Prokurorui E.Pašiliui užkurs pirtį Seimo salėje

Generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui atsisakius atvykti į socialdemokratų frakciją, valdantieji jį užsimoję išvanoti per Seimo plenarinį posėdį.

Generalinis prokuroras E.Pašilis vis dėlto turės atvykti į parlamentą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Generalinis prokuroras E.Pašilis vis dėlto turės atvykti į parlamentą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2016, 7:43 AM, atnaujinta May 13, 2017, 11:36 PM

Socialdemokratai paskelbė, kad prasidėjus Seimo rudens sesijai E.Pašilis bus kviečiamas į parlamento posėdį, kur turės atsakyti į klausimus, kurių jis išvengė praėjusią savaitę neatvykdamas susitikti su frakcija.

Generalinis prokuroras buvo iškviestas įsiplieskus vadinamajam kariuomenei pirktų auksinių šaukštų ir samčių skandalui, dėl kurio ypač kliuvo krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui.

Bet generalinis prokuroras pareiškė nematąs pagrindo atvykti į frakcijos posėdį, kur jo laukė ir premjeras Algirdas Butkevičius, nes apie vykstančius ikiteisminius tyrimus esą negalėtų pasakyti ko nors daugiau, nei paskelbta viešai.

Ignoravo ir komiteto kvietimą

Toks E.Pašilio elgesys supykdė socialdemokratus, kurie iš karto pasidalijo įtarimais, kad atvykti į Seimą jis negavo prezidentės Dalios Grybauskaitės leidimo.

Valdantieji prisiminė, kad šis pareigūnas parlamentą ignoruoja jau ne pirmą kartą – vasaros pradžioje jis nepaisė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto kvietimo.

Tuomet politikai siekė išgirsti generalinio prokuroro poziciją dėl teismuose panaikintų jo pavaldinių sprendimų nepradėti ikiteisminio tyrimo, tačiau vietoj savęs E.Pašilis atsiuntė net ne pavaduotoją, o eilinį prokurorą.

Seimo komiteto vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas teigė, jog tokie kvietimai nėra dažni, taigi į juos nederėtų žiūrėti pro pirštus: „Frakcija turi tokią pat reikšmę kaip ir komitetas, todėl į jos kvietimą irgi nereikėtų spjauti.“

Geriau – kišeninis D.Valys

J.Sabatauskas pažėrė ir daugiau kritikos kiek daugiau kaip pusmetį prokuratūrai vadovaujančiam E.Pašiliui: „Jo pirmtakas Darius Valys buvo vadinamas kišeniniu, tačiau bent jau atvykdavo į Seimą.“

Socialdemokratui taip pat neatrodo normalu, kad E.Pašilis iki šiol neturi suformavęs komandos, o jo bandymas paskirti savo pavaduotoju buvusį prezidentės patarėjos advokatą Giedrių Danėlių esą rodo, kad ir dabartinis generalinis prokuroras nėra savarankiškas, tiesiog vykdo kažkieno valią.

E.Pašilis generaliniu prokuroru buvo paskirtas praėjusių metų pabaigoje. Už jį balsavo 106 Seimo nariai.

Kodėl politikai tuomet neįžvelgė grėsmės skirti dar vieną kišeninį prokurorą?

„Juk cezario pjūvio neatliksi ir nesužinosi, ar jis savarankiškas. Eksperimentuojame ne mes, o prezidentė“, – „Lietuvos rytui“ dėstė J.Sabatauskas.

Opozicija irgi šnairuoja

E.Pašilio sprendimą numoti ranka į socialdemokratų frakcijos kvietimą neigiamai įvertino ir opozicijos atstovai.

Antikorupcijos komisijai vadovaujantis liberalas Vitalijus Gailius įsitikinęs, kad generaliniam prokurorui šitaip elgtis nevalia: „Prokurorui nebūtina pasakoti konkretaus ikiteisminio tyrimo detalių, tačiau jis gali paaiškinti aplinkybes, kodėl tyrimą vėl nuspręsta atnaujinti.“

Politikas mano, jog tokį E.Pašilio elgesį nulėmė kompetencijos trūkumas, dėl šios priežasties jam esą nepavyksta suformuoti komandos, teismuose stringa prokurorų atranka į kai kurias vadovaujamas pareigas.

„Visi tie dalykai kelia abejonių dėl generalinio prokuroro nepriklausomumo. Ar mes tikrai tokį turime? Labai norėčiau klysti“, – svarstė V.Gailius.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras irgi neigiamai vertino E.Pašilio sprendimą ignoruoti politikus, taip pat pripažino, kad jam sunkiai sekasi pateisinti lūkesčius: „Negalėčiau spręsti dėl prokuroro savarankiškumo, bet su komanda jam nesiseka: ar nėra kandidatų, ar jiems keliami pernelyg dideli reikalavimai, bet sistemai tai ne į naudą – vienas generalinis prokuroras visų darbų nepadarys.“

Virtuvės įrangos ir įrankių istorija dar nebaigta

* Socialdemokratų frakcija laukė E.Pašilio paaiškinimų kilus skandalui dėl kariuomenės įsigytų virtuvės įrankių, už kuriuos permokėta aštuonis kartus. Dėl šio pirkinio prezidentė kaltę suvertė J.Olekui.

* Tačiau krašto apsaugos ministras tvirtino, kad kilus abejonių dėl kainų pagrįstumo dar pernai pats kreipėsi į prokuratūrą, bet pradėtas ikiteisminis tyrimas šių metų birželį buvo nutrauktas.

* Tik kilus skandalui E.Pašilis pavaldiniams nurodė iš naujo įvertinti tyrimo medžiagą. Dar tą pačią dieną Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas priėmė sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo įsigyjant virtuvės įrankius.

* Kariuomenės Logistikos valdybos Materialinių resursų departamentas jau kreipėsi į „Nota bene“ informuodamas, kad laiko negaliojančia su šia bendrove sudarytą preliminariąją sutartį, grąžina jai įsigytas lauko virtuvės atsargines dalis ir agregatus ir reikalauja sugrąžinti lėšas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.