Norėjo parodyti, kad Kaunas moka dalytis gerumu. Štai ką suprato

Kauno kavinėse galima ne tiktai patenkinti kofeino dozės poreikį, bet ir atlikti gerą darbą. Į Lietuvą atkeliavusi akcija „Pakabinta ore“ skatina dalytis kavos ar arbatos puodeliu su tais, kurie negali jos nusipirkti. Tačiau ar kauniečiai linkę dalytis? Dažnas savo ryto neįsivaizduotų be kavos puodelio. Netgi vasarą – ypač kai lauke lyja, taip ir norisi į rankas paimti garuojančio karšto gėrimo.

Išgerti nemokamos kavos puodelį vienoje miesto kavinių tikėjęsis Juozas liko nusivylęs, bet nesigailėjo dalyvavęs tyrime, kuris atskleidė liūdną tiesą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Išgerti nemokamos kavos puodelį vienoje miesto kavinių tikėjęsis Juozas liko nusivylęs, bet nesigailėjo dalyvavęs tyrime, kuris atskleidė liūdną tiesą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Restoranas Panemunėje tyrimo dalyvius nudžiugino ne tiktai skania kava, bet ir noru remti dalijimosi idėją.
Restoranas Panemunėje tyrimo dalyvius nudžiugino ne tiktai skania kava, bet ir noru remti dalijimosi idėją.
Studentė Miglė norėjo palikti puodelį kavos tyrimo dalyviui Juozui, bet išgirdo, kad tokios akcijos šioje kavinėje nebėra.
Studentė Miglė norėjo palikti puodelį kavos tyrimo dalyviui Juozui, bet išgirdo, kad tokios akcijos šioje kavinėje nebėra.
Daugiau nuotraukų (3)

Agnė Lukauskaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 26, 2016, 7:28 AM, atnaujinta May 17, 2017, 7:11 PM

Keturios Kauno kavinės išsiskiria iš kitų tuo, kad ant nuolat varstomų jų durų galima pastebėti lipdukus su užrašu: „Pakabinta ore“.  Toks lipdukas skelbia, kad kavinės įsitraukusios į akciją „Pakabink ore“, kuri skatina kauniečius dalytis.

Dalyvauti šioje iniciatyvoje labai paprasta: pirkdami kavą sau sumokėkite už dvi, o gerkite vieną. Antrasis kavos puodelis „pakibs ore“, tai yra liks kavinėje.

Užsukęs žmogus, kuris tąkart neturi galimybės nusipirkti kavos, gali pasiteirauti, ar kas nors „nepakabino“ karšto gėrimo, ir, jei atsakymas teigiamas, jo laukia garuojanti kava, už kurią nereikės mokėti, nes tai jau padarė kitas žmogus.

Idėja atkeliavo iš Neapolio

Pati idėja iš tiesų graži, ji kilusi iš Italijos miesto Neapolio, kur toks dalijimasis jau tapęs tradicija.  Mat italai tiki, kad kava neturėtų niekam būti prabangos preke, o toks dalijimosi gestas skatina skleisti gėrį ir šilumą.

Pirkdami ir palikdami kavą jūs nežinote, kam ji atiteks. Gal tai bus jūsų draugas ar nepažįstamasis, o gal tai žmogus, kurį slegia finansinės bėdos ir apie baristos paruoštą kavą jis gali tiktai pasvajoti.

Šią akciją, paplitusią visame pasaulyje, Kaune ir kituose šalies miestuose pradėjo Dainius Rėklaitis ir Raimundas Klimas.

Sugedo kavos aparatas

„Laikinoji sostinė“ nutarė atlikti tyrimą ir patikrinti idėjos veiksmingumą mūsų mieste, kurio šūkis skelbia „Kaunas dalinasi“.

Pirmoji įstaiga, į kurią užsukome, buvo studentų itin pamėgta kavinė „49“, įsikūrusi Laisvės alėjoje. Vos įėjus džiugiai su šypsena pasitiko barmenė-padavėja. Nusipirkusi vandens prisėdu netoli baro, kad būtų ne tiktai gerai matyti, bet ir girdėti.

Neilgai trukus į kavinę užsuko tyrime dalyvaujanti mergina ir paprašė dviejų kavų: vieną išsinešti, kitą „pakabinti ore“.

Už baro stovinti tamsiaplaukė mergina neatrodė nustebinta tokio prašymo, bet atsiprašė ir pasakė, kad kavos aparatas šiuo metu yra sugedęs ir jokių karštų gėrimų ji negalinti pasiūlyti.

Todėl šįkart tyrimas žlugo.

Vyresni kauniečiai nežino

Pakalbinta barmenė-padavėja Monika atskleidė, kad tuo metu kavinėje buvo „pakabintos“ 3 kavos. Jos „kabo“ jau kurį laiką, mat šiuo metu akcija kavinėje „49“ dalyvių nesulaukia.

Jeigu būtume čia užsukę prieš pusę metų, situacija tikriausiai būtų kiek kitokia.  Vos atsiradus tokiai iniciatyvai, į kavinę užsukantys žmonės, ypač studentai, palaikydavo gražią idėją. Tiesa, dažnai patys tą kavą ir išgerdavo.

„Vyresnio amžiaus žmonės neturi informacijos apie tokią galimybę, o išvydę lipduką ant durų ir išgirdę apie pačią idėją nustemba“, – kalbėjo mergina.

Nemokamos kavos puodelį gali pasiimti bet kas. Nesvarbu ar tai studentas, pensininkė, o galbūt ir užklydęs benamis.

Antras bandymas: vėl nesėkmė

Užsukame į kitą visai netoliese įsikūrusią kavinę, pavadintą „33“. Čia iškart matyti, kad kavos aparatas veikia ir pasiruošęs darbui.

Barmenė gražiai aptarnavo ir ramiai tvarkėsi. Netrukus įėjo tyrimo dalyvė Miglė ir paprašė juodos kavos išsinešti. Barmenė linktelėjo ir skubėjo ją daryti. Tačiau paklausta apie antro puodelio „pakabinimą ore“ nustebo.

Kiek sutrikusi pasižiūrėjo į Miglę ir pasakė, kad tokios akcijos šioje kavinėje nebėra. Kodėl? Teko įsiterpti į pokalbį. Rūpėjo gauti atsakymą, kodėl būtent šioje kavinėje negalima palikti kavos, kai tam pačiam savininkui priklausančioje jau aplankytoje kavinėje „49“ buvo skelbiama, kad akcija vis dar vyksta.

Moteris nusišypsojusi pasiūlė pasikalbėti su pačiu savininku. Jau pirmomis pokalbio minutėmis paaiškėjo, kad Raimundas Klimas – ne tik šių dviejų maitinimo įstaigų savininkas, bet ir vienas iš iniciatyvos „Pakabink ore“ Lietuvoje pradininkų.

Tačiau verslininkas teigė, kad šiuo metu gera iniciatyva yra tarsi sustojusi vietoje. Mat žmonės labai vangiai į ją įsitraukia.

Todėl dabar užsukę į kavinę „33“ nerasite nė vienos „pakabintos“ kavos. O norintieji palikti sulauks neigiamo atsakymo, nes kava liktų neišgerta.

Kauniečiai nenorėjo dalytis?

Kas atsitiko, kad graži iniciatyva numirė vos atsiradusi? R.Klimas atskleidė, kad jį labai paveikė neigiama kavinės lankytojų reakcija. Pasiūlę palikti kavą „ore“ darbuotojai sulaukdavo piktų žvilgsnių ir kandžių replikų esą kavinės savininkai tik pinigus sau darosi.

Labai daug žmonių, R.Klimo teigimu, nesuprato kilnios idėjos ir tikslo, todėl bandymas parodyti, kad Kaunas keičiasi ir pamažu ima dalytis šiluma, gėriu bei ištiesia pagalbos ranką, nepavyko.

Tačiau paklaustas, ar planuoja tęsti veiklą, kavinės savininkas atsakė teigiamai.

„Galbūt rudenį stengsimės labiau paskleisti žinią apie akciją „Pakabinta ore“.  Šiuo metu nei aš, nei mano kolega neturime tam daug laiko.

Sunku, kai tai nėra pagrindinė veikla. Manau, kad ne tik skyrėme jai per mažai laiko, bet ir patys mažai bendravome. Buvo planuota sukurti vaizdo įrašą, bet tai liko tik planuose. Skeptiškas idėjos vertinimas išties žeidžia, pamažu dingo motyvacija“, – svarstė R.Klimas.

Tiki idėjos perspektyva

Antrasis iniciatyvos pradininkas D.Rėklaitis dar turi vilties.

Jis pripažino, kad nors ir nedaug žmonių remia idėją, tačiau norisi tęsti pradėtą darbą. Idėja prisijungti prie dalijimosi kavos puodeliu akcijos jam kilo paskaičius apie jos sėkmę užsienio šalyse.

Pradžios tašku D.Rėklaitis pasirinko Kauną, nes šis miestas laikomas labai konservatyviu.  Jis norėjo parodyti, kad Kaunas moka dalytis gerumu.

„Norint, kad iniciatyva veiktų kaip užsienyje, reikia laiko.  Laiko reikia tam, kad žmonės išgirstų apie tai.

Kaune padėtis išties sunkesnė nei kituose miestuose. Mažeikiuose žmonės noriai dalyvauja ir net buvo atvejis, kai paliko ne tik kavą, bet ir pietus.

Šiuo metu bendrauju su įvairiomis įstaigomis, kurios žada prisijungti prie iniciatyvos. Žinoma, labai gaila, kad iš žinomesnių kavinių tinklų sulaukiame neigiamo atsakymo.

Tai būtų didelis žingsnis į priekį, nes žinomos kavinės pritrauktų daugiau žmonių dėmesio ir dalyvių.

Tačiau tikiu, kad bėgant laikui Kaunas visu pajėgumu įsitrauks į akciją „Pakabinta ore“.

Tyrimas pagaliau pavyko!

Atvažiavę į Panemunėje esantį šeimos restoraną „KaravanSarai“ supratome – čia užklysta ne kiekvienas. Iš visų iniciatyvoje dalyvaujančių kavinių ši išsiskiria prabanga.

Pirma mintis buvo, kad supainiojome adresą – tik „Pakabinta ore“ lipdukas, užklijuotas ant stiklinių durų, patvirtino, kad esame būtent ten, kur reikia.

Kolegė Miglė liko lauke, o aš žengiau į vidų.  Vos įėjusią pasitiko mergina prie baro ir pasiteiravo, ko norėčiau. Pasiėmusi juodos kavos sau, vieną puodelį paprašiau „pakabinti ore“.

Barmenė šiek tiek nustebo, tačiau nusišypsojusi priėmė užsakymą. Praėjus apie dešimt minučių įėjo kolegė ir pasiteiravo, ar yra paliktos kavos.

Gavusi teigiamą atsakymą, ji buvo palydėta prie stalelio, kur jai bus patiekta kava. Tyrimas pavyko! Pagaliau su mumis buvo pasidalyta puodeliu kavos.

Restorano savininkė Irma Ramaškaitė atskleidė, kad iki tol pas juos buvo „pakabintas“ vos vienas kavos puodelis.

Nemokamos kavos žmonės esą patys neprašo, tad viena restorano padavėja pati lankytojai pasiūlė išgerti kažkieno kito nupirktos kavos.

I.Ramaškaitė sakė, kad žmonės nėra informuoti apie šią akciją. Taip pat pripažino, kad kava jų restorane nėra labai pigi, tad nedaug kas nori mokėti už dvi, o išgerti tik vieną.

Restorano savininkė tikino, kad jos įstaiga ateityje dalyvaus šioje iniciatyvoje ir tikisi, kad galbūt į ją aktyviau įsitrauks ir kauniečiai.

Kaunas dalijasi ne viskuo

Nukeliavus į paskutiniąją akcijos dalyvę piceriją „Pas Paolo“ teko vėl nusivilti. Paaiškėjo, kad idėja numarinta dar šių metų balandžio mėnesį, kai keitėsi įstaigos savininkai. Vėl grįžti prie iniciatyvos neplanuojama.

„Pakabinta ore“ skatina pagalvoti ir apie kitus bei kažkam padovanoti kavos ar arbatos puodelį, o galbūt ir pietus.

Kaune prie šios iniciatyvos prisijungė keturios kavinės. Visos jos buvo aplankytos „Laikinosios sostinės“ žurnalistų. Tyrimo metu paaiškėjo, kad norėdami prisidėti prie šios gražios idėjos susidursite su sunkumais.

Tik vienoje iš keturių kavinių buvo galima tiek palikti, tiek gauti „pakabintos“ kavos. Miestiečiai nėra linkę tikėti šios veiklos skaidrumu, o didžioji dalis apie iniciatyvą net nežino. Tad ar Kaunas dalijasi? Kol kas dar – nelabai.

Tačiau tikima, kad laikui bėgant atsakymas į šį klausimą pasikeis.

Iniciatyva skatina bendruomeniškumą

Saulius Galdikas

Lietuvos kavinių ir barų asociacijos valdybos narys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.