taip pat „valstiečių“ vedlys pareiškė, jog tikrai nedirbs kartu su „Tvarkos ir teisingumo“ ir Darbo partijomis, jam tam tikrų abejonių kelia ir Liberalų sąjūdis.

Dar sunku pasakyti, kaip bus su tomis dėlionėms. Antai dabar daug mažiau žmonių negu prieš mėnesį mano, kad jų interesams geriausiai atstovauja vienas „valstiečių“ vėliavnešių Saulius Skvernelis. Taigi nemažos dalies rinkėjų nuotaikos kinta.

Be to, dabartinius reitingus per Seimo rinkimus gali gerokai sujaukti dar neapsisprendę, už ką balsuoti, gyventojai, kurių šiuo metu yra 21 procentas.

Gal dalis jų parems pirmaujančius, gal – atsilikėlius, o gal, pavyzdžiui, stabiliai viduryje esančius konservatorius?

Atrodo, pamažu ima atsigauti Liberalų sąjūdžio rėmėjai, kuriuos buvo ištikęs šokas įsiplieskus galimos korupcijos skandalui ir į politinę nebūtį pasitraukus buvusiam partijos vadovui Eligijui Masiuliui.

Birželį tik 3,6 proc. gerbėjų balsų sukrapštę liberalai šį kartą jų turi jau 5,9 proc. Šis kraitis jiems bent simboliškai leido pralenkti „tvarkiečius“, kurie atsidūrė prie pavojingos 5 proc. balsų ribos, kurios neperžengus partijai užsivertų durys į Seimą.

Beje, ūgtelėjo ir Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, kuris buvo išrinktas Liberalų sąjūdžio pirmininku, reitingas.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.