Pasikeitęs vyro vardas našlei vos nekainavo palikimo

Turto paveldėti negali, nes vyras iki 2006-ųjų turėjo kitą vardą. Su tokia situacija susidūrė Kauno rajone gyvenanti Zita Rimkienė.

Mirus vyrui moteris sužinojo, kad dalies jo turto negali paveldėti, nes jis užrašytas vyro senuoju vardu.<br>123rf.com nuotr.
Mirus vyrui moteris sužinojo, kad dalies jo turto negali paveldėti, nes jis užrašytas vyro senuoju vardu.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

Jul 28, 2016, 10:37 AM, atnaujinta May 17, 2017, 2:20 PM

Dalies turto negaus, nes vardas –  ne tas

Z.Rimkienės vyras gimė per karą. Dar jam būnant vaiku pasimetė gimimo liudijimas. „Tėvai jį kažkaip pajaunino, įrašė kitą vardą“, – pasakojo moteris. Taip jos vyras tapo Kazimieru Rimkumi.

Ilgus metus jis nugyveno kaip Kazimieras, tačiau 2006-aisiais archyvuose atsirado jo krikšto dokumentai. Pasikeitė gimimo metai ir vardas – iš Kazimiero Rimkaus jis tapo Kaziu Ramučiu Rimkumi.

Pasikeitus vardui vyriškis pradėjo užgyventą turtą persirašyti naujuoju vardu. „Jis gavo migracijos pažymą, išsiėmė naują pasą, su tuo nauju vardu ir turėjo pažymą, kad jo faktiniai duomenys pasikeitė. Kur susidurdavo su kokiais nors reikalais, pats pasikeisdavo viską“, – pasakojo beveik pusę amžiaus su vyru nugyvenusi Z.Rimkienė. 

Prieš beveik metus, 2015-ųjų rugpjūtį, K.R.Rimkus mirė. Kaip ir dažnu atveju, mirus artimam žmogui neilgai trukus šeima pradėjo tvarkyti palikimo reikalus.

Peržiūrint vyriškio turtą paaiškėjo, kad jo senuoju, Kazimiero, vardu vis dar registruota sąskaita banke, senas „Zil“ markės sunkvežimis, traktorius. „Net nežinau, gal dar kokių daiktų yra ir išlįs bėgant laikui“, – sakė našlė.

Paaiškėjus, kad kai kurie daiktai vis dar užrašyti velionio senuoju vardu, Z.Rimkienė kreipėsi į notarę. Ji pristatė dokumentus, kuriais prašė, kad į jos paveldėjimo teisės liudijimą būtų įtrauktas tiek Kaziui Ramučiui, tiek Kazimierui priklausantis turtas.

„Notarė man griežtai pasakė, kad kas Kazio Ramučio įtrauks, o kas Kazimiero – ne. Paklausiau jos, kokių dokumentų reikia, atnešiau tą migracijos pažymą, nuvažiavau į rajono Metrikacijos skyrių, išsiėmiau sutuoktuvių liudijimą, kur aiškiai matyti, kad ten Kazimieras Rimkus. Trumpai tariant, surinkau visus dokumentus, įrodančius, kad tai tas pats žmogus“, – pasakojo Z.Rimkienė.

Tačiau, pasak moters, notarei jos surinkti dokumentai buvo nė motais – ji kategoriškai atsisakė išrašyti našlei reikalingą pažymą dėl vyro turto ir, kaip Z.Rimkienė pasakojo, praktiškai išvarė ją iš kabineto.

„Nežinau, nepaaiškino net kodėl. Sakė atsiųsti raštiškai, gal tada paaiškins, kodėl nepriima į mano paveldėjimą Kazimiero vardu likusio turto“, – guodėsi pensinio amžiaus moteris.

Po tokio notarės atsakymo Z.Rimkienė su šeima birželio pradžioje parašė skundą į Lietuvos notarų rūmus, tačiau kol kas atsakymo nesulaukė.

Turtą gauti privalo

Susisiekus su Lietuvos notarų rūmais buvo patvirtinta, kad ši situacija jiems – žinoma.

„Mirusio asmens įpėdinei daugiau nei prieš savaitę išsiųstas atsakymas į skundą. Rašte, be kita, konstatuojama, kad paveldėjimo teisės liudijimas į kitą turtą galėtų būti išduotas.

Valstybinių institucijų – Civilinės metrikacijos skyriaus ir Migracijos poskyrio – išduoti dokumentai apie asmens vardo ir gimimo datos keitimą leidžia daryti pagrįstą išvadą, kad skirtingus vardus ir asmens kodus turėjęs mirusysis buvo tapatus asmuo“, – teigė Lietuvos notarų rūmų atstovas ryšiams su visuomene Aleksandras Matonis.

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos notarų rūmuose patvirtinta, jog tiek Kazimieras Rimkus, tiek Kazys Ramutis Rimkus buvo tas pats žmogus, pripažinta, kad našlė turėtų paveldėti visą jo turtą.

Lietuvos notarų rūmų prezidiumas taip pat atsižvelgė į Z.Rimkienės skunde nurodytas aplinkybes ir notarės pateiktą paaiškinimą. Dėl to jie priėmė sprendimą perduoti skundą svarstyti Notarų profesinės etikos komisijai, nagrinėjančiai notarų etikos ir drausmės klausimus.

Susisiekti su Zitos vyro palikimo reikalus tvarkančia Kauno rajono 2-ojo notarų biuro notare nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.