Lietuviai Anglijoje – jau nepageidaujami

Iš Vilniaus į Londoną ketinęs skristi Laurynas Bunka nebuvo įleistas į Norvegijos oro linijų lėktuvą. Be jokio paaiškinimo. Daug skraidantis ir anksčiau jokių oro uostų taisyklių nepažeidęs 38 metų vyras taip ir nesužinojo, kodėl buvo įtrauktas į Gatviko oro uosto juodąjį sąrašą.

Iš Vilniaus į Londoną ketinęs skristi Laurynas Bunka nebuvo įleistas į Norvegijos oro linijų lėktuvą.<br>D. Umbraso nuotr.
Iš Vilniaus į Londoną ketinęs skristi Laurynas Bunka nebuvo įleistas į Norvegijos oro linijų lėktuvą.<br>D. Umbraso nuotr.
Iš Vilniaus į Londoną ketinęs skristi Laurynas Bunka nebuvo įleistas į Norvegijos oro linijų lėktuvą.<br>D. Umbraso nuotr.
Iš Vilniaus į Londoną ketinęs skristi Laurynas Bunka nebuvo įleistas į Norvegijos oro linijų lėktuvą.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas

Aug 31, 2016, 7:41 PM, atnaujinta May 14, 2017, 8:57 AM

Keista tai, kad į vėliau skrendantį kitų oro linijų lėktuvą lietuvis pateko be jokių problemų. Tiesa, jis nusileido Lutono oro uoste.

Tačiau L.Bunka neketina nusileisti. Jis šiai savaitei vėl nusipirko bilietą į Norvegijos oro linijų lėktuvą, kuris turi nusileisti Gatviko oro uoste. Jeigu jam vėl bus užtrenktos durys, lietuvis žada bylinėtis.

Kreivai žiūrėjo giminaičiai

Tą kartą, kai buvo neįleistas į lėktuvą, L.Bunka jau buvo praėjęs patikrą. Vilniaus oro uosto darbuotojai nė žodžiu neužsiminė, kad jis gali turėti problemų.

„Buvau paskutinis, kuris turėjo pakilti į Norvegijos oro linijų lėktuvą. Tačiau man kelią pastojo pareigūnai, kurie tik paaiškino, kad iš Anglijos gavo rekomendacijas manęs neįleisti“, – prisiminė L.Bunka.

Iš Vilniaus Norvegijos linijų lėktuvu jis būtų skridęs į Stokholmą, o paskui į Londoną. Daug po pasaulį skraidantis lietuvis sakė, kad taip keliauti pigiau nei skristi tiesioginiu skrydžiu į Londoną.

„Buvo vėlus vakaras. Sėdžiu pavargęs Vilniaus oro uoste ir galvoju, ką daryti. Pastebėjau, kad kreivai pradėjo žiūrėti mane išlydėję giminaičiai. Jie turbūt pagalvojo, kad esu koks kriminalinis nusikaltėlis“, – pasakojo L.Bunka.

Atsipeikėjęs vyras suprato, kad žlunga visi jo planai. Stokholme jis turėjo susitikti brolį, Švedijos sostinėje lietuvis žadėjo praleisti naktį, o paskui išskristi į Angliją. Lydse autokeltuvo vairuotoju dirbančiam emigrantui į galvą pradėjo lįsti nerimastingos mintys, kad jo neįleis ir į kitą lėktuvą, kad praras darbą. Netrukus jis turėjo darbo reikalais keliauti į Tanzaniją Afrikoje.

Duomenų bazėje nėra įrašų

Vis dėlto čia pat oro uoste jis nusprendė nusipirkti bilietą į „Wizz Air“ lėktuvą, skrendantį į Londoną.

Ir stebuklas – į lėktuvą jis buvo įleistas, sėkmingai nuskrido į Londoną. „Jau vėliau skunde parašiau, kad tai buvo vienos baisiausių akimirkų mano gyvenime. Galvojau, kad prieisiu vartus ir man vėl pasakys, kad į lėktuvą esu neįleidžiamas“, – prisipažino L.Bunka.

Lutono oro uoste jis iš karto nuskubėjo prie pareigūno pasiteirauti, kodėl jam buvo sutrukdyta skristi iš Vilniaus į Londoną. Britas iš karto pareiškė, kad jeigu būtų bent menkiausia neigiama užuomina, jis nebūtų įleistas į visus lėktuvus. Duomenų bazėje jis nerado jokio įrašo, kad L.Bunka būtų nusižengęs.

Nesulaukė jokios kompensacijos

Dėl šio nesklandumo L.Bunka prarado apie 150 eurų, todėl kreipėsi į Norvegijos oro linijas tikėdamasis gauti kompensaciją. Tačiau per porą mėnesių jis negavo jokio paaiškinimo.

Tad po to L.Bunka parašė skundą Lietuvos vartotojų teisių apsaugos tarnybai, tačiau sulaukė atsakymo, kad reikėtų tiesiogiai kreiptis į Gatviko oro uostą.

„Nusipirkau bilietą, buvau Norvegijos oro linijų klientu, tai kompanija turėjo ir viską padaryti, kad mane nuskraidintų į Londoną. Jeigu jau mano pavardė nežinia kodėl buvo pakliuvusi į juodąjį sąrašą, galėjau ir su antrankiais skristi, o jau Getviko oro uoste būčiau išaiškinęs, kad nesu nieko pridaręs“, – liejo apmaudą L.Bunka. Po to, kai Jungtinė Karalystė nusprendė pasitraukti iš Europos Sąjungos, šią valstybę teks palikti nemažai lietuvių. L.Bunkos nuomone, tai bus britų klaida. „Sudarius tokias sąlygas, pasitrauks normalūs uždarbiaujantys lietuviai. O visokie pasaulio perėjūnai iš Lietuvos, net kriminaliniai nusikaltėliai liks“, – tikino vyras. Užteko kvailai pajuokauti

Įgula turi teisę atsisakyti į lėktuvą priimti įtarimų keliančių, neblaivių ar kitaip kitiems keleiviams galinčių pavojų kelti asmenų. Taip nutiko kitam lietuviui, kuris tikrinant bagažą kvailai pajuokavo.

Iš Vilniaus į Londoną skridęs vyras leptelėjo: „Ar su mano bomba viskas gerai?“ Už tai jam teko pakartoti patikrą. O įgulos vadas apskritai jo neįleido į lėktuvą.

L.Bunka tikino niekada taip kvailai nejuokavęs, tačiau jam niekaip nepavyksta išsiaiškinti, kodėl jo pavardė pakliuvo į vieno Anglijos oro uosto juodąjį sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.