Partijų rinkimų sąrašuose – mažai žvilgesio ir daug intrigų

Baigiantieji Seimo kadenciją šluoja kadrinių aruodų užkampius, o į jų vietą besiveržiantieji – su kate maiše. Taip galima apibūdinti padėtį artėjančių rinkimų fronte.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Jul 28, 2016, 7:42 AM, atnaujinta May 17, 2017, 2:44 PM

Darbo partijos tarybos posėdyje, kuriame buvo tvirtinamas rinkimų sąrašas daugiamandatėje apygardoje, garsiausiai nuskambėjo žinia, kad formalus „darbiečių“ pirmininkas Valentinas Mazuronis nepaliks Europos Parlamento ir nebus sąrašo vėliavnešys.

Žinia nebuvo netikėta. Kad buvęs „tvarkietis“ pasiliks sočioje Briuselio užuovėjoje, o ne lips į svyruojantį partijos laivelį, buvo aišku jau seniai, o visos jo ryžtingos kalbos nevertos nė sudilusio skatiko.

Negana to, V.Mazuronis padirbėti „darbiečių“ pirmininku greičiausiai ir buvo pasamdytas tik iki rinkimų.

Bet kodėl partija ir V.Mazuronis taip ilgai delsė? Matyt, todėl, kad buvo sunku apsispręsti, kas bus įrašytas pirmas, taip pat kas užims kitas geriausias vietas sąraše.

Nebaigusio reikalų su valdiškais namais dėl partijos juodosios buhalterijos ir šiuo metu įkliuvusio į naują galimos korupcijos skandalą V.Gapšio įvardyti rinkimų sąrašo lyderiu vis dėlto neišdrįsta.

Juolab kad vienas „darbiečių“ lyderių gali būti įklimpęs giliau, nei manyta, nes pareiškė atsisakantis Seimo nario mandato, nors visą laiką tikino esąs nekaltas.

Įtikinamiausia versija, kurios laikosi ir specialiosios Seimo komisijos vadovas „tvarkietis“ K.Komskis, – Vytautas Gapšys nepanoro, kad Seimą pasiektų teisėsaugos duomenys apie jo susitikimus su koncerno „MG Baltic“ vadovais ar nemalonios tų pokalbių detalės.

Nepaisant to, šis politikas įrašytas trečias „darbiečių“ sąraše ir liko rinkimų štabo vadovu. Tai patvirtina, kad jis tebėra vienas įtakingiausių partijoje.

Kiti du pasirinkimai – buvęs partijos vadovas, jos veteranas ir Seimo frakcijos seniūnas K.Daukšys ir buvęs prie partijos prisijungusių socialliberalų lyderis A.Paulauskas.

Nors A.Paulausko, kaip galimo sąrašo vedlio, pavardė užkulisiuose buvo minima dažniau, pirmuoju tapo frakcijos seniūnas K.Daukšys, buvusį socialliberalą nustūmęs į antrąją vietą.

Regis, tai lėmė daugumos partijos elito ir masių nenoras matyti priekyje „svetimą“, nors jau seniai priglobtą perbėgėlį.

Tiesą sakant, nėra esminio skirtumo, kas iš minėtų trijų politikų bus pirmasis, kai Briuselio toliuose seniai išnyko partijos dvasinis vadovas V.Uspaskichas.

Nedaug žvilgesio – ir žemesnėse sąrašo pakopose. Čia dominuoja partijos senbuviai ir Seime jau apsitrynęs jaunimas.

Ironiška, kad pirmajame dvidešimtuke yra tik viena ministrė – žemės ūkį strateguojanti V.Baltraitienė, kuriai paskirta ketvirtoji vieta. O tuo metu, pavyzdžiui, socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė gavo tik 23 vietą. Ko gero, ta proga ji viešai ir pažėrė kritikos Briuselio nepalikusiam V.Mazuroniui.

Netrūksta įtampos ir partijoje „Tvarka ir teisingumas“, kuri savąją rikiuotę patvirtino savaitgalį.

Šios partijos vedlys R.Paksas, skirtingai nei buvusi jo dešinioji ranka V.Mazuronis, demonstravo, kad norėtų palikti Europos Parlamentą, bet jam vis dar demonstratyviai neleidžiama rungtis Seimo rinkimuose.

Bet partijos rinkimų sąrašo vėliavnešio paieškos čia truko ne trumpiau ir buvo ne mažiau įtemptos nei „darbiečių“ stovykloje. Buvo svarstoma ne viena kandidatūra (P.Gražulio, P.Gylio), bandyta kurti intrigą, kol galiausiai viskas stojo į savo vietas.

Po to, kai perbėgėliai iš žlugusio „Drąsos kelio“ buvo išstumti iš „tvarkiečių“ gretų, o juos rėmęs P.Gražulis ėmė maištauti, pirmojoje vietoje atsidūrė R.Pakso rėmėjas R.Žemaitaitis.

Kad ir kaip būtų, visi šie pasistumdymai gali nemenkai pakenkti partijai, kuri pastaruoju metu ėmė balansuoti ant patekimo į Seimą ribos.

Šios partijos kandidatų rikiuotė, kaip ir „darbiečių“ atveju, liudija daugelio senbuvių tikslą išlikti politikoje.

Tiesa, šiais visuotiniais naujų veidų ar įžymybių medžioklės laikais vieną kitą laimikį turi ir „tvarkiečiai“. Antai trečiojoje vietoje atsidūrė partijai seniai simpatizuojantis žinomas advokatas R.Andrikis, papildomų spalvų sąrašui turėtų suteikti žuvusio R.Pakso bendražygio V.Galvono sesuo klimatologė A.Galvonaitė, kaunietis verslininkas K.Pūkas, buvęs tautininkų vedlys J.Panka.

Šiomis dienomis savąjį kandidatų sąrašą bei „programines nuostatas“ taip pat bandė patvirtinti Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Tačiau šis tvirtinimas baigėsi taip pat, kaip ir keli ankstesni – sąrašas ir programa tebeliko paslaptimi, o pirmieji numeriai jau seniausiai aiškūs – buvęs vidaus reikalų ministras S.Skvernelis ir „valstiečiams“ vadovaujantis milijonierius R.Karbauskis.

Kodėl niekaip nesiryžtama atskleisti sąrašo, o Seimo rinkimų programos pristatymas nukeltas net į rugsėjį?

Labiausiai tikėtina priežastis – marga vadinamųjų nepartinių specialistų ir partijos senbuvių komanda tiesiog nesugeba susitarti nei dėl vietų sąraše, nei dėl partijos programinių nuostatų.

Bet daugeliui būsimųjų rinkėjų, besirengiančių balsuoti už naujuosius gelbėtojus, atrodo, nerūpi, kad jie iš esmės pirks katę maiše. Nieko nauja. Taip būta ir anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.