„Brexit“ šalies atstovai: kas laukia studentų iš Lietuvos?

Kas po „Brexit“ laukia Lietuvos studentų, besimokančių ar norinčių mokytis Jungtinėje Karalystėje? Tai klausimas kamuojantis ne vieną jau studijuojantį ar tik planuojantį pradėti studijas Jungtinės Karalystės universitetuose jaunuolį.

Universiteto profesorius Andys Collopas teigė, kad tiek universitetas, kuriame dirba jis, tiek kiti Jungtinės Karalystės universitetai pasisakė prieš „Brexit“.<br>lrytas.lt montažas.
Universiteto profesorius Andys Collopas teigė, kad tiek universitetas, kuriame dirba jis, tiek kiti Jungtinės Karalystės universitetai pasisakė prieš „Brexit“.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2016, 5:21 PM, atnaujinta May 16, 2017, 6:54 AM

Studentams – į gerą?

Trečiadienį Vilniuje vyko susitikimas su Jungtinėje Karalystėje esančio „De Montfort“ universiteto atstovais. Universiteto profesorius Andys Collopas teigė, kad tiek universitetas, kuriame dirba jis, tiek kiti Jungtinės Karalystės universitetai pasisakė prieš „Brexit“.

„Mano asmeninė nuomonė tokia pati. Daugeliui žmonių, tarp jų ir man, buvo šokas, kai sužinojome galutinius rezultatus“, – sakė prof. A. Collopas.

Jis sakė, kad šiuo metu Jungtinės Karalystės universitetai stengiasi parodyti Europos Sąjungos šalių studentams, kad jie vis dar laukiami. „Universitetai imasi veiklos, kuria stengiasi parodyti, kad studentams iš kitų ES šalių yra ir bus. Jie skiria stipendijas, kuria visą jų gavimo sistemą“, – pasakojo profesorius.

A. Collopas sakė, kad šiuo metu yra tinkamiausias laikas ES šalių studentams stoti į Jungtinės Karalystės universitetus, nes po „Brexit“ balsavimo yra smarkiai kritęs svaro kursas: „Tai nėra gerai mūsų šaliai, bet gerai ES studentams, nes dabar viskas dar pigiau.“

ES studentai už mokslą artimiausius keletą metų daugiau nei Jungtinės Karalystės studentai nemokės ir paskolų išdavimo tvarka nesikeis – tai taip pat pabrėžė A. Collopas.

Klausimais neapipylė

Kalba.lt studijų užsienyje vadybininkas Vytautas Masiokas sakė, kad iš karto po „Brexit“ tikėjosi studentų antpuolio, tačiau nustebo to nesulaukęs. „Gal tik vienas kitas pasidomėjo šiuo klausimu. Didžioji dalis universitetų patikino, kad niekas nesikeičia ir artimiausiu metu nesikeis“, – kalbėjo V. Masiokas.

Būsimiems ir esamiems studentams daugiausia klausimų kyla dėl pinigų gavimo ir sėkmingos studijų baigties.

Šiuo metu studijos Jungtinėje Karalystėje gali kainuoti nuo 5 tūkst. iki 9 tūkst. svarų. Tačiau, kaip sakė V. Masiokas, yra kalbų apie planus mokestį mažinti, nes tiek garsiausi universitetai, tiek mažesni dažniausiai už studijas prašo 9-ių tūkst. eurų.

Priėmimo tvarka į universitetus dėl „Brexit“ kisti neturėtų. „Gali tik tekti kažką papildomai užpildyti, nes universitetams labai rūpi kultūriniai dalykai, jiems rūpi, kas atvyksta į jų šalį“, – sakė V. Masiokas.

Studentai ramūs

Susitikime su Jungtinėje Karalystėje esančio De Monfort universiteto atstovais dalyvavę būsimi studentai buvo atviri – nors klausimų ir buvo, visi jie buvo atsakyti, tad studijas Jungtinėje Karalystėje rugsėjį pradės ramiai.

„Iš pat pradžių buvo baimės, buvo toks nerimas, iš karto galvojau kaip čia kas bus, kaip ateityje, ar iš viso dar galėsiu mokytis. Tačiau po to man paskambino iš pačio universiteto ir pasakė, kad viskas bus gerai, kad niekas nesikeičia“, – sakė anglų kalbos mokymo magistro studijas nuo rugsėjo pradėsiantis Vytautas Jokubaitis.

Vaikinas pasakojo studijoms ketinantis imti paskolą, nes yra nusiteikęs, kad jos išdavimo ir grąžinimo sąlygos artimiausius keletą metų keistis neturėtų. „Yra kažkiek nerimo, bet kol kas žiūrėsime, kas bus ateityje“, – sakė V. Jokubaitis.

Būsimas magistrantūros studentas ims 10 tūkst. svarų paskolą. „Tai mokslą padengia, o gal dar ir pragyvenimui kažkiek liks“, – kalbėjo vaikinas. Jis taip pat planuoja dirbti, tad dėl pragyvenimo sakė labai nepergyvenantis.

Jungtinėje Karalystėje paskola studentams yra išduodama vieneriems metams. Norintieji ją gauti visus mokymosi metus, kasmet gali iš naujo pateikti prašymus paskolai gauti.

Medijų produkcijos bakalauro studijas nuo rugsėjo pradėsianti Eglė Budreikaitė pasakojo, kad jokių klausimų po „Brexit“ nekilo, nes kaip ir Vytautui, taip ir jai – į visus klausimus atsakė universitetas.

„Universitetas skambino, bendravome su juo, jis ramino, kad kol kas niekas nesikeis, nes visam tam „Brexit“ reikia laiko, kad tai įvyktų. Kai atsikėliau ryte ir sužinojau, kad jie išstojo, aišku, baimės buvo. Sužinojus, kad tiek su mokslais, tiek su paskola niekas nesikeičia nusiraminau“, sakė 19-metė mergina.

Kriminologiją ir policijos veiklą De Monfort universitete studijuosianti Greta Klimavičiūtė sakė, kad žinią apie „Brexit“ sutiko be didesnio streso. „Aišku, būtų geriau, kad ji būtų likusi Europos Sąjungoje, bet dar nežinia kaip viskas bus. Manau, kad viskas turėtų pasisukti europiečiams teigiama linkme“, – sakė bakalauro studijas rugsėjį pradėsianti mergina.

Nusprendė palikti ES

Jungtinės Karalystės sprendimas išstoti iš Europos Sąjungos yra dešimtmečius trukusių abejingų ir dažnai priešiškų santykių su kaimyninėmis valstybėmis kulminacija.

Birželio 23-ąją vykusiame referendume didžioji dalis britų pareiškė, kad pritaria Jungtinės Karalystės pasitraukimui iš Europos Sąjungos, į kurią jie įstojo daugiau nei prieš keturis dešimtmečius.

Iš karto po vadinamojo „Brexit“ savo postus paliko Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas bei 17 metų dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES kovojęs Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos vadovas N.Farage'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.