Ieškoti pirmosios darbovietės jaunimui padeda ekspertai

Rankose laikomas diplomas – svarbus žingsnis planuojant karjerą ir dėliojantis ateities gaires, tačiau vien jo gali pasirodyti per maža. Kaip prisistatyti darbdaviui, kaip parengti dėmesio vertą CV, kaip kontroliuoti savo kūno kalbą ir nesutrikti stojus kalbėti prieš auditoriją – visi šie įgūdžiai gali būti labai svarbūs, tačiau į darbo rinką dar tik žengiantis jaunimas jų paprastai stokoja.

Rankose laikomas diplomas – svarbus žingsnis planuojant karjerą ir dėliojantis ateities gaires.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rankose laikomas diplomas – svarbus žingsnis planuojant karjerą ir dėliojantis ateities gaires.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Aug 18, 2016, 1:37 PM, atnaujinta May 15, 2017, 1:12 PM

Būtent tam skirtas visoje Lietuvoje iki pat rugsėjo vykstantis Jaunimo darbo centrų (JDC) renginių ciklas „Nuo diplomo iki darbo sutarties“. Šio ciklo renginiai ir Jaunimo garantijų iniciatyva karjerą tik pradedantiems absolventams ar darbo neturinčiam jaunimui suteikia galimybę sulaukti kvalifikuotos pagalbos ir ekspertų patarimų planuojant savo karjerą.

Į JDC organizuojamą renginių ciklą įsiliejo dešimtys socialinių partnerių – valstybinių įstaigų atstovų, verslininkų, kurie noriai dalinasi patirtimi su jaunimu. Pavyzdžiui, nuo liepos 11 iki rugpjūčio 5 d. vien Kauno regione įvyko jau 21 toks renginys, kuriame dalyvavo 8 socialiniai partneriai.

Kauno teritorinės darbo biržos Jaunimo darbo centro skyriaus vedėja Karolina Pakarnaitė teigė, kad socialiniai partneriai projektui buvo pasirinkti atsižvelgiant į absolventų lūkesčius.

„Mūsų absolventai vis dažniau domisi galimybe kurti verslą. Todėl projekte dalyvauja INVEGA, kurios atstovai atsako į jaunuoliams iškylančius klausimus. Dažniausiai jaunimas domisi, kokią verslo formą jiems rinktis – mažosios bendrijos, individualios veiklos, o gal veikti pagal verslo liudijimą. Taip pat juos domina valstybės parama pradedančiajam verslui. Dalis absolventų taip pat sakė, kad per darbo pokalbius jiems koją pakiša nemokėjimas savęs pristatyti, viešai kalbėti. Todėl surengėme susitikimą su oratorystės lektoriumi“, – aiškino K Pakarnaitė.

Su jaunuoliais renginių ciklo „Nuo diplomo iki darbo sutarties“ metu taip pat bendravo Valstybės tarnybos departamento, Lietuvos kariuomenės, Kauno kolegijos atstovai.

„Absolventų susidomėjimas karjerai skirtais renginiais tik auga. Jau iki rugpjūčio 5 d. mūsų renginiuose dalyvavo 217 jaunuolių“, – teigė K. Pakarnaitė.

Praverstų kiekvienam absolventui

Norėdama iš ekspertų lūpų išgirsti, kaip geriau save pristatyti darbdaviui ir tvirčiau įžengti į darbo rinką, viename ciklo „Nuo diplomo iki darbo sutarties“ renginyje nusprendė dalyvauti Orinta Pinskaitė. Mergina neseniai baigė verslo administravimo studijas ir šiuo metu ieškosi pirmojo darbo pagal specialybę.

Mergina dalyvavo Kauno teritorinėje darbo biržoje vykusiame renginyje viešojo kalbėjimo tematika. „Šis renginys buvo labai naudingas, nes sužinojome daug svarbios informacijos. Kalbėjomės apie tai, kaip reikia valdyti auditoriją, kaip kontroliuoti savo emocijas. Buvo ir praktinių užduočių. Pavyzdžiui, mokėmės kalbėdami atkreipti dėmesį į savo laikyseną, kūno kalbą. Manau, kad renginyje sužinotą informaciją tikrai pritaikysiu ateityje“, – sakė O. Pinskaitė. 

Kaune surengtą viešojo kalbėjimo renginį vedęs karjeros konsultantas, lektorius, Tarptautinio oratorystės ir lyderystės klubo „Toastmasters Kaunas“ prezidentas Mindaugas Samuolaitis teigė, kad jaunuoliai aktyviai įsitraukė į renginį. Pasak jo, jaunimas domėjosi, kaip suvaldyti jaudulį ir pagrindiniais kalbėtojo parametrais: balso variacijomis, kūno kalba, bazinėmis stovėsenos pozicijomis, akių kontaktu.

„Jaunuoliai aktyviai užduodavo klausimus, įsitraukdavo į diskusijas, patys bandė prieš auditoriją atlikti viešojo kalbėjimo tobulinimo pratimus“, – sakė M. Samuolaitis.

Jo nuomone, tokie renginiai yra labai naudingi siekiant susidėlioti karjeros kelią. „Ne kiekvienas studentas savo aukštojoje mokykloje įgyja šių bendrųjų kompetencijų. O jei jos ir įtrauktos į studijų procesą, tuo metu gali būti ne tiek svarbios, kiek jau pradėjus ieškotis darbo. Tokie mokymų ciklai paskutiniame semestre turėtų būti privalomi kiekvienam, baigiančiajam aukštąją mokyklą“, – teigė lektorius.

Patirtimi dalinasi ir verslininkai

Nauji įgūdžiai ir ekspertų rekomendacijos bei patarimai naudingi net ir tuo atveju, jeigu aiškiai žinai, kuriuo karjeros keliu nori žengti ir turi aiškų veiksmų planą. Tuo įsitikinęs visaginietis Konstantinas, išsikėlęs tikslą tapti rinkodaros direktoriumi. Vaikinas dalyvavo net trijuose Visagino Jaunimo darbo centre vykusiuose renginiuose: įvadiniame renginyje, CV rengimo ir prisistatymo darbdaviui renginyje bei susitikime su sėkmingai veikiančio vietos verslo atstovu.

„Pastarasis susitikimas buvo ypač naudingas. Visada įdomu klausyti žmogaus, turinčio patirties ir galinčio papasakoti kažką naujo ne tik apie verslą, bet ir apskritai apie gyvenimą. Be to, įdomus buvo ir antras užsiėmimas, susijęs su CV rengimu, ypač jo praktinė dalis. Manau, kad tai labai naudinga absolventams, kurie dar neturėjo darbo paieškos patirties“,  – kalbėjo Konstantinas.

Primena teises ir pareigas

Vienas iš visoje šalyje Lietuvos darbo biržos organizuojamų renginių socialinių partnerių – Valstybinė darbo inspekcija (VDI). Jos atstovai dalyvauja susitikimuose su absolventais jaunimo darbo centruose siekdami, kad jaunimas dar prieš pradėdamas dirbti kuo daugiau žinotų apie šios institucijos funkcijas, geriau išmanytų įstatymus ir teisės aktus, reglamentuojančius darbuotojų saugą, sveikatą ir darbo santykius.  

Kęstutis Udras, VDI Utenos teritorinio skyriaus vyriausiasis darbo inspektorius, tokiuose susitikimuose su jaunimu dalyvauja jau trečius metus. „Manyčiau, kad profesinio rengimo centruose mokęsis jaunimas geriau supranta darbo teisę nei tie, kurie mokėsi kitur. Ne kartą yra tekę girdėti jaunuolių skundų, kad darbdaviai juos apgavo darbe. Labai skaudu, kada suaugusieji darbdaviai nesilaiko darbo sutarčių. Dažnai pasitaiko, kad jaunimas ne visada įsiskaito į darbo sutartis, pasirašo jas neišsiaiškinę“, – savo patirtimi dalijosi K. Udras. Specialistas taip pat pažymėjo, kad planuojant karjerą, kuriant įmones retas jaunuolis pasinaudoja galimybe pasikonsultuoti ateidamas į VDI.

Iki rugpjūčio 1 d. JDC renginių cikle dalyvavo jau beveik 2400 jaunuolių. Į projekto veiklas visoje šalyje įsitraukė 92 socialiniai partneriai.

Daugiau sužinoti apie Jaunimo garantijų iniciatyvą ir renginių ciklą „Nuo diplomo iki darbo sutarties“ galima apsilankius Jaunimo darbo centro svetainėje (https://www.ldb.lt/jaunimui/naudinga/Puslapiai/Jaunimogarantijos.aspx) . JDC specialistai jaunuolius konsultuoja nuolat, ne tik akcijos metu. Jų kontaktus galima rasti JDC svetainėje (https://www.ldb.lt/jaunimui>) . Daugiau apie galimybes jaunimui galite sužinoti ir feisbuke (<https://www.facebook.com/jaunimui> ) bei instagrame (<https://www.instagram.com/jaunimui>).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.