Dviguba skriauda žemaičiui: pavogtą automobilį liepė išsipirkti

Jei iš jūsų pagrobė automobilį, tai dar tik bėdų pradžia, mat panorėję jį atgauti iš saugomos aikštelės galite būti priversti sumokėti kelis šimtus eurų. Į tokią absurdišką padėtį pateko Gargždų gyventojas 59 metų Kęstutis Šimulis. Nusikaltimo auka tapusiam vyrui norint atgauti savo, kaip jis pats sakė, vos 100 eurų įvertintą automobilį, teks sumokėti dar 300 eurų.

Žemaitis automobilį atgavo nemokamai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Žemaitis automobilį atgavo nemokamai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Žemaičio istorija ieškant teisybės baigėsi gerai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Žemaičio istorija ieškant teisybės baigėsi gerai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 17, 2016, 1:46 PM, atnaujinta May 18, 2017, 3:58 PM

Niekas nesivargino pranešti

Visos K.Šimulio bėdos prasidėjo tada, kai šių metų birželio antrą dieną jo automobilį pagrobė. „Leidau transporto priemone naudotis broliui, šiam iš panosės automobilis buvo nuvarytas, ir jis iš karto kreipėsi į policiją. Mano automobilio pagrobėjas yra tas pats asmuo, kuris neseniai pagarsėjo pabėgimu iš Gargždų laikinojo sulaikymų patalpų“, – pasakojo pašnekovas.

Kad automobilis yra saugojimo aikštelėje, vyras tikino sužinojęs tik per teismo posėdį, kuris vyko birželio viduryje. „Dvi savaites nežinojau, kur yra automobilis, niekas nei raštu, nei kaip nors kitaip pranešti nesivargino. Po pirmo teismo posėdžio man net neišdavė leidimo pasiimti automobilį, nes kita bylos pusė dar prašė laiko susipažinti su bylos medžiaga. Bet juk mokestis už jo saugojimą kaupėsi.

Galiausiai, kai jau turėjau visus reikiamus dokumentus automobiliui atsiimti, sužinojau, kad dar turėsiu  susimokėti 300 eurų už jo nutempimą ir saugojimą. Bet juk aš neprašiau jo vogti. Neturiu tų 300 eurų“, – liūdnai svarstė pašnekovas.

Nustebino policijos atsakymas

Kai vyras ėmė domėtis, kodėl tapęs piktavalio auka dar turi mokėti, niekas tiksliai į jo klausimus atsakyti nenorėjo: „Policijoje man pasakė, kad jų saugojimo aikštelė  nėra guminė, tad automobilis nutemptas saugoti mokamai. Mano padėtį suprato vienas prokuroras. Jis nesutiko, kad tai administracinė byla, mat automobilio pagrobimas yra sunkus nusikaltimas, ir grąžino bylą ikiteisminiam tyrimui.“

K.Šimulis pasakojo, kad sulaikomas automobilio grobikas turėjo automobilio pirkimo ir pardavimo sutartį, nors gargždiškis niekam savo transporto priemonės parduoti neketino: „Ši sutartis suklastota, nes savo mašinos „pirkėją“ teisme pamačiau pirmą kartą gyvenime.“ 

 “Automobilį vairavo neblaivus asmuo“

Aiškinantis, kaip automobilis pateko į mokamą saugojimo aikštelę, paaiškėjo ir daugiau ne itin malonių aplinkybių. Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė komentuodama situaciją sakė: „Minimą automobilį vairavęs asmuo buvo sustabdytas už Kelių eismo taisyklių pažeidimą – jis vairavo būdamas neblaivus, būtent todėl automobilis nukeliavo į mokamą saugojimo aikštelę.“

Anot jos, kai padaromas Kelių eismo taisyklių pažeidimas, automobilis iš karto gabenamas į mokamą aikštelę: „Jei byloje pripažįstama, kada automobilis pavogtas, galima kreiptis į teismą ir siekti, kad už saugojimą mokėti nereikėtų. Šiuo metu dėl automobilio vagystės pradėtas ikiteisminis tyrimas, tad viskas gali pakrypti visai kita linkme.“

 Mokėti – privalu

Konfiskuotų automobilių aikštelė, kurioje šiuo metu saugomas gargždiškio automobilis, priklauso įmonei „Transadria“. Įmonės vadybininkė Jolita Skalskytė teigė girdėjusi K.Šimulio istoriją, bet niekuo padėti negalinti.: „Mūsų įmonė teikia transporto priemonių evakavimo paslaugas – evakuatoriumi transportuojame automobilius. Šią paslaugą teikiame policijai, turime pasirašę sutartį, prieš tai esame laimėję konkursą teikti šią paslaugą. Gauname pareigūnų iškvietimą, atvykstame, paimame automobilį ir jį transportuojame. Transportuoti galime į keletą vietų – į policijos komisariato aikštelę arba į savo saugojimo aikštelę.“

Anot pašnekovės, automobilį iš saugomos aikštelės transporto priemonių savininkai gali atsiimti tik tada, kad gauna iš policijos raštišką leidimą tai padaryti arba atitinkamą sprendimą priima teismas.

„Mūsų paslaugos mokamos – automobilio nutempimas – 87 eurai ir pridėtinės vertės mokestis (PVM), o viena saugojimo diena kainuoja 4,35 euro ir dar PVM. Jei pasitaiko kuriozų, vyksta kokie nors tyrimai, imami pirštų atspaudai ir pan., automobilis negrąžinamas iki teismo, bet už nuvilkimą ir saugojimą transporto priemonės savininkas susimokėti privalo, o vėliau jis gali šių pinigų reikalauti iš įvykių kaltininko“, – sakė J.Skalskytė. Jos teigimu, sprendimą dėl to, kur transporto priemonė bus saugoma, priima policijos pareigūnai.

„Jei automobilis gabenamas į policijos komisariatą, sąskaita išrašoma policijai, o liepiama nuvilkti į mūsų aikštelę – sąskaita išrašoma savininkui. Vėliau savininkas gali šią sąskaitą peradresuoti įvykio kaltininkui, bet atsiimant susimokėti reikia“, – kalbėjo ji.

Kai ši publikacija jau buvo parengta, į redakciją paskambinęs K.Šimulis pasakojo, kad teisėsaugos pareigūnai jį išgirdo: vyrui pavyko įrodyti, kad tapo nusikaltimo auka, tad automobilis jam buvo grąžintas be jokių papildomų mokesčių.  “Esu labai dėkingas prokurorui Kaziui Grigaičiui, kuris padėjo išspręsti šią painią situaciją“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.