Ministras baisisi kita ministerija

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas supeikė pabėgėlių integravimo politiką išrėžęs, kad atvykėliai greičiau išmoksta ne valstybinę – lietuvių, o rusų kalbą.

T.Žilinskas: „Man tai rūpi todėl, kad kada nors gali tapti jau mano sritimi ir su liūdnomis pasekmėmis.“
T.Žilinskas: „Man tai rūpi todėl, kad kada nors gali tapti jau mano sritimi ir su liūdnomis pasekmėmis.“
Migrantų integracija prasideda Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje.<br>D.Urbono nuotr.
Migrantų integracija prasideda Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje.<br>D.Urbono nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Jul 20, 2016, 10:59 AM, atnaujinta May 18, 2017, 9:06 AM

Pagal ES pabėgėlių perkėlimo programą šiuo metu į Lietuvą iš stovyklų Graikijoje, Turkijoje ir Italijoje jau perkelti 39 pabėgėliai, o iš viso Lietuvoje yra 4 tūkstančiai užsieniečių iš trečiųjų šalių.

„Tvarkiečių“ deleguoto T.Žilinsko vertinimu, „darbiečių“ valdomos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) kuruojama pabėgėlių integravimo politika vykdoma labiau formaliai.

Tačiau pastaroji institucija kaltinimus atmeta.

Neišmoksta lietuviškai

„Nuvažiuokite į Ruklą pasižiūrėti. Man toks įspūdis susidaro, kad mes tiktai norime užsidėti paukščiukus, kad ką nors darome, mokome lietuvių kalbos arba dar ko nors.

Teko girdėti, kad atvežti migrantai greičiau pramoksta rusų kalbos nei lietuvių.

Tai natūralu. Kai nuvažiavau, pamačiau – sirai yra tose pačiose patalpose kaip ukrainiečiai ir baltarusiai, vaikai bendrauja rusų kalba ir išmoksta rusiškai.

Jeigu gyvena Lietuvoje, turi išmokti mūsų valstybinę kalbą, kad galėtų lengviau integruotis į visuomenę, gauti darbą, mokytis ir prisidėti prie mūsų valstybės gerovės“, – vakar interviu Žinių radijui kalbėjo vidaus reikalų ministras.

Netinkama aplinka

Be to, anot T.Žilinsko, pabėgėliai menkai supažindinami su Lietuvos kultūra, istorija: „Ar tuos užsieniečius migrantus nuveža kas nors į Trakų pilį parodyti, kokia didinga mūsų istorija, ar nuveža į Valdovų rūmus?

Paklausęs supratau, kad ne.“

Dabartinė socialinė aplinka, kurioje pirmiausia atsiduria migrantai, politiko vertinimu, taip pat nėra tinkama jiems integruoti.

„Kiek žinau, Rukloje vos ne 70 proc. šeimų yra asocialios. Į ką mes integruojame?

Kitas dalykas – ten kokia veikla, koks užimtumas? Ir kiek apskritai įsidarbina lietuvių per Darbo biržą?

Manau, čia turi būti daug produktyvesnis veikimas“, – dėstė ministras.

Paklaustas, kam adresuoja keliamas problemas, T.Žilinskas atsakė, kad pabėgėlių integravimas – SADM sritis.

„Tai lyg ir ne mano sritis ir šiuo metu man turėtų nerūpėti, bet man tai rūpi todėl, kad kada nors gali tapti jau mano sritimi ir su liūdnomis pasekmėmis“, – kalbėjo Vidaus reikalų ministerijos vadovas.

Ministerija atsikirto

Atsakydami į kritiką SADM atstovai pareiškė kad integruojant Ruklos pabėgėlių priėmimo centro gyventojus teikiamos įvairios paslaugos: nuo kalbos mokymo iki sporto treniruočių, kartu padedant prisitaikyti prie visuomenės, socialinės aplinkos.

Anot ministerijos, lietuvių kalbos mokoma intensyviai – rūpinamasi, kad šie žmonės ją išmoktų, ir tai daro profesionalūs mokytojai.

Pagal perkeltiems iš ES ir trečiųjų šalių piliečiams skirtą projektą „Lietuva – kitataučių užuovėja“ rengiamos išvykos į kitus miestus – Klaipėdą, Anykščius, Kauną, Vilnių, Trakus, Šiaulius, organizuojamos šventės (Velykos, Kalėdos, Užgavėnės).

Be to, SADM teigimu, Rukloje socialinė aplinka nėra blogesnė nei vidutiniškai kitose gyvenvietėse – jokiu būdu negalima teigti, kad 70 procentų gyventojų yra asocialūs asmenys. (BNS, LR)

Azerbaidžanietis ir marokietis bus išsiųsti

* Švenčionių rajone esančiame Užsieniečių registracijos centre 51 metų Azerbaidžano pilietis peiliu sužalojo 19-metį Maroko pilietį. Abu užsieniečiai yra nelegalūs migrantai.

* Konfliktas kilo poilsio kambaryje, kur gyventojai gali virti arbatą ir gaminti šiltą maistą.

* Nukentėjusysis dėl durtinės žaizdos krūtinėje buvo nuvežtas į Vilniaus universitetinę greitosios pagalbos ligoninę. Medikams suteikus pagalbą, jis gydomas ambulatoriškai ir grąžintas atgal į centrą. Įtariamasis Azerbaidžano pilietis uždarytas į areštinę.

* Valstybės sienos apsaugos tarnybos, kuriam pavaldus Užsieniečių registracijos centras, atstovas Giedrius Mišutis sakė, kad nukentėjęs užsienietis anksčiau prisistatydavo libaniečiu, tačiau pasieniečiai išsiaiškino, kad jis yra Maroko pilietis. Jaunas vyras su savimi jokių dokumentų neturėjo. Šiuo metu rengiami dokumentai dėl jo išsiuntimo.

* Azerbaidžano pilietis 2003 metais gavo leidimą gyventi Lietuvoje, 2004 metais buvo nuteistas kalėti 12 metų už nužudymą. Kai jis atliko bausmę, leidimas gyventi Lietuvoje jau buvo pasibaigęs, todėl iš įkalinimo vietos jis buvo atvežtas į Užsieniečių registracijos centrą.

* Šiam užsieniečiui išsiųsti irgi ruošiami dokumentai.

* Šiuo metu Užsieniečių registracijos centre Pabradėje gyvena 86 prieglobsčio prašytojai ir nelegalūs migrantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.