Vilniuje – nurodymai, kaip veikti svetur

Lietuvos ambasadoriai turi išeiti iš kabinetų ir aktyviai megzti tiesioginius kontaktus. Tai prezidentė Dalia Grybauskaitė kalbėjo mūsų šalies diplomatams, susirinkusiems į tradicinį suvažiavimą Vilniuje.

Lietuvos diplomatinių atstovybių, konsulinių įstaigų ir atstovybių prie tarptautinių organizacijų vadovų suvažiavimo dalyviai įsiamžino su prezidente D.Grybauskaite ir užsienio reikalų ministru L.Linkevičiumi.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos diplomatinių atstovybių, konsulinių įstaigų ir atstovybių prie tarptautinių organizacijų vadovų suvažiavimo dalyviai įsiamžino su prezidente D.Grybauskaite ir užsienio reikalų ministru L.Linkevičiumi.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 21, 2016, 10:21 AM, atnaujinta May 18, 2017, 6:54 AM

Vakar prasidėjęs Lietuvos diplomatinių atstovybių, konsulinių įstaigų atstovybių prie tarptautinių organizacijų vadovų suvažiavimas truks tris dienas.

Suvažiavimo darbotvarkėje – susitikimai su valstybės vadovais, verslo asocijuotų struktūrų atstovais, didžiųjų miestų merais, diskusijos apie diplomatinės tarnybos uždavinius, Lietuvos užsienio politiką ir iššūkius, kylančius Europos Sąjungai.

Prisiminė ir Turkiją

Prezidentūroje su ambasadoriais vakar susitikusi D.Grybauskaitė pabrėžė, jog, pasaulyje tęsiantis politiniams ir kariniams neramumams, kylant naujoms terorizmo grėsmėms, krizinių situacijų metu kiekvienas užsienyje esantis Lietuvos žmogus diplomatinę pagalbą turi gauti operatyviai, kokybiškai ir laiku.

Prezidentė prisiminė ir praėjusią savaitę vykusį karinį perversmą Turkijoje, kai Lietuvos piliečiams buvo sunku prisiskambinti šalies ambasadoje dirbantiems konsulams.

Tačiau Užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius Rolandas Kačinskas dar šeštadienį yra pasakęs, kad diplomatai perversmo naktį dirbo išsijuosę: „Ambasados darbuotojai visą naktį dirbo, teikė pagalbą, raportavo apie įvykius Turkijoje, kur link viskas krypsta.

Keletą kartų visiškai greta ambasados vyko sprogimai, nepaisydami to, ambasados darbuotojai dirbo toliau.“

Ambasadoriaus Audriaus Brūzgos neramumų metu Turkijoje nebuvo, jis buvo grįžęs į Lietuvą.

Vakar po prezidentės kritikos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius padėkojo Turkijoje dirbusiems diplomatams ir paaiškino, kad į ambasadą buvo negalima prisiskambinti dėl sutrikusio ryšio.

Nurodė, kas svarbiausia

Vakar prezidentė nurodė diplomatų veiklos prioritetus: „Ypatingą dėmesį šiandien reikėtų skirti Lietuvos interesų apsaugai kuriant Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės ateities santykius, migracijos krizei spręsti, Rusijos keliamoms grėsmėms, paramai Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos eurointegracijai, tarptautiniams branduolinės saugos standartams ES kaimynystėje užtikrinti.

Tvirtų ryšių su Baltijos ir Šiaurės šalimis, JAV, Vokietija išsaugojimas taip pat išlieka tarp Lietuvos užsienio politikos prioritetų.“

Anot šalies vadovės, propagandiniame kare, kuris vyksta prieš Europą ir Lietuvą, diplomatija turi vaidinti svarbų vaidmenį, kai reikia surasti melą, jį identifikuoti ir sugebėti jį sunaikinti.

Prezidentė taip pat atkreipė dėmesį, kad dėl globalių ekonominių iššūkių ir augančios pasaulinės konkurencijos didelę reikšmę įgauna efektyvi ekonominė diplomatija: „Siekdami padėti mūsų šalies verslui įsitvirtinti prioritetinėse eksporto bei turizmo rinkose ir pritraukti į Lietuvą užsienio investicijas.“

Jau nuveikti ir būsimi darbai

Susitikęs su ambasadorių suvažiavimo dalyviais premjeras Algirdas Butkevičius irgi akcentavo diplomatų svarbą užtikrinant Lietuvos saugumą ir ekonominį konkurencingumą.

Priminęs nuveiktus darbus politinėje ir ekonominėje diplomatijoje A.Butkevičius sakė, kad būtina toliau dirbti gerinant Lietuvos žinomumą.

Anot premjero, Vyriausybė stengiasi atsiliepti į darbo vietas norinčiųjų kurti poreikį, o diplomatų darbas yra pristatyti Lietuvą ir pakviesti kuo daugiau investuotojų, taip pat studentų ir žmonių, norinčių pažinti mūsų šalį.

Vakar ambasadoriai taip pat išklausė užsienio reikalų ministro L.Linkevičiaus metinį pranešimą. (BNS, ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.