Kaimai ieško mokytojų

Artėjant mokslo metų pradžiai kaimiškų vietovių mokyklų vadovai suka galvą, iš kur gauti mokytojų, kurie ir taip dirbti važinėja į kelias ugdymo įstaigas.

Kovodami dėl savo teisių šalies mokytojai yra surengę ne vieną akciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kovodami dėl savo teisių šalies mokytojai yra surengę ne vieną akciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

2016-08-24 10:34, atnaujinta 2017-05-15 01:38

Klaipėdos rajono Šiūparių pagrindinė mokykla netikėtai liko be pradinių klasių mokytojos, kuri turėtų vesti pamokas dviem klasėms – maždaug trisdešimčiai vaikų.

Ankstesnė mokytoja išėjo dirbti į arčiau jos gyvenamosios vietos esančią Endriejavo pagrindinę mokyklą, kuri irgi ieškojo pedagogės pradinukams mokyti.

Dar neaišku, kur ieškoti

Bet Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius kol kas buvo nusiteikęs optimistiškai – iki rugsėjo laiko esą dar yra, surasime.

Tik prisipažino, kad ieškoti nelabai yra kur.

„Endriejavo mokykla skelbė pradinukų mokytojos konkursą. Jei jame dalyvavo ne vienintelė pretendentė, darbą Šiūpariuose siūlysime kitoms konkurso dalyvėms“, – sakė A.Petravičius.

Tiesa, dar nežinia, ar kas nors sutiks važinėti už savo lėšas, – Endriejavą nuo Šiūparių skiria beveik 30 kilometrų.

Už kelionę į darbo vietą savivaldybė mokytojams jau seniai nebemoka.

Rajono Švietimo skyriaus vedėjas užsiminė, kad blogiausiu atveju mokslo metų pradžioje Šiūparių mokykloje pradinukus gali tekti mokyti ne tos srities specialistui, galbūt ikimokyklinio ugdymo pedagogui.

Per 10 metų padėtis pasikeitė

Tuo metu Klaipėdos rajono Veiviržėnų gimnazija ieško anglų kalbos, istorijos, technologijų mokytojų, o Vėžaičiuose trūksta ikimokyklinio ugdymo pedagogų.

„Šiandien situacija visiškai kitokia, nei buvo prieš 10 metų, kai konkursuose į pradinių klasių mokytojos vietą sulaukdavome po 20 pretendentų.

Mūsų rajonas yra vienas iš nedaugelio šalyje, kur gyventojų skaičius nemažėja. Mokinių beveik tiek pat, o mokytojai sensta ir jų trūksta“, – kalbėjo A.Petravičius.

Klaipėdos rajono mokyklose dirba 467 mokytojai.

Pusė jų yra sulaukę 50 metų ir daugiau. Jaunų – iki 34 metų – mokytojų tėra 12 procentų.

Trūkstant mokytojų jie priversti dirbti maksimaliu krūviu, važinėja į kelias mokyklas.

Pavyzdžiui, šiemet viena fizikos mokytoja dirbs trijose – Dovilų, Vėžaičių ir Ketvergių – pagrindinėse mokyklose.

Teks kreiptis į pensininkus?

Rūpesčių yra ir Kretingos rajone – Darbėnų gimnazijoje neliko chemijos mokytojo. Rajono Švietimo skyriaus vadovas Antanas Sungaila tikisi, kad į šią mokyklą kasdien 45 kilometrus sutiks važinėti Salantuose dirbanti mokytoja.

Kretingos rajono mokyklose taip pat trūksta kai kurių tiksliųjų mokslų pedagogų, tačiau tragiškos situacijos dar nėra.

„Jei iki rugsėjo nieko sugalvoti neišeis, kalbinsime pagelbėti į pensiją išėjusius pedagogus“, – drąsinosi A.Sungaila.

Krūvis – tik dėl pinigų

Skylėtą pamokų tvarkaraštį šalies rajonų mokyklų vadovams kol kas padeda kamšyti pinigai. Pedagogai patys veržiasi dirbti už du, tačiau ir tuomet jų algos padidėja nedaug. Pavyzdžiui, vienoje Kretingos rajono mokykloje 9 metų stažą turinti anglų kalbos mokytoja už 39 savaitines pamokas neatskaičius mokesčių gauna 988 eurus atlyginimo.

Už tokį pat krūvį ne ką didesnė ir 34 metų darbo stažą turinčios lietuvių kalbos mokytojos alga – 1078 eurai. Mažesnį krūvį, tik 24 pamokas, turintis matematikos mokytojas uždirba 663 eurus, o jaunas, vos vienų metų darbo stažą turintis šokių mokytojas už 33 pamokas gauna 732 eurus.

Kalbinti rajonų švietimo skyrių vadovai neslėpė, kad po kelerių metų, kai pasitrauks senoji pedagogų karta, švietimo sistemos laukia katastrofa.

„Jei mokytojai nebūtų priversti taip arti, pusė kaimiškųjų šalies mokyklų turėtų būti uždaryta ne dėl vaikų, o dėl pedagogų trūkumo“, – įsitikinusi Skuodo rajono švietimo skyriaus vedėja Aldona Jasienė.

Pedagogika nevilioja

* Per pastaruosius kelerius metus stojančiųjų į pedagogikos studijų krypties programas sumažėjo beveik tūkstančiu. 2011 metais šias programas rinkosi 1925, o pernai – vos 950 asmenų.

* Kasmet tik apie 10 proc. baigusiųjų pedagogikos studijas nueina dirbti į mokyklas.

* Lietuvos edukologijos universitete nebesurenkama būsimų chemijos, fizikos, matematikos mokytojų grupių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.