STT vadovas pakomentavo Eligijaus Masiulio versiją

Politologas: „Rinkėjų neįtikins“

(STT) vadovas S. Urbanavičius ir E. Masiulis.<br>D.Umbraso ir V.Ščiavinsko nuotr.
(STT) vadovas S. Urbanavičius ir E. Masiulis.<br>D.Umbraso ir V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2016, 10:05 AM, atnaujinta May 13, 2017, 8:48 PM

„Įtariamasis, šiuo atveju Eligijus Masiulis, turi teisę duoti parodymus ar apskritai gali atsisakyti duoti parodymus. Duodant parodymus galima sakyti tiesą arba kitaip gintis. Tačiau, kaip rodo mūsų praktika, korupciniuose nusikaltimuose dažniausiai būna tokia gynybinė versija, kad tai yra paskola arba skolos grąžinimas“, – BNS trečiadienį sakė S.Urbanavičius.

Politologas: „Rinkėjų neįtikins“

Kyšininkavimu įtariamo buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio gynyba, teigiant, kad rasti grynieji pinigai buvo suteikta paskola, greičiausiai neįtikins liberalų rinkėjų ir nesustiprins pasitikėjimo, mano politologas Ramūnas Vilpišauskas.

„Kol kas atrodo, kad tokia gynyba nesustiprins rinkėjų pasitikėjimo partija, bet tai paaiškės jau netrukus“, – komentare BNS teigia Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius. Nors, politologo teigimu, kaltinančiosios pusės argumentai apie tai, kodėl E.Masiuliui buvo duotas kyšis, yra gana silpni, jo paties pateiktas paaiškinimas, kad grynaisiais paskolą paėmė dėl skubos, taip pat atrodo neįtikinamas.

„Silpniausia kaltinančios pusės argumentacijos vieta kol kas atrodo įvardinami E.Masiulio motyvai, jei jie grindžiami tik jau paviešintais trim klausimais, minimais ir kaltinamojo laiške. Kita vertus, silpniausia gynybos vieta yra paaiškinimas apie skubą, kuri lėmė grynųjų pinigų paėmimą.

Daug kam bus sunku patikėti, kad tiek laiko politikoje aktyviai dirbęs žmogus, kuriam buvo prognozuojama premjero pozicija, galėtų taip elgtis tik dėl lengvabūdiškumo ir skubėjimo“, – teigia R.Vilpišauskas.

Anot politologo, esminis klausimas artėjant rinkimams – „kiek esamų ar potencialių Liberalų sąjūdžio rinkėjų patikės tokia gynybos versija, kad tai – tik asmeninė E.Masiulio bėda, niekaip nesusijusi su partija ar daug rimtesniais reikalais, nei neapgalvotas elgesys“.

Prokurorai nekomentuoja

Teisėsauga įtaria, kad E.Masiulis iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už „tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus“ savo bei kitų naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį.

Antradienį E.Masiulis pareiškė, kad 90 tūkst. eurų iš R.Kurlianskio pasiskolino. Jis tvirtino, jog automobilyje pasirašė paskolos raštelį, tačiau jos neįformino pas notarą.

Generalinė prokuratūra E.Masiulio parodymų nekomentuoja.

„Prokuratūra nėra ta institucija, kuri su proceso dalyviu imtų aiškintis viešojoje erdvėje kontrargumentais. Mūsų funkcija yra atlikti ikiteisminį tyrimą, kad jis būtų užbaigtas taip, kaip turi būti užbaigtas, arba jeigu nebus nustatyta nusikalstamos veikos požymių, nutrauktas“, – BNS sakė prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

„Reaguoti viešai paskui vieno proceso dalyvio versijos paskelbimą, ją viešai neigti ar tvirtinti, tai nėra prokuratūros amplua, nes tokių versijų yra labai daug“, – pridūrė ji.

E.Masiulis įtariamas ir neteisėtu praturtėjimu, nes jo namuose iš viso buvo rasta 250 tūkst. eurų. Teisėsauga įtaria, kad šie pinigai buvo įgyti neteisėtai. Savo ruožtu buvęs parlamentaras teigia, kad šie pinigai buvo sutaupyti jo ir giminaičių siekiant investuoti į nekilnojamojo turto verslo projektus.

Šie sandoriai viešose E.Masiulio pajamų ir turto bei interesų deklaracijose nenurodyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.