Ir šiemet mokamus būrelius vaikams kompensuos krepšelis

Prasidėjus naujiems mokslo metams tėvams pravartu pagalvoti, kuo jų atžala užsiims po pamokų, lankys šokių, patriotinio ugdymo būrelius, o gal lavins viešo kalbėjimo įgūdžius?

Vaikai finansuojamą popamokinę veiklą gali lankyti ne tik ugdymo įstaigoje, bet ir kultūros centre, muziejuje, sporto klube ir pan.<br>R.Česnavičienės nuotr.
Vaikai finansuojamą popamokinę veiklą gali lankyti ne tik ugdymo įstaigoje, bet ir kultūros centre, muziejuje, sporto klube ir pan.<br>R.Česnavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Dačinskaitė

Sep 15, 2016, 8:00 AM, atnaujinta May 13, 2017, 1:22 AM

Šiemet, kaip ir pernai, būreliams skiriamas neformaliojo vaikų švietimo krepšelis, o pasirinkimas – dar gausesnis. Tik norintiems pasinaudoti krepšeliu reikėtų suskubti – sutartis su finansuojamų būrelių organizatoriais reikia pasirašyti iki savivaldybės nustatytos datos.

Išaugo pasirinkimas

Neformaliojo vaikų švietimo veikloms nuo 2015 m. spalio 1 d. skiriamas tikslinis valstybės finansavimas bus tęsiamas ir šiais mokslo metais. Pernai krepšeliu naudojosi 58 tūkst. šalies mokinių, buvo finansuojama per 2000 būrelių.

„Krepšelis ypač pasiteisino regionuose, kur iki tol nebuvo didelės būrelių pasiūlos. Dabar ir mažuose miesteliuose atsirado robotikos, šokių būreliai – tai, kuo anksčiau džiaugėsi didžiuosiuose miestuose gyvenantys vaikai“, – sako Švietimo ir mokslo ministerijos Mokymosi visą gyvenimą departamento direktorius Saulius Zybartas.

Kaip ir pernai, kiekvienam neformaliojo švietimo veiklą lankančiam moksleiviui rekomenduojama suma – 15 eurų pasirinktai veiklai finansuoti. Ji, nelygu savivaldybė, gali svyruoti trečdaliu – vieno vaiko būreliui gali būti skirta nuo 10 iki 20 eurų. Krepšelio dydis taip pat gali kisti atsižvelgus į būrelius lankančių mokinių skaičių savivaldybėje ar pačios savivaldybės nustatytus prioritetus.

Neformaliojo švietimo krepšelis finansuojamas iš dalies valstybės, iš dalies Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. Tam skirta 9,72 mln. eurų. Krepšelis suteikiamas vienam vaiko pasirinktam būreliui. Tačiau nereikia pamiršti, kad visos mokyklos siūlo visiškai nemokamų būrelių.

Būreliai – ne tik mokyklose

Nuo sportinio šaudymo iki hiphopo pamokų – šiais mokslo metais siūlomų būrelių pasirinkimas labai įvairus. Tiek įvairios organizacijos, tiek laisvieji teikėjai moksleiviams pasiūlė ne tik tradicinius laisvalaikio būrelius, bet ir sportines treniruotes, pavyzdžiui, fechtavimosi, aikido ar ledo ritulio. O tiems, kuriuos labiau domina proto mankšta, – loginio mąstymo, viešo kalbėjimo būrelius ir kita.

Norimą veiklą moksleiviai ir jų tėvai gali pasirinkti pagal savivaldybę, kurioje gyvena, ir ugdymo kryptį. Sąrašai pateikiami savivaldybių interneto svetainėse. Pasirinkę vieną iš paskelbtų programų tėvai kartu su savo atžalomis kviečiami atvykti į nurodytą vietą ir su programos vykdytoju pasirašyti vaiko ugdymo sutartį, kad būtų apmokėtas jo dalyvavimas pasirinktame būrelyje.

Vaikai finansuojamą popamokinę veiklą gali lankyti ne tik ugdymo įstaigoje, bet ir kultūros centre, muziejuje, sporto klube ir pan., jei tik ta institucija yra pateikusi savivaldybei akredituoti būrelio programą ir ji įtraukta į finansuojamų veiklų savivaldybėje sąrašus. O jeigu vaikas jau lanko būrelį, už kurį moka tėvai, jie gali inicijuoti, kad būrelio organizatoriai pateiktų būrelio programą įvertinti savivaldybei. Jei ji bus patvirtinta, jų atžala tai veiklai turės galimybę gauti neformalaus vaikų švietimo tikslinį finansavimą.

Skatina pilietiškumą

Įvairiose šalies savivaldybėse vaikams siūloma daugybė finansuojamų būrelių. Pavyzdžiui, Utenoje moksleiviai mokomi tapti tikrais šauliais. Būrelius jiems organizuoja Plk. Prano Saladžiaus šaulių 9-osios rinktinės vadė Asta Tidikienė. Utenos apskrities mokyklose tokių jaunųjų šaulių būrelių – net 17.

„Pagal Jaunojo šaulio ugdymo programą vaikai mokosi daugybės dalykų, skatinančių pilietiškumą, – susipažįsta su Šaulių sąjunga, kariuomene, mokosi Garbės kodekso, taip pat įvairių karinių dalykų – drausmės, rikiuotės. Eidami į žygius jie įgyja orientavimosi pagrindų, kartu stiprina fizinę sveikatą. Mokome suteikti ir pirmąją pagalbą“, – pasakoja mokytoja, tačiau pripažįsta, kad vienas svarbiausių dalykų, ko čia išmoksta vaikai, – rasti bendrą kalbą su kitais.

„Čia nesvarbu, didelis tu ar mažas, turtingas ar ne, – mes mokome pakantumo, tolerancijos, draugiškumo. Telefonais ir kompiuteriais prašome nesinaudoti, kad vaikai išmoktų, ką reiškia bendrauti gyvai“, – sako A.Tidikienė.

Ką svarbu žinoti?

– Neformalaus vaikų švietimo krepšelio lėšomis vaikui finansuojamas tik vienas būrelis. 

– Krepšelio vidutinis dydis yra 15 eurų vienam vaikui per mėnesį.

– Norintys pasinaudoti mokinio krepšeliu turi pasirašyti sutartį dėl vaiko ugdymo tikslinėmis lėšomis.

– Nepamirškite, kad kiekviena mokykla siūlo vaikams ir visiškai nemokamų būrelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.