Vilniaus gatves krečia „Pokemon GO“ karštinė

Dviračiais, paspirtukais ar riedžiais apsiginklavę vilniečiai blaškosi po miestą žaisdami sparčiai plintantį papildomos realybės žaidimą „Pokemon GO“ – tai juk vis geriau nei sėdėti namuose prie kompiuterio.

Gedimino paminklas nusėstas „Pokemon GO“ žaidėjų, nes Katedros aikštėje veikia bent kelios šėryklos, dosniai dalijančios prizus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gedimino paminklas nusėstas „Pokemon GO“ žaidėjų, nes Katedros aikštėje veikia bent kelios šėryklos, dosniai dalijančios prizus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kad iš vienos vietos greičiau nulėktum į kitą, tinka ir riedlentė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kad iš vienos vietos greičiau nulėktum į kitą, tinka ir riedlentė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Karolina, Titas ir Vincas nepastebėjo, kaip pražaidė 7 valandas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Karolina, Titas ir Vincas nepastebėjo, kaip pražaidė 7 valandas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ernestas (kairėje) ir Danielius riedžiais pasiekia įdomesnes vietas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ernestas (kairėje) ir Danielius riedžiais pasiekia įdomesnes vietas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Tučkaus nuomone, žaidimo populiarumas viršūnę pasieks po mėnesio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Tučkaus nuomone, žaidimo populiarumas viršūnę pasieks po mėnesio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Arūnas Dumalakas

Jul 21, 2016, 10:36 PM, atnaujinta May 18, 2017, 4:07 AM

Jei pamatysi kažkur skubantį jaunuolį, akis įbedusį į išmanųjį telefoną ir karštligiškai braukantį pirštu, gali neabejoti – jis žaidžia „Pokemon GO“. Jei apsidairęs pastebėsi būrį vaikinų ir merginų, aptūpusių paminklą, susispietusių skvere ar gatvėje, nesuklysi – juos užvaldęs „Pokemon GO“.

Per kelias dienas išpopuliarėjęs žaidimas įtraukė ne tik jaunus, bet ir vyresnius sostinės gyventojus. Paskubomis sudoroti pietūs – ir vėl į gatvę medžiojant prizus ir gaudant animacinius piešinėlius.

Baisu net pagalvoti, kuo gatvės pavirs rudenį, kai į Vilnių suvažiuos moksleiviai ir studentai, kurie vasarą nedideliuose miestuose ar kaimuose žaisti beprotišku tempu plintantį žaidimą turėjo mažiau galimybių.

Užvaldė prieš porą dienų

Dvi dienos. Tiek laiko žaidžia žaidimą dauguma „Sostinės“ antradienį kalbintų vilniečių. Tačiau artimiausiu metu pomėgio nežada atsisakyti. Atvirkščiai – jis vis labiau įtraukia.

Taip sakė ir Sabina bei Sebastianas. Gedimino prospekte sutiktos poros nesumaišysi – abu įknebę į telefonus.

„Žaidžiame tik laisvalaikiu. Išmokome, nors nesame dar labai kieti“, – šypsojosi vilniečiai.

Katedros aikštėje prie Gedimino paminklo sėdi Karolina, Titas ir Vincas. Visi jie – Radvilų gimnazijos moksleiviai. „Pokemon GO“ juos užvaldęs dvi dienos.

Titas prisipažino, kad pirmadienį trijulė nepastebėjo, kaip žaidžiant žaidimą prabėgo net septynios valandos.

Jau rado būdą pasipelnyti

Vienoje įstaigoje dirbantis Audrius labai nenustebino kolegės buhalterės, kai jai einant pietauti jis paprašė: „Tu gali mano kiaušinius išnešti į lauką?“

Moteris jau žinojo, kad šis klausimas susijęs su „Pokemon GO“ žaidimu. Judant su išmaniuoju telefonu galima tikėtis daugiau prizų. Todėl Audrius paprašė kolegės tiesiog panešioti jo telefoną.

Išradingi vilniečiai jau ėmė pelnytis iš žaidimo. Plinta paslauga, kai ant dviračio sėdęs jaunuolis surenka žaidėjų telefonus ir juos kurį laiką vežioja, taip kaupdamas taškus ir prizus. Aišku, ne už dyką.

Deja, būna ir kitaip, kai piktavaliai „Pokemon GO“ žaidėjus nuvilioja į nuošalią vietą ir atima telefonus. Laimė, Vilniuje taip dar nepasitaikė.

Skatina daugiau pajudėti

Katedros aikštėje Ernestas ir Danielius stovi ant riedžių. Tačiau jie ne šiaip sau susiruošė pasivažinėti. Mat abiejų rankose – telefonai.

„Taip greičiau ir įdomiau“, – paaiškino jaunuoliai, galvoje turėdami žaidimą, kuris kaip karštinė krečia miestą.

Riedžius, su kuriais galima apvažiuoti 40 kilometrų, jaunuoliai išsinuomojo, kad pažaistų „Pokemon GO“.

Anot Ernesto, žaidžiant ir keliaujant riedžiu galima pamatyti įdomesnių vietų. Pavyzdžiui, abu vilniečiai buvo užvažiavę ant Trijų kryžių kalno, kur seniai nebuvę.

Danielius tvirtino, kad riedžiai padeda greičiau priartėti prie naujų žaidimo vietų: „Pėsčiomis eitum dešimt minučių, o su riedžiu pasieki vos per kelias.“

Ir iš tiesų – prie Gedimino paminklo išrikiuoti dviračiai, ne vienas žaidėjas su riedučiais ar paspirtuku. Nes važiuojant galima susirinkti daugiau taškų nei stovint gatvėje ar juo labiau sėdint namuose.

Žaidžiant judėti tinka ir autobusas bei troleibusas. Tik ne automobilis, nes važiuojant greičiau tiesiog išmeta iš žaidimo.

Ne vieną vilnietį „Pokemon GO“ privertė traukti primirštą dviratį, o kai kuriuos – tiesiog pramankštinti kojas. Štai Justas prisipažino, kad keliaujant papietavus iš kavinės iki darbo vietos jam tekdavo įveikti 400 metrus. Dabar po pietų Justas sukaria pustrečio kilometro, taip susirinkdamas daugiau taškų.

Beje, žaidėjai pastebėjo, kad sugauti daugiau animacinių piešinėlių galima parkuose ir skveruose. Tad netrukus jie pasipils į žaliąsias erdves, kartu ir gryno oro pakvėpuos.

Daugiau sužino apie miestą

Jonas Tučkus – vienas vyresnių žaidėjų, įsigudrinusių žaisti net keliaudamas dviračiu į darbą. Septintą valandą ryto važiuojant dviratininkų dar nedaug, tad vienoje Jono rankoje – išmanusis telefonas.

Pravažiavęs pro kelias žaidimo vadinamąsias šėryklas jis prisirenka tiek, kiek sėdėdamas niekada neprisirinksi.

Informacinių technologijų specialisto nuomone, naujasis žaidimas skatina ne tik judėti, bet ir padeda pažinti miestą. Ir tuoj pat tai pademonstravo. Štai animacinis piešinėlis atsirado ant Antano Šabaniausko memorialinės lentos.

„Gal kai kas net nebuvo girdėjęs, kad garsus dainininkas gyveno Pilies gatvėje. O žaisdamas žaidimą tai sužinos“, – vardino privalumus J.Tučkus.

Ernestui ir Danieliui „Pokemon GO“ – puikus būdas praleisti laisvalaikį. „Kai lyja, prie ežero nenuvažiuosi. O po miestą paklajoti galima“, – tikino jaunuoliai.

Rinkosi Katedros aikštėje

Sostinėje jau renkamasi ir drauge gaudyti virtualių gyvūnėlių. Praėjusį šeštadienį feisbuke pasirodė kvietimas pokemonų fanatikams susiburti Katedros aikštėje. Tuo susidomėjo 2,3 tūkst. žmonių, o žadėjo dalyvauti 800.

Gaudynėms buvo rimtai ruošiamasi: sudarytas tikslus maršrutas, pagal žaidėjų pasiektus lygius sudarytos komandos.

Prieš žaidimą dalyviai prie varpinės išsirikiavo bendrai nuotraukai. O paskui pasuko skirtingais maršrutais – kas į Bernardinų sodą, kas prie Baltojo tilto ar Nepriklausomybės aikštę prie Seimo.

Prieš kelias dienas neįtikėtino populiarumo pasaulyje sulaukęs papildomos realybės žaidimas pasiekė Lietuvą. Tad dabar žaidimas prieinamas oficialiose „Google Play“ ir „App Store“ parduotuvėse.

Nebereikia jokių gudrybių, nebereikia siųstis įdiegimo failo iš nežinomų šaltinių ir rizikuoti užkrėsti savo telefoną bjauriu virusu – visi norintieji gali tiesiog gauti nemokamą žaidimą iš oficialaus šaltinio.

Gali ištuštinti kišenes

„Pokemon GO“ žaidėjų pamėgtos vietos – V.Kudirkos, Nepriklausomybės ir Katedros aikštės. Tai nesunku paaiškinti. Mat čia būna atidarytos net po kelias šėryklas.

J.Tučkus jau pasiekęs dešimtąjį lygį ir perpratęs žaidimo subtilybes. Jis gali ilgai pasakoti, kaip surinkti daugiau taškų, atidaryti šėryklų, o jo telefone – ilgas sąrašas įvairiausių prizų.

„Kai vienoje vietoje trys šėryklos, vos spėji gaudyti įvairias gėrybes“, – taip jis aiškino, kodėl žaidėjai susiburia į kelias vietas.

Bėda tik ta, kad žaidžiant žaidimą telefono baterija išsikrauna dešimt kartų greičiau. Tad J.Tučkus priverstas vežiotis atsarginę, ko niekad anksčiau nedarydavo.

Ar nauja aistra nevilios iš jaunesnių žaidėjų pinigų? J.Tučkus neatmetė tokios galimybės. Taip, galima žaisti nesumokant nė cento, tačiau nekantriausi sieks kuo greičiau pasiekti aukštesnį lygį. O taškus juk galima nusipirkti. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.