Valstybės kontrolė: KAM organizavo komandiruotes be konkurso

Krašto apsaugos sistemą skandina daugybę metų nesprendžiamos viešųjų pirkimų problemos. Krašto apsaugos ministerija daugiausiai išleidžia komandiruotėms iš visų ministerijų ir į jas vyksta be viešųjų pirkimų konkurso. Tokias problemas trečiadienį įvardijo Valstybės kontrolierius ir Viešųjų pirkimų tarnybos atstovė.

Valstybės kontrolierius A.Dulkys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstybės kontrolierius A.Dulkys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2016, 1:07 PM, atnaujinta May 13, 2017, 2:44 AM

„Krašto apsaugos sistemoje (užfiksuota – Red.pastaba) pažeidimų įvairovė – nuo atsiskaitymo dar neatlikus pirkimo procedūrų iki komandiruočių organizavimo iš viso be procedūrų.

Įstatymas nenumato jokių išimčių komandiruočių pirkimui be viešųjų pirkimų konkurso. Jei manote, kad čia neprotinga, nelogiška – tai turime keisti įstatymą, o ne prašyti auditorių nutylėti“, – trečiadienį kalbėjo Valstybės kontrolierius A.Dulkys.

Komandiruotėms antrus metus iš eilės daugiausiai išleido Krašto apsaugos ministerija – net 3,6 mln eurų. KAM išlaidos komandiruotėms per 1 metus padidėjo 1,2 mln eurų.

Viešųjų pirkimų tarnybos direktorės pavaduotoja Sigita Jurgelevičienė priminė, kad ne tik KAM, bet ir kitos ministerijos pažeidžia komandiruočių organizavimo tvarką.

„Tiek perkančiųjų organizacijų nenoras ir negebėjimas. Dar prisideda tiekėjų piktnaudžiavimai. Visas tas procesas padaro kelionių pirkimus sudėtingus. Labai didelė bėda su sutarčių priežiūra. Kaip įsigyjama, vėliau visiškai nekontroliuojama.

Jei verslas nepatingi pažiūrėti, ar kelionių organizatorius nupirko už gerą kainą. Tai viešasis sektorius to nedaro ir nelinkęs daryti“, – kalbėjo VPT atstovė.

Per penkerius metu KAM nesusitvarkė

Valstybės kontrolierius per posėdį apibendrino penkerių metų atliktų auditų krašto apsaugos sistemoje rezultatus.

„Tenka pripažinti, kad viešųjų pirkimų srityje pažangos neturėjome“, – sakė A.Dulkys.

Nuo 2011 metų Valstybės kontrolė užfiksavo pažeidimus, kai buvo apmokama dar neatlikus pirkimų. 2012 metais nustatyti pažeidimai su autoriniais pirkimais. 2013 metais – su investiciniais projektais.

Valstybės kontrolė dar 2015 metais pastebėjo apie galimus pažeidimus virtuvės įrankių įsigyjime, tačiau nesikišo, nes tyrimą vykdė kitos institucijos.

„2015 metais matėme, kad yra tokie pirkimai, kurie dabar minimi viešai. Mes tyrimų neatlikinėjome, nes matėme, kad yra atliekama vidaus kontrolė ir kitų institucijų tyrimai“, – sakė valstybės kontrolierius.

2015 metais Valstybės kontrolė nustatė ir daugiau pažeidimų viešųjų pirkimų sistemoje. „Yra pastebėjimų apie komandiruotes. Taip pat diegiant informacines sistemas, rekonstrukcijos skaidymo ir maisto organizavimo problemos. Tenka konstatuoti, kad viešųjų pirkimų sistemoje tas problemų skaičius yra ne mažas“, – posėdyje dėstė kontrolierius A.Dulkys.

„Kalbame apie rizikas. Labai sparčiai augančios pinigų sumos, kuriomis krašto apsaugos sistema disponavo ir dar disponuos. Mums svarbu, ar bus tinkamai pasirinkta ir panaudojama“, – sakė valstybės kontrolierius ir pripažino, kad spalio viduryje bus pristatyta audito ataskaita apie savanorių ir šauktinių karinę tarnybą.

J.Olekas: „Tiekėjas yra nesąžiningas“

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Audito komiteto posėdyje aiškinosi apie auksinius virtuvės įrankių pirkimą. Jis parodė norą bendradarbiauti su Valstybės kontrole, Viešųjų pirkimų tarnyba ir kitomis institucijomis, kad viešieji pirkimai būtų vykdomi skaidriai.

Pasak jo, pradėjus gauti daugiau lėšų, 2014 metais, buvo nuspręsta įsigyti dalį virtuvės įrangos. KAM įrangą įsigijo iš bendrovės „Nota bene“, kaip vėliau paaiškėjo, už aštuonis kartus brangesnę sumą nei rinkoje.

„Šiandien matome, kad tai tikrai nesąžiningas pardavėjas ir tiekėjas“, – pripažino ministras.

Pasak jo, jau anksčiau buvo kalbėta, kaip pašalinti nesąžiningą tiekėją iš pirkimų. „Tai viešųjų pirkimų įstatyme yra apibrėžti konkretūs dalykai“, – sakė ministras ir pripažino, kad sunku tai padaryti.

„Diskusijų proceso metu teisininkai įrodė, kad turi būti teismo sprendimas“, – sakė J.Olekas. Krašto apsaugos sistemoje per metus įvykdoma per 14 tūkst. pirkimų. Ministras teigė, kad reikia džiaugtis, jog tarp tokio kiekio pirkimo buvo pastebėti pažeidimai.

Keliamas baudžiamosios atsakomybės klausimas

Posėdyje buvo iškeltas klausimas, kokia ateitis Materialiųjų resursų departamento vadovo pulkininko leitenanto Valdo Dambrausko, kuris palaimino abejotinus pirkimus.

Pasak J.Oleko, pareigūnas buvo nubaustas pagal drausminį statutą ir dviem mėnesiams sumažintas jo atlyginimas.

„Tarėmės ką daryti. Man pateikė ir, manau, kad teisingai pateikė, kad čia baudžiamosios atsakomybės reikalas. Perdavėme dėl tarnybinių pareigų neatlikimų ir baudžiamosios atsakomybės. Anksčiau nebuvo dėl to pradėtas tyrimas.

Tikiu, kad sulauksime galutinio atsakymo ir tada pasižiūrėsime“, – sakė J.Olekas.

Ikiteisminis tyrimas dėl brangiai pirktų virtuvės įrankių gali užtrukti, mano tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis.

„Terminas numatytas iki lapkričio 8 dienos. Po to bus sprendžiama, ar tyrimą pratęsti, ar tas tyrimas jau galės būti baigtas. Bet preliminariai iš patirties galiu pasakyti, kad greičiausiai mes tą terminą prasitęsime“, – sakė pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.