Akibrokštas Ukrainos pasienyje: „Jūsų pasą gamino kreivarankiai“

„Šis pasas gamintas kreivarankių“, – tokį verdiktą po ilgos dokumento apžiūros Kijevo oro uoste Lietuvos pilietei pareiškė Ukrainos pasienietė. Naujienų portalo lrytas.lt redakcijai istoriją pasakojusi vilnietė Greta S. teigė buvusi nemaloniai nustebinta, kad 2013-aisiais išduotas biometrinis pasas galėjo prišaukti rimtų nemalonumų bandant nuvykti į Ukrainą.

Akibrokštas Ukrainos pasienyje: „Jūsų pasą gamino kreivarankiai“
Akibrokštas Ukrainos pasienyje: „Jūsų pasą gamino kreivarankiai“
Vilnietę nustebino komentarai apie jos turimą pasą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnietę nustebino komentarai apie jos turimą pasą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nekokybiškų dokumentų, anot specialistų, pasitaiko retai.<br>T.Bauro nuotr.
Nekokybiškų dokumentų, anot specialistų, pasitaiko retai.<br>T.Bauro nuotr.
Nekokybiškų dokumentų, anot specialistų, pasitaiko retai.<br>T.Bauro nuotr.
Nekokybiškų dokumentų, anot specialistų, pasitaiko retai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-08-25 22:42, atnaujinta 2017-05-14 21:39

Muitininkai susidomėjo ne kartą

„Viskas vyko gana įprastai, nusileidus lėktuvui Kijevo oro uoste laukiau ilgoje eilėje prie pasų kontrolės punkto. Iš Šengeno erdvės atskridusių keleivių dokumentai buvo tikrinami kruopščiai, tad ir eilė trumpėjo lėtai, bet kai pasienietė į rankas paėmė mano pasą – viskas įstrigo. Ji nieko man neaiškino, tik jį vartė ir rodė kolegoms, paskui kažkur išsinešė ir vėl sugrįžo“, – pasakojo Greta S.

Galiausiai pasienio kontrolės pareigūnė paprašė kartu keliavusios pašnekovės motinos paso ir bandė abu dokumentus vizualiai palyginti. Po kelių minučių pasas buvo grąžintas, o pareigūnės komentaras nemaloniai nustebino: „Jūsų pasą gamino kreivarankiai“.

Vilnietė teigė, kad tai jau trečias atvejis, kai jos pasas užstringa dėl ilgesnės apžiūros – prieš metus tai nutiko Izraelyje: „Kadangi ši šalis taiko ypatingas patikros procedūras, tada to tikrai nesureikšminau, bet pamenu ir dar vieną neseną atvejį. Kai į Vilnių parskridau iš Stambulo, muitinės pareigūnas taip pat ilgiau, nei įprasta tokiais atvejais, domėjosi mano pasu. Jau net ėmiau manyti, gal jie ten mato kokią išskirtinę informaciją apie aplankytas šalis ar panašiai, todėl taip ilgai tikrina“, – svarstė pašnekovė.

Tokie atvejai reti

Asmens dokumentų išrašymo centro prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus pavaduotojas Andžejus Kudalevas teigė, kad atvejai, kai gyventojai kreipiasi dėl nekokybiškų asmens dokumentų, yra labai reti.

„Tokie skundai nedažni – kartais per metus nesulaukiame nė vieno tokio atvejo. Kur kas dažniau kyla problemų, kai lietuviai keliauja per automatinės patikros vartus kitų šalių oro uostuose. Tai susiję ne su pačiu pasu, o su vartų specifika ir veikimo problemomis. Pasitaiko, kai kreipiasi žmonės dėl to, kad pasas buvo atmestas patikros vartų, tuomet tikriname“, – kalbėjo A.Kudalevas.

Siūlo parodyti dokumentą specialistams

Į klausimą, kokia galėjo būti priežastis, kad kitos valstybės pasienio pareigūnams galėjo pasirodyti įtartinas biometrinis pasas, pašnekovas sakė: „Sunku ką nors komentuoti nemačius paties paso. Asmuo turėtų kreiptis į migracijos tarnybą dėl ekspertizės, ir būtų priimtas sprendimas, ar pasas tikrai neatitinka reikalavimų. Tokiu atveju nemokamai būtų pagamintas naujas pasas.“

Vilnietė minėjo keliaujanti į užsienį gana dažnai, tad ar verta susirūpinti situacija, jei tokių atvejų, kai dokumentas pasirodė įtartinas, buvo vos pora: „Susirūpinti vis dėlto reikėtų. Migracijos tarnyba ekspertizę atliks nemokamai, tai užtruks keletą dienų. Tiesą sakant, tokių priekaištų, kad dokumentas yra nekokybiškas, pastaruoju metu girdėti neteko“, – kalbėjo A.Kudalevas.

Apie vilnietės būgštavimus, kad pasieniečiams galėjo užkliūti jos aplankytų šalių sąrašas ar kita informacija, kurią suteikia pasas, specialistas sakė: „Tikrai ne, apie tai gali informuoti tik turimi pasienio tarnybų spaudai pačiame pase. Tai vienintelis būdas atsekti, kur žmogus keliavo, – pačiame pase tokios informacijos nėra.“

Anot jo, užsienio šalies pasieniečiai nemato jokios papildomos informacijos apie asmenį, be tos, kuri yra pačiame dokumente. Tiesa, pase yra ir asmens pirštų atspaudų pavyzdys, bet kol kas, A. Kudalevo teigimu, jų jokia užsienio šalis nuskaityti negali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.