Buvusi karė valstybei – lyg šiukšlė

Penkerius metus Lietuvos kariuomenėje tarnavusi 28-erių Ieva Miliauskienė nudžiugo sužinojusi, kad laukiasi kūdikio. Tačiau šeimos džiaugsmą netrukus aptemdė apmaudas – moteris sužinojo, kad jai nepriklauso jokia motinystės išmoka.

Pasijutę savo valstybės institucijų nuskriausti Ieva ir Arvydas Miliauskai patyrė, kaip skiriasi požiūris į žmogų Lietuvoje ir Norvegijoje.<br>Nuotr. iš šeimos albumo
Pasijutę savo valstybės institucijų nuskriausti Ieva ir Arvydas Miliauskai patyrė, kaip skiriasi požiūris į žmogų Lietuvoje ir Norvegijoje.<br>Nuotr. iš šeimos albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Jul 18, 2016, 6:06 AM, atnaujinta May 18, 2017, 3:18 PM

Norvegijoje dirbantis Ievos vyras Arvydas Miliauskas gaus pašalpą už Lietuvoje kūdikio laukusios, bet jį netikėtai praradusios žmonos slaugą iš savo statybos įmonės.

„Dejuojama, kad Lietuvoje mažėja gimstamumas, tačiau elgiamasi taip, kad moterys čia kuo mažiau gimdytų“, – kalbėjo A.Miliauskas.

Šeima pasisamdė advokatą, rengia dokumentus teismui prieš Lietuvos valstybę ir tikisi prisiteisti neturtinę žalą už jiems suteiktus nemalonius išgyvenimus.

Nutarė gyventi Norvegijoje

Kuršėnuose vidurinę mokyklą baigusi I.Miliauskienė atvyko į uostamiestį, Klaipėdos valstybinėje kolegijoje įgijo maisto produktų technologo specialybę ir liko pajūryje – pasirinko kariškės profesiją.

Moteris trejus metus dirbo Lietuvos karinėse jūrų pajėgose – iš pradžių štabe, vėliau – kariniuose laivuose, paskui perėjo į Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalioną.

„Dirbau virėja valgykloje, laivų kambuzuose. Stengiausi, negirdėjau jokių nusiskundimų ir neturėjau jokių nuobaudų. Tarnyba buvo nelengva.

Pernai spalio 30 dieną nusprendžiau baigti karinę tarnybą. Vyras dirba Norvegijoje, jam ten gerai sekasi.

Pasvarstėme, kad abiem gyventi užsienyje bus geriau. Išėjusi iš darbo tvarkiausi reikalus Lietuvoje, iškart užsiregistravau Darbo biržoje“, – pasakojo I.Miliauskienė.

Netrukus ji sužinojo – laukiasi kūdikio. Pernai susituokusi pora netvėrė džiaugsmu, kad viskas taip puikiai klojasi.

Nėščiąją ištiko nelaimė

Birželį A.Miliauskas parvyko atostogų į Lietuvą.

„Grįžau atostogų ir prasidėjo bėdos. Žmona dėl nėštumo patologijos besibaigiančią 28 nėštumo savaitę atsidūrė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, paskui – Kauno klinikose.

Medikai stengėsi, bet vaikelį vis dėlto praradome. Paverkėme, liūdėjome, tačiau supratome – gyvenimas nesibaigia, reikia tiestis ir eiti toliau. O tuomet ir prasidėjo protu nepaaiškinami dalykai“, – kalbėjo A.Miliauskas.

Kūdikį praradusiai besilaukusiai moteriai pagal įstatymus priklauso vieno mėnesio motinystės pašalpa.

Tačiau paaiškėjo, kad I.Miliauskienei pinigai nepriklauso. Taip šeimai pareiškė „Sodros“ Alytaus skyriaus specialistė, tą patį pribloškiamą atsakymą pora išgirdo ir kitose valdiškose įstaigose.

Atsidūrė tarp dangaus ir žemės

„Visur su mumis kalbėjo šaltai, norėjo kuo greičiau atsikratyti, tarsi būtume ką nors negera padarę. Ko norite? Jums motinystės išmoka nepriklauso, nes darbo stažo – tik šeši mėnesiai, tiek nepakanka.

Mat aš tiek laiko buvau registruota Darbo biržoje, tai „Sodros“ darbuotojos mato savo kompiuteriuose. Niekaip nesupratau, kodėl tik šeši mėnesiai? O kur penkeri metai, kai tarnavau tėvynei?“ – piktinosi I.Miliauskienė.

Paaiškėjo, jog tokioje situacijoje moteris atsidūrė todėl, kad kariškėms motinystės išmokas moka pati kariuomenė, o palikusios tarnybą jos atsiduria tarp dangaus ir žemės – be nieko.

„Sodros“ elektroninėje sistemoje nematyti, kad moteris dirbo kariuomenėje.

I.Miliauskienė bandė situaciją aiškintis Dragūnų batalione, bet ten finansininkė buvo užsiėmusi. Ji džiaugiasi, kad bent vieną dokumentą iš bataliono gavo: jame nurodytos konkrečios datos, kada kariškė čia pradėjo dirbti ir kada išėjo iš darbo.

Ji prašė nurodyti, kaip buvo drausta, kiek mokesčių valstybei už ją buvo sumokėta. Tačiau dėl to pasiūlyta kreiptis į Krašto apsaugos ministeriją.

Ramios tik tol, kol tarnauja

Moteriai pavyko išsiaiškinti, kad karinės struktūros „Sodrai“ moka ne visus mokesčius, o besilaukiančioms moterims skiria pašalpas iš savo biudžeto. Bet tik iki tos dienos, kol jos atlieka tarnybą.

„Kai laukiausi, nė neįtariau, kad gali kilti tokių problemų. Žinojau, kad pagal įstatymus norint gauti motinystės išmokas per paskutinius 24 mėnesius reikia turėti 12 mėnesių darbo stažą.

Buvau rami ir laiminga.

Paskui nutiko nelaimė – netekau vaikelio, bet 28 darbo dienų pašalpa man vis vien priklauso. Pasirodo, ne, nepriklauso nė cento. Skaudu“, – Lietuvos įstatymų absurdiškumu stebėjosi I.Miliauskienė.

Pradėjusi gilintis į savo problemą ji sužinojo, kad prieš pusantrų metų jau buvo panaši situacija: „Atrodo, tai nutiko aukštesnio rango pareigūnei, ji buvo nusiteikusi kovoti iki galo, bet kuo viskas baigėsi, nežinau.“

Vyras žada nenuleisti rankų

Norvegijoje, kur jau dabar gyvena iš Lietuvos emigravusi šeima, požiūris į besilaukiančias moteris – kitoks.

„Kai praradome kūdikį, paskambinau savo darbdaviui į Oslą, viską papasakojau ir paprašiau leisti dar kelias dienas pabūti Lietuvoje – mat atsirado nenumatytų problemų. Jis iškart sutiko, pasakė, kad man priklauso žmonos slaugos išmoka, nurodė, kokius dokumentus turiu pateikti įmonės buhalterijai.

O kas darosi Lietuvoje? Ar tai – gimstamumo skatinimas? Iš prigimties esu kovotojas ir manau, kovosime iki galo. Esmė – ne tie 200 ar 300 eurų, kuriuos būtų gavusi mano žmona, jei būtų dirbusi kitur. Tai nepakeistų mūsų gyvenimo.

Norime, kad ir kiti sužinotų, kokių nesuvokiamų dalykų būna Lietuvoje ir kad nepakliūtų į tokią absurdišką situaciją.

Ir dar pastebėjau vieną negerą dalyką – niekur neišgirsi konkretaus atsakymo į klausimą. Visi vadovaujasi įstatymais, siuntinėja vieni pas kitus – atsimuši tarsi į sieną.

Mes irgi norime vadovautis įstatymais, bet kad tie įstatymai kartais nesuprantami. Daugiau klaustukų negu atsakymų“, – kalbėjo A.Miliauskas.

Pasvarstė ir apie pensiją

Šiai šeimai teko varstyti daug valstybinių įstaigų durų, kol išsiaiškino, kad kariuomenėje dirbantys asmenys nėra draudžiami ligos ir motinystės socialiniais draudimais, karinės institucijos nemoka įmokų „Sodrai“, todėl paskui iš jos žmonės ir negauna išmokų.

I.Miliauskienei rūpi ir dar vienas dalykas. Nors ji jauna, pasvarstė ir apie savo būsimą pensiją.

Gali būti, kad ir tuomet penkerių metų, kuriuos ji tarnavo tėvynei, „Sodros“ kompiuteriai nerodys.

Nežinia, ar po keliasdešimties metų „Sodros“ darbuotojams pakaks tai patvirtinančių Karinių jūrų pajėgų ir Dragūnų bataliono pažymų.

Iš teismo daug nesitiki

Įskaudinta šeima kreipsis į teismą dėl neturtinės žalos atlyginimo. Tačiau ji mano, kad bylinėtis su valstybe nebus lengva – teismas aiškins, kad tokie yra įstatymai.

„O kas būtų buvę, jei kūdikis būtų gimęs? Mano žmona nebūtų gavusi jokių motinystės išmokų. Iš ko gyventi? Šiuo atveju aš juos išlaikyčiau. O jei motina – vieniša? Ką jiems valgyti?

Įdomiai išeina – mano žmona penkerius metus tarnavo tėvynei, buvo pasiruošusi ją ginti, bet jos pačios niekas negina“, – stebėjosi A.Miliauskas.

Nuo kitų metų tvarka turėtų keistis

* Krašto apsaugos ministras J.Olekas aiškino, kad tokia tvarka galiojo 20 metų, o į panašią situaciją buvo patekęs tik vienas kitas žmogus.

* Iki šiol tarnybą atliekantys asmenys išmokas gaudavo iš kariuomenės.

* Nuo sausio kariuomenė privalės mokėti „Sodrai“ ir motinystės socialinio draudimo mokesčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.