Stojančiųjų bėda: uždarytų studijų programų sąrašas

Svajonės siekti negalės, nes per mažai stojančiųjų – su tokia realybe susidūrė abiturientė Gabrielė (pavardė redakcijai žinoma – aut. past.). Mergina negalės studijuoti norimos specialybės, nes į pirmąją jos prašyme įrašytą studijų programą nesusirinko pakankamai studentų.

Lietuvos universitetuose iš viso šiemet uždarytos 82 studijų programos.<br>lrytas.lt nuotr.
Lietuvos universitetuose iš viso šiemet uždarytos 82 studijų programos.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

Jul 26, 2016, 12:40 PM, atnaujinta May 17, 2017, 6:26 PM

Ilgai svajotą specialybę teko pamiršti

Gabrielė pasakojo bijojusi, kad kituose universitetuose bus per sunku, tad nusprendė bandyti laimę Mykolo Romerio universitete (MRU). „Pasirinkau studijų programą verslo sistemų kūrimas ir valdymas. Ši studijų programa buvo pirmasis mano studijų prioritetas“, – pasakojo mergina.

Abiturientė sakė, kad apie šią specialybę svajojo jau senokai, ji atrodė įdomi, atitiko jos lūkesčius.

Tačiau tą dieną, kai visi abiturientai sužinojo, kur mokysis ateinančius ketverius metus, Gabrielė gavo nemalonią žinią – studijuoti savo svajonių specialybės ji negalės. Programa tiesiog nesurinko studentų.

„Pirmosios dienos buvo gana sunkios, nes buvau trečiuoju numeriu pažymėjusi kolegiją ir buvau šimtu procentų įsitikinusi, kad pakliūsiu į pirmuoju numeriu nurodytą studijų programą. Mano konkursinis balas nebuvo žemas, tačiau kvietimo sulaukiau tik į trečiu numeriu nurodytą kolegiją“, – pasakojo Gabrielė.

Dabar Gabrielei nelieka nieko kito, kaip bandyti sėkmę antrame ture – ji bandys stotį į Vilniaus Gedimino technikos universitetą. „Jei nepavyks ir čia, trečiajame ture rinksiuosi naujus prioritetus“, – sakė abiturientė.

Tokia – ne vienintelė

Iš viso šiemet MRU nebus vykdomos aštuonios studijų programos: išmaniųjų technologijų verslo vadyba, apskaita, finansų industrija, laisvalaikio ir pramogų edukacija, socialinė pedagogika, organizacijų vadyba, sociologija, verslo sistemų kūrimas ir valdymas.

MRU Priėmimo komisijos atsakingasis sekretorius Saulius Bugailiškis sakė, kad edukologijos srities studijų programose studentų nuolat mažėja, tad nenuostabu, kad ir šiemet jos nepritraukė didelio norinčiųjų studijuoti skaičiaus.

„Pavyzdžiui, sociologijos mes jau keletą metų nesurenkame. Uždarysime ją ir šiemet“, – teigė S. Bugailiškis.

Nauja MRU Finansų industrijos studijų programa buvo patvirtina tik gegužės mėnesį, tad, kaip sakė S. Bugailiškis, tiesiog nebuvo laiko ją abiturientams pristatyti ir pareklamuoti.

„Mūsų universitetas šiais metais priėmė sprendimą, kad turi būti įvesta dviejų balų riba. Turintieji mažesnius balus, tiesiog neįstos. Taip pat, nes neatidarome programos, jei yra mažiau nei 15 žmonių grupėje. Leidžia priimti aštuonis, bet mums tai tiesiog neapsimoka“, – sakė S. Bugailiškis.

Uždarytų programų skaičius stebina

Tačiau ne tik MRU studentai nusivylė dėl uždarytų studijų programų. Visose Lietuvos aukštosiose mokyklose stojantiesiems siūlyta 837 studijų programos, iš jų – 82 šiemet bus uždarytos. Kaip ir MRU aštuonias studijų programas šiems metams uždarė ir Klaipėdos universitetas (KU). Lietuvos edukologijos universitete (LEU) ir Šiaulių universitete (ŠU) tokių programų – 6.

Kolegijose uždarytų programų mažiau. Socialinių mokslų kolegija (SMK) šiemet nerinks studentų į penkias, Klaipėdos valstybinė kolegija (KVK) į keturias, Kauno kolegija (KK) ir Šiaulių valstybė koledija (ŠVK) į dvi studijų programas.

Kitose aukštosiose mokyklose taip pat gausu studijų programų, kurios šiemet nebus vykdomos dėl studentų stygiaus. Pateikiame jų sąrašą:

Aleksandrio Stulginskio universitetas: inovatyvaus ūkininkavimo vadyba, kaimo plėtros vadyba, energetikos inžinerija.

Kauno kolegija: darnus ūkininkavimas, interaktyvioji kartografija.

Kazimiero Simonavičiaus universitetas: antreprenerystė ir vadyba, pramogų ir turizmo industrijos, teisė ir ekonomikos saugumas.

Kauno technologijos universitetas: socialinė pedagogika, sociologija, viešasis administravimas, transporto priemonių inžinerija.

  Klaipėdos universitetas: aplinkos inžinerija, archeologija, edukologija, kraštovaizdžio architektūra, sportiniai šokiai, lėlių ir objektų teatro režisūra, parodų ir renginių dizainas, taikomoji statistika.

Klaipėdos valstybinė kolegija: agroverslų technologijos, dekoratyvioji želdininkystė, žmonių išteklių valdymas.

Lietuvos edukologijos universitetas: chemijos ir fizikos mokymas, ekonomikos ir verslo pagrindai, istorijos ir anglų kalbos pedagogika, istorijos ir etikos pedagogika, politikos sociologija, vokiečių filologija, ekonomikos ir veslo pagrindai (K), ikimokyklinė ir priešmokyklinė pedagogika (K), taikomoji sociologija (Š).

Lietuvos karo akademija: gynybos ir saugomo institucijų valdymas.

Lietuvos muzikos ir teatro akademija: bendroji muzikos didaktika.

Lietuvos sporto universitetas: taikomoji fizinė veikla.

Marijampolės kolegija: įvaizdžio silistas, šokio pedagogika, verslo valdymas, finansai ir ekonomika.

Mykolo Romerio universitetas: išmaniųjų technologijų verslo vadyba, apskaita, finansų industrija, laisvalaikio ir pramogų edukacija, socialinė pedagogika, organizacijų vadyba, sociologija, verslo sitemų kūrimas ir valdymas.

Panevėžio kolegija: muzikos pedagogika, turizmo ir laisvalaikio vadyba, energetinių sistemų automatinis valdymas, pradinio ugdymo pedagogika.

Socialinių mokslų kolegija: mados rinkodara, maitinimo verslas, programavimas ir multimedija, finansų apskaita.

  Šiaurės Lietuvos kolegija: mobiliosios technologijos.

  Šiaulių universitetas: audovizualinis menas, elektronikos inžinerija, kultūrinė edukacija, Lietuvių filologija ir komunikacija, sveikatos edukologija, optometrija.

Vilniaus dailės akademija (Kauno ir Klaipėdos skyriai): architektūra, urbanistinė architektūra.

Vytauto Didžiojo universitetas: Europos ekonomika ir finansai, karjeros valdymas.

Vilniaus kooperacijos kolegija: pardavimų valdymas.

  Vilniaus Gedimino technikos universitetas: architektūros inžinerija, moderniųjų technologijų matematika, multimedijos inžinerija, verslo analitika, taikomoji statistika ir ekonometrija.

  Vilniaus universitetas, Kauno humanitarinis fakultetas: anglų ir rusų kalbos, kultūros vadyba.

  Vilniaus verslo kolegija: mobiliosios technologijos ir saugumas.

Neveikiančių programų daugėja

Lietuvos edukologijos universtiteto (LEU) Studijų prorektorė prof. dr. Vilija Salienė teigė, kad šiemet uždarytų studijų programų yra dvigubai daugiau nei pernai. Į tris programas priėmimas buvo skelbiamas kituose miestuose. „Tai buvo naujovė, galbūt trūko reklamos“, – sakė prof. dr. V. Salienė.

Universitetas jau antrus metus nerenka vokiečių filologijos studentų grupės, o štai chemijos ir fizikos mokymo studijų programoje pernai tebuvo vienas studentas, tad šiais metais nuspręsta grupės neformuoti.

„Tai nauja programa, studijos sudėtingos. Chemijos ir fizikos studijos nėra populiaros ir kituose universitetuose“, – sakė prof. dr. Vilija Salienė.

Tam, kad būtų vykdoma studijų programa, LEU švietimo ir ugdymo krypties studijų programose turi būti 8, o socialiniuose moksluose 12 studentų.

„Jei nesikeis švietimo politika, požiūris į mokytojo profesiją ir nebus stiprinamas mokytojų rengimas atsižvelgiant į valstybės poreikius, jei viską lems abituriento apsisprendimas, Lietuvoje nebus pagrindinių dalykų mokytojų. Jų trūksta jau dabar. Todėl tikiuose, kad bus suprasta, jog dviejų mokomųjų dalykų studijų programos yra būtinos rengiant mokytojus“, – sakė LEU studijų prorektorė prof. dr. Vilija Salienė.

Neatlaiko vidinės konkurencijos

Vieno iš daugiausiai studijų programų uždariusio Klaipėdos universiteto (KU) Studijų prorektorius prof. dr. Kęstutis Dučinskas sakė, kad toks uždarytų programų skaičius nestebina, nes praėjusiais metais tokių programų šiame universitete buvo septynios.

„Mes visgi patikėdami fakultetų ir katedrų vedėjų norais dar neužgesinti programų, leidome šiemet skelbti programas, kurios buvo nepopuliarios jau ir pernai, ir užpernai. Iš tų aštuonių didžioji dalis jau ir pernai nebesulaukė studentų“, – sakė K. Dučinskas.

KU studijų prorektoriaus teigimu, tai, kad dalis šiemet uždarytų programų jau ne pirmus metus nepritraukia studentų, yra signalas, kad jas reikia uždaryti visiškai.

„Tai vyksta dėl keleto priežasčių. Kai kurios programos yra giminingos. Tai reiškia, kad mes turime, tarkime, dvi programas, kuriose gali studijuoti panašių interesų studentai. Pavyzdžiui, taikomoji statistika ir informatika. Jos yra labai panašios, tai aišku, kad taikomoji statistika neatlaikė konkurencijos“, – kalbėjo K. Dučinskas.

Taip pat Klaipėdos universitete yra tokios specialybės kaip aplinkos inžinerija bei aplinkos planavimas. Iš šių dviejų specialybių, aplinkos planavimas buvo populiaresnė, tad, kaip sakė K. Dučinskas, aplinkos inžinerija neatlaikė vidinės konkurencijos.

„Pavyzdžiui, sportiniai šokiai neatlaikė konkurencijos su choreografija. Pakiša koją ir valstybės politika, kai išskiria vienas sritis, o kitoms visai dėmesio nėra. Taip pat jau minėta vidinė konkurencija“, – sakė KU Studijų prorektorius.

  Šiame universitete tam, kad būtų vykdoma studijų programa, socialinės bei humanitarinės srities mokslų studijų programos grupėse turi būti 12 studentų, biomedicinos, fizinių ir technologijos mokslų – 8, o menų krypties trys studentai

Kitų universitetų kontekste – ne taip ir blogai

Šiaulių universiteto (ŠU) Priėmimo komisijos vadovė Lina Bivainienė sakė, kad ŠU, palyginus su kitomis Lietuvos aukštosiomis mokyklomis, situacija nėra tokia ir bloga. „Stojančiųjų nesurinko 6 studijų programos. Kaip pastebėjome, kasmet stojančiųjų pasirinkimas varijuoja. Kita vertus, tam įtaką daro nuo universiteto nepriklausantys veiksniai, pvz. Lietuvos demografinė situacija“, – sakė L. Bivainienė.

Priėmimo komisijos vadovė pasakojo, kad kai kurios studijų programos, pavyzdžiui sveikatos edukologija, jau keletą metų iš eilės sulaukia mažesnio stojančiųjų dėmesio. Yra ir tokių specialybių, kaip lietuvių filologija ir komunikacija ar elektronikos inžinerija, kurios pernai norinčių jas studijuoti sulaukė, o šiemet jau ne.

„Manyčiau, kad kitais metais priėmime bus tos studijų programos, kurios Studijų kokybės vertinimo centro įvertintos maksimaliam laikotarpiui – 6 metams. Kita vertus, siūlomas programas atnaujinsime siūlydami specializacijas, gretutinių studijų galimybes“, – sakė ŠU Priėmimo komisijos vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive