Petrą Lietuva myli, o Povilo ne. Pilietybės įstatymo vingrybės

Prieš nepilną mėnesį draugui gimė dukrytė. Tokia proga jį pasveikinau, susitikome pakalbėti, mačiau jo šviečiantį veidą, jis džiaugėsi savo mažąja Sofija, sakydamas, kad tai kas įvyko yra stebuklas.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Bagužis

Sep 13, 2016, 5:26 PM, atnaujinta May 13, 2017, 4:20 AM

Bet šiandieną mačiau draugą su žmona, ne Lietuvos piliete, liūdinčius ir ne dėlto, kad susirgo, bet dėlto, kad Lietuva nemyli savo vaikų. Bet viską, matyt, reiktų nuo pradžių paaiškinti.

O tai pasistengsiu paprastu pavyzdžiu. Gyveno Plungėje du kaimynai ir atsitik tu man taip, kad pas abudu kaimynus tą pačią dieną gimė sūnūs ir dar, per pačias Petrines ir Povilines. Kaimynai šmaikštūs buvo, todėl vienas savo sūnų pavadino Petru, o kitas Povilu. Taip ir augo berniukai kartu: žaidė smėlio dėžeje, lakstė po laukus, pradėjo kartu eiti į mokyklą, sėdėjo viename suole, žodžiu augo drūti, simpatiški, protingi, jiems labai sekėsi fizika.

Kada atėjo laikas stoti į universitetą abejonių nekilo, įstojo į VU Fizikos fakultetą. Mokėsi labai gerai ir greit juos pastebėjo vienas atvykęs iš Rusijos profesorius lietuvis ir pasikvietė stažuotei į Maskvą. Per tą laiką abudu baigė mokslus, apsigynė daktaro laipsnius. Ir, aišku, kaip ir kiekvienas jaunas žmogus susirado merginą, bet vietinę rusaitę. Toks jau jų gyvenimas buvo-visada kartu, tai ir vestuves iškėlė tą pačią dieną.

Kiek netrukus jauną mokslininką Povilą pasikvietė Vilniaus universitetas atlikti mokslinius tyrimus. Ilgai nesvarstę abudu su žmona Irina grįžo į Lietuvą, čia apsigyveno ir po kiek laiko daktaras pranešė, kad jų šeimą greitai aplankys gandrai. Povilas puolė skambinti Petrui, norėdamas pasigirti, bet likimas tuo ir įdomus, kad ir Petras norėjo tuo pačiu pasigirti. Žodžiu ir vėl smagus sutapimas, kad tuo pačiu metu gims mergytės, bet vienam Rusijoje, o kitam Lietuvoje dukrytės, kurios vėliau ir buvo pavadintos Luka ir Ditė. Šioje vietoje pereisime prie karčios realybės. Povilas su entuziazmu čia Vilniuje pradėjo tvarkyti Ditės dokumentus: gavo lietuvišką gimimo liudijimą, priregistravo gyvenamojoje vietoje, gavo naują pasą ir skubėjo dukrai sutvarkyti kitos šalies pilietybę, nes mama buvo Rusijos pilietė.

Povilas perskaitė Pilietybės įstatymą ir žinojo, kad dukrelė galės turėti dvigubą pilietybę iki 21 metų. Tačiau nuėjus į Rusijos ambasadą laukė smūgis, pasirodo, jeigu jai bus suteikta Rusijos pilietybė, apie tai bus pranešta Lietuvai ir iš mergaitės bus atimta Lietuvos pilietybė.

Pasirodo pagal Rusijos įstatymus vaikams, kurie jau įgijo kitos valstybės pilietybę gimimu suteikia pilietybę ne gimimu, o pagal kitą punktą. O tada Lietuva nepripažįsta šio straipsnio ir naikina Lietuvos pilietybę. O Luka gimė Rusijoje, jai buvo suteikta Rusijos pilietybė gimimu, po to atvažiavo gyventi į Lietuvą, tai ji jau gali turėti dvi pilietybes iki 21 metų, įstatymas nebedraudžia.

Tokios istorijos atsitinka daugybei žmonių, nes šiuo metu migracija didžiulė, žmonės laisvai tuokiasi su kitataučiais, todėl prisiklausai daugybę nuoskaudų ir nusivylimų. Imi ir galvoji, o gal čia vėlgi kažkokia paslaptinga ranka iš Rytų ėmė ir padarė taip, kad kuo labiau sukiršinti mus.

O kol kas užuojauta mano draugui ir jo žmonai, bet viltis yra, laukite, o gal pakeis įstatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.