Vilniaus politikams laikas pasisamdyti aritmetikos mokytoją

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 27, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 14, 2017, 7:45 PM

Vilniaus valdžia dar nutuokia, kiek pajėgs sukrapštyti norėdama už ką nors sumokėti. Tačiau kiek skolinga, susiskaičiuoti niekaip nepajėgia. Tai paaiškėjo per šios savaitės tarybos posėdį.

Tiesa, prieš renkantis politikams gražus atrodė iš jos atskriejęs pranešimas, pavadintas „Savivaldybė stabilizavo Vilniaus skolą“. Esą nuo pat šios kadencijos tarybos pradžios skola nebeaugo ir išlieka stabili.

Paminėta, kad 2015 metų balandį skola siekė 392 mln. eurų, o šiandien – 380,6 mln. eurų. Neva miesto našta palengvėjo 11,4 mln. eurų. Visa tai iliustruota žemyn krintančia kreive.

O praėjusios kadencijos politikai, anot pranešimo, tikri niekdariai: jie miesto skolą užaugino 150,7 mln. eurų.

Visa tai atrodė gražu ir nuteikė raminamai, kol per tarybos posėdį politikai neatvėrė burnų ir nepradėjo aiškintis, kodėl savivaldybei vėl ir vėl tenka skolintis.

Opozicijai priklausantis Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Ž.Šilgalis rėžė: „R.Šimašius per savo kadenciją jau pagarsėjo kaip meras, kurio valdymo metu miesto skola stebuklingai mažėja didėdama.“

Kaip čia dabar? Ogi, anot Ž.Šilgalio, labai paprastai. Savivaldybės biudžetas šiais metais yra didesnis net 38,5 mln. eurų nei pernai, tačiau tarybos posėdyje teikiamas klausimas dėl papildomos 50 mln. eurų paskolos iš EIB banko.

12 mln. eurų šios paskolos bus skirta senoms skoloms grąžinti. O likusi paskolos dalis turi būti panaudota per trejus metus naujiems investiciniams projektams.

Todėl Ž.Šilgaliui kilo natūralus klausimas: jeigu biudžetas didesnis, numatyta viršplaninių pajamų, jokie dideli projektai neįgyvendinami, skolinamasi papildomai, o skola nemažėja, tai kur R.Šimašius deda tuos pinigus?

O tos pačios partijos lyderis, buvęs meras A.Zuokas bedė klausimą: tai kiek šiemet savivaldybė grąžino paskolų?

Aiškintis, kokia skolų našta slegia savivaldybę, valdantieji metė dideles pajėgas. Tik administracijos direktorei A.Vaitkunskienei iš pradžių nekaip sekėsi ir ji prisipažino, kad tikslių skaičių nežino.

Vėliau paaiškėjo šiurpą keliantis faktas: savivaldybė šiemet įsipareigojusi grąžinti 120 mln. eurų kreditoriams, bet kol kas sukrapštė tik 30 mln. eurų.

Aistras kaitino ir Valstybės kontrolės pažyma, kurioje juodu ant balto parašyta, kad metų pradžioje savivaldybė buvo skolinga 304 mln. eurų, o dabar – 353 mln. eurų. Tai skola didėja ar ne?

Tada A.Vaitkunskienė prabilo apie kažkokias kabančias skolas, o savivaldybės kontrolierius G.Radavičius puolė mokyti, kad „skola“ – netinkamas terminas. Reikia kalbėti apie mokėtinas sumas. O jos tokios: 383 mln. eurų metų pradžioje ir 385 mln. eurų dabar.

Jo žodžiais, sumažėjo skolos bankams, bet padidėjo einamųjų mokėjimų suma.

Paprastas vilnietis žino: pasiskolintus pinigus teks grąžinti, kad ir kaip juos vadintum – pradelsta skola, einamaisiais mokėjimais ar mokėtina suma. Deja, tik ne savivaldybė, kuri net žodžio „skola“ nebenori girdėti.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.