Susituokę Kipre jaunieji nustebo: „Mūsų santuoka – negaliojanti“

Susituokė, bet nesusituokė. Į tokią situaciją pakliuvo Ilona (pavardė redakcijai žinoma – aut. past.) ir jos vyras, nusprendę vieną svarbiausių gyvenimo švenčių surengti meiles sala vadinamame Kipre.

Susituokę Kipre jaunieji nustebo: „Mūsų santuoka – negaliojanti“.<br>123rf nuotr.
Susituokę Kipre jaunieji nustebo: „Mūsų santuoka – negaliojanti“.<br>123rf nuotr.
Ilona su vyru visai neseniai aukso žiedus sumainė Viduržemio jūros rytuose esančioje Kipro saloje. Tiesa, dėl vieno neatitinkančio antspaudo jų santuoka Lietuvoje – negalioja.<br>A. Barzdžiaus nuotr.
Ilona su vyru visai neseniai aukso žiedus sumainė Viduržemio jūros rytuose esančioje Kipro saloje. Tiesa, dėl vieno neatitinkančio antspaudo jų santuoka Lietuvoje – negalioja.<br>A. Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 20, 2016, 9:09 PM, atnaujinta May 15, 2017, 8:31 AM

Lietuvoje nesusituokę

Ilona su vyru visai neseniai aukso žiedus sumainė Viduržemio jūros rytuose esančioje Kipro saloje. Tiesa, dėl vieno neatitinkančio antspaudo jų santuoka Lietuvoje – negalioja.

„Yra toks įstatymas apie dokumentų legalizavimą. Prie jo yra sąrašas šalių, kur reikia vienokio antspaudo, o šalims, kurių nėra sąraše – kitokio. Man Kipre išdavė dokumentą, santuokos liudijimą ir uždėjo ne tą antspaudą. Vestuvių planuotoja to nesutikrino ir man išsiuntė dokumentą, su netinkančiu antspaudu“, – pasakojo nuotaka.

Moteris sakė, kad kreipėsi į savivaldybę, kurioje jai pasakė, kad reikia kreiptis į Užsienio reikalų ministerija. Neva, ten jiems uždės tinkamą antspaudą.

„Paskambinau į Užsienio reikalų ministeriją ir man pasakė, kad tokių dalykų nebūna, antspaudų jie nededa ir kad reikia atgal į Kiprą keliauti. Nesusišneka matyt iki galo, kieno čia atsakomybė“, – pasakojo Ilona.

Žinoma, keliauti atgal į Kiprą dėl vieno antspaudo jaunieji neketina. Išeitis – paštu į Kiprą nusiųsti dokumentą, ten ant jo uždės reikiamą antspaudą, o tada tuo pačiu paštu išsiųs atgal. Visa tai Ilonai ir jos vyrui atsieis daugiau nei 20 eurų.

„Gerai, kad yra ta vestuvių planuotoja Kipre, tai per ją kontaktuoju. Aišku, tai yra jos kaltė, ji turėjo visais dokumentais pasirūpinti, nes mes už tai mokėjime. Galėčiau reikalauti atlyginti siuntimą, bet nenoriu, tingiu ginčytis“, – sakė moteris.

Ji juokavo, kad dabar Lietuvoje galėtų bandyti tuoktis su kitu vyru, tik nežinia ar už tai jos neįkalintų. „Aš manau, kad jeigu susituokčiau su kitu vyru dabar, tai mane pasodintų į kalėjimą. Realiai mūsų santuoka lyg ir negaliojanti, nes trūksta viena antspaudo“,- kalbėjo Ilona.

Teoriškai santuoka negalioja

Dokumentas, ant kurio Ilonai ir jos vyrui buvo uždėtas ne tas antspaudas, vadinamas „Apostille“. Ji reikalinga tam, kad vienoje valstybėje išduoti oficialūs dokumentai galiotų kitoje valstybėje.

Vilniaus miesto savivaldybės Teisės departamento Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė, sakė kad Teisingumo ministerijos patvirtintose Civilinės metrikacijos taisyklėse numatyta, kad užsienio valstybių institucijų išduoti dokumentai turi būti išversti į lietuvių kalbą ir legalizuoti ar patvirtinti pažyma „Apostille, jeigu šalies tarptautinės sutartys ir Europos Sąjungos teisės aktai nenustato kitaip.

„Deja, dėl Kipro respublikos nei Lietuvos tarptautinės sutartys, nei Europos Sąjungos teisės aktai nenustato kitaip.

Taigi, įregistruojant į apskaitą užsienio valstybėse sudarytą santuoką reikia pateikti užsienio valstybės institucijos išduotą santuokos liudijimą, patvirtintą pažyma „Apostille“, jo vertimą į lietuvių kalbą ir asmens tapatybės dokumentus“, – sakė I. Jurgutienė.

Dėl neatitinkančio antspaudo Ilonos ir jos vyro santuokos Lietuvoje registruoti negalima, tad jų santuoka mūsų šalyje – negalioja.

„Civilinės metrikacijos įstaigos į apskaitą registruoja tik tas santuokas, kurios užsienio valstybėse įregistruotos nepažeidžiant civilinio kodekso straipsniuose nustatytų santuokos sudarymo sąlygų. Tokių atveju būna labai mažai“, – kalbėjo I. Jurgutienė.

Skundų negirdėjo

Kelionių agentūros „West Express“ Produktų skyriaus vadovė Laura Šepetienė pasakojo, kad jų agentūra kasmet Kipre sutuokia apie 10 porų.

„Visų vestuvių kaina yra labai skirtinga, jai įtaką daro turimas biudžetas, norai ir pageidavimai. Vestuvių pradinė kaina yra nuo 460 eurų, tai yra tik dokumentų tvarkymas ir administracinės išlaidos vietoje Kipre. Ir prie to pridedama skrydžio, pervežimų, apgyvendinimo paslaugos bei asmeninės išlaidos, romantiškos vakarienės, puokštės ir taip toliau“, – sakė L. Šepetienė.

Priklausant nuo šalies, kurioje jaunieji planuoja tuoktis, jiems reikia gimimo liudijimų, pasų kopijų bei pažymos, kad jie – nevedę. Visi dokumentai turi būti išversti ir patvirtinti notaro.

„Organizuojame vestuves užsienyje ne pirmus metus, tačiau neteko girdėti apie sunkumus, t.y. kad Lietuvoje tokia santuoka nepripažįstama, jei ceremonija buvo oficiali. Jei tai buvo simbolinė ceremonija, tokiu atveju ji niekur neregistruojama ir tai lieka gražia švente“, – kalbėjo pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.