Keturmečio tėtis išsigando vaikų darželyje sutikęs turką

Atrodo, kad pasaulyje įvykusių tragedijų aidas atsirita ir į Lietuvą. Pasireiškė jis gana neįprastoje vietoje – vaikų darželyje.

Tėvas nustebo pamatęs su vaikais žaidžiantį kitatautį vyrą.<br>D.Umbraso nuotr.
Tėvas nustebo pamatęs su vaikais žaidžiantį kitatautį vyrą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

Jul 22, 2016, 5:38 PM, atnaujinta May 18, 2017, 2:14 AM

Nustebo pamatęs svetimą žmogų

Ryte atvedęs savo ketverių metų vaiką į Vilniaus Lazdynų rajone esantį lopšelį-darželį „Rytas“ tėtis Aleksandras (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. – Aut. past.) nustėro: jo vaiko grupėje su kitais mažyliais žaidė, kaip pats Aleksandras sakė, nepažįstamas tamsaus gymio vyras.

„Akivaizdu, kad jis ne iš mūsų kraštų. Kai pasaulyje dedasi tokie įvykiai, tikrai nejauku matyti tokį žmogų prie vaikų. Man svarbiausias mano vaikas“, – sakė pasipiktinęs tėtis.

Jis teigė, kad su vaikais buvusio vyro lietuviškai paklausė, ką šis veikiąs vaikų darželyje. Šis atsakė lietuviškai nekalbąs. Tėtis tada pabandė su svetimuoju kalbėti angliškai.

„Jis man tokia labai netaisyklinga anglų kalba pasakė, kad čia prižiūri vaikus“, – piktinosi tėtis.

Paslapties nėra: Aleksandro sutiktas jaunas vyras ir dar vienas jaunuolis yra pagal tarptautinę programą atvykę savanoriai iš Turkijos.

Darželyje savanoriauja du – 20 ir 26 metų – vaikinai. Vienas iš jų čia atvyko prieš trejetą savaičių, kitas – vos prieš kelias dienas.

Jaunesnysis turkas yra verslo vadybos antro kurso studentas. Vyresnysis – jau baigęs kulinarijos mokslus, toliau studijuojantis šios srities mokslus ir Turkijoje dirbantis virtuvės šefu.

Jaunuoliai į Lietuvą atvyko liepos 4-ąją, o išvyks rugpjūčio 28 dieną.

Bėda – informacijos stoka

Vyras tvirtino, kad nors jam ir kelia nerimą pasaulyje vykstantys teroro aktai, jis toli gražu nejaučia neapykantos ar priešiškumo musulmoniškų kraštų žmonėms.

„Supraskite, tikrai nesu nei koks nacistas, nei ksenofobas. Įsivaizduokite, jei jūs sužinotumėte, net ne iš darželio vadovybės, kad jūsų vaiką prižiūri visiškai svetimas žmogus ir  net neaišku, kas jis ar iš kur?“ – kalbėjo Aleksandras.

  Vyriškis sakė, kad apie kitataučių buvimą vaikų darželyje tėvams nebuvo pranešta: „Yra „Facebook“ grupė darželio tėvų. Ten mano žmona kitų tėvų paklausė, ar jie ką nors apie tai žino. Visi sakė nieko apie tai negirdėję.“

Vyras jaudinosi, kad nieko nežino apie darželyje savanoriaujančius Turkijos piliečius. „Aš nežinau, kokia jų praeitis, kokia jų sveikata. Yra daugybė ligų, kuriomis jie gali užkrėsti vaikus“, – nerimavo Aleksandras.

Savanoriai su vaikais nedirba

Lopšelio-darželio „Rytas“ direktorė Jurgita Ylienė sakė, kad dėl darželyje savanoriaujančių jaunuolių iš Turkijos jaudintis tikrai nereikėtų.

Europos savanorių tarnyboje „Rytas“ gavo akreditaciją kaip savanorius priimanti organizacija. Direktorė atvira: gauti ją nėra paprasta, nes kriterijų, kuriuos reikia atitikti, yra nemažai.

„Kadangi Vilnius yra draugiškas, tolerantiškas kitiems miestas, nusprendėme dalyvauti šioje tarptautinėje savanorystėje. Juk ir meras pabrėžia, kad Vilnius yra atviras, draugiškas ir pakantus. Norėjome išbandyti tiek save, tiek pasisemti patirties iš kitur, nes kiekvienas darželis turi savo veidą ir kažkaip tobulėja“, – sakė J. Ylienė.

Savanorystės sistemą sudaro siunčianti, priimanti ir koordinuojanti organizacijos. Siunčianti organizacija yra Turkijoje, ji ir pasiūlė darželiui dalyvauti trumpalaikiame projekte.

„Pagal tą savanorystės programą, pagal Europos savanorystės tarnybą visos tos institucijos yra patikrintos. Ir tas savanoris   nėra žmogus, kuris dirba. Jis būna šalia kitų žmonių, stebi ir semiasi patirties“, – pasakojo darželio direktorė.

Tiesiogiai darbo su vaikais savanoriai neturi. Pasak direktorės, jie gali padėti organizuoti kažkokias varžybas, gali piešti su vaikais. „Jie yra tik kaip pedagogo pagalbininkai, gali būti ir auklėtojos padėjėjai. Tai – savanoris, kuris tik padeda“, – teigė J. Ylienė.

Viskas pranešta ir patikrinta

Aleksandras pasipiktinęs, nes, jo teigimu,  tėvams nebuvo pranešta apie į darželius atvykstančius savanorius. Tačiau J. Ylienė sako, kad tėvai buvo informuoti apie darželio dalyvavimą projekte.

„Tėveliai tikrai buvo supažindinti. Susirinkimų metu buvo pasakyta, kad mes gavome akreditaciją, o kada koks projektas būna, tai mes patys nelabai žinome“, – pasakojo lopšelio-darželio direktorė.

Paklausus direktorės, ar patikrinta savanorių praeitis, sveikata, ji nedvejodama atsakė, jog taip. „Juos patikrino siunčiančioji organizacija. Mes dar papildomai, kadangi gavome tokį prašymą iš tėvų, patys čia juos patikrinsime“, – teigė J. Ylienė.

Direktorė pasakojo, kad vaikinai nori susipažinti su Lietuva, mūsų kultūra. Taip pat ir pristatyti savo kultūrą. J. Ylienė sakė, kad daugumai tėvų problemų dėl jaunuolių iš Turkijos savanoriavimo darželyje nekyla. Tiesa, šiuo metu darželyje renkami tėvų parašai, jų prašoma pasisakyti už arba prieš savanorių buvimą darželyje.

„Pirmiausia turime sulaukti rezultatų. Tada tarsimės su Europos savanorystės tarnyba, kuri tvarko Lietuvoje visą savanorystę ir su kuria mes nuolat bendraujame. Pasitarę ir spręsime, ką daryti“, – sakė lopšelio-darželio „Rytas“ direktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?