Abiturientai – tarsi pasiklydę tarp trijų pušų

Lietuvos abiturientai šeštadienį sužinojo kokiose aukštosiose mokyklose ir kokios specialybės mokslus krims. Pirmajam stojimo į aukštąsias mokyklas etapui pasibaigus ir studijų sutarčių pasirašymui prasidėjus būsimieji studentai užgulė socialinius tinklus.

Pirmadienį prasidėjęs studijų sutarčių su aukštosiomis mokyklomis pasirašymas abiturientams atrodo daug sudėtingesnis, nei galėjai pamanyti. Asociatyvi nuotr.<br>M. Vidzbelio nuotr.
Pirmadienį prasidėjęs studijų sutarčių su aukštosiomis mokyklomis pasirašymas abiturientams atrodo daug sudėtingesnis, nei galėjai pamanyti. Asociatyvi nuotr.<br>M. Vidzbelio nuotr.
Pirmąją studijų sutarčių pasirašymo dieną pakviestieji studijuoti aktyviai pasirašinėjo sutartis su aukštosiomis mokyklomis.<br>123rf.com nuotr.
Pirmąją studijų sutarčių pasirašymo dieną pakviestieji studijuoti aktyviai pasirašinėjo sutartis su aukštosiomis mokyklomis.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modesta Gaučaitė

Jul 25, 2016, 4:53 PM, atnaujinta May 17, 2017, 8:06 PM

Atrodo, kad nieko nežino

Socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje abiturientų grupėje – chaosas. Pirmadienį prasidėjęs studijų sutarčių su aukštosiomis mokyklomis pasirašymas abiturientams atrodo daug sudėtingesnis, nei galėjai pamanyti.

Vienas po kito abiturientai uždavinėja tuos pačius klausimus: „Kaip sumokėti studijų registracijos įmoką?“, „Kur gauti įmokos kvitą?“, „Ar pasirašant sutarti reikia nuotraukos?“, „Kaip prašyti bendrabučio kambario?“ ir pan.

„Gal kas gali paaiškint, kaip reikia padaryt registracijos pavedimą?“, – klausia abiturientas Darius.

„Ar nuotrauką LSP (Lietuvos studento pažymėjimui – red.) darysitės patys, ar fotostudijoje?“, – klausinėja abiturientas Gabrielius.

„Gal kas žinot, kokius popierius reikia pateikti dėl bendrabučio apgyvendinimo?“, – klausia būsimas Mykolo Romerio universiteto studentas Kasparas.

Tokie ir panašūs klausimai tiesiog užtvindė socialinį tinklą „Facebook“. Susidaro įspūdis, kad abiturientai net nebandė ieškoti informacijos aukštųjų mokyklų internetiniuose puslapiuose, nors ten jos – užtektinai.

Telefonai – net įkaitę

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) administracijos direktorė Ramunė Bakanovienė pasakojo, kad pirmąją studijų sutarčių pasirašymo dieną pakviestieji studijuoti aktyviai pasirašinėjo sutartis su aukštosiomis mokyklomis.

„Šiandien LAMA BPO centrinės būstinės telefonai netyla. Stojantieji daugiausiai klausia apie studijų sutarčių pasirašymo aplinkybes, tačiau šiais klausimais juos dažniausiai nukreipiame į aukštąją mokyklą, su kuria turi būti sudaroma sutartis.

Kiti stojantieji jau aiškinasi apie galimybę dalyvauti tolimesniuose priėmimo etapuose“, – sakė R. Bakanovienė.

Kai kurios aukštosios mokyklos, pavyzdžiui VU, KTU, VDU, vykdo elektroninį sutarčių pasirašymą. Įstoję į šias mokyklas sutartis gali pasirašyti ir neatvykę į aukštąją mokyklą, būdami ne Lietuvoje. Tai pasirašymą gerokai palengvina.

Gavę kvietimus studijuoti kitose aukštosiose mokyklose, turi atvykti į jų padalinius ir ten pasirašyti sutartį. Prieš tai reikia būti sumokėjus studijų registravimo mokestį.

Laukia antras etapas

Liepos 29-ąją 16 val. prasidės antrasis stojimų į aukštąsias mokyklas etapas. Jis tęsis iki liepos 31-osios 17 val.

„Antrajame etape bus galimybė tik koreguoti pirmojo etapo prašyme nurodytų pageidavimų eiliškumą, todėl siūlyčiau bent vieną atsarginį variantą numatyti su vnf finansavimu, jeigu nepavyktų gauti kvietimo į valstybės finansuojamą vietą“, – sakė LAMA BPO administracijos direktorė Ramunė Bakanovienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.