B. Bradauskas pro naktinio matymo taikiklius žiūrės tik į šernus

„Tai taikoma tik šernams. Naktį nė vienas medžiotojas naktinio taikiklio nenaudos kitiems tikslams“, – skubėjo teisintis socialdemokratas Bronius Bradauskas, kuris jau ketvirtą kartą Seime įstatymu bando įteisinti naktinio matymo taikiklių naudojimą, kurį itin kritikuoja Aplinkos ministerija ir gyvūnų gerove besirūpinančios organizacijos. Net ir po kritikos lavinos, kad toks medžioklės būdas yra itin brutalus, mat gyvūnas net negali pasislėpti, politikas tikina, kad tai geriausia išeitis stabdant afrikinio kiaulių maro plitimą.

B.Bradauskas tikina, kad naktinio matymo prietaisai – tik šernų medžioklei.<br>V.Balkūno nuotr.
B.Bradauskas tikina, kad naktinio matymo prietaisai – tik šernų medžioklei.<br>V.Balkūno nuotr.
B.Bradauskas tikina, kad naktinio matymo prietaisai – tik šernų medžioklei.<br>V.Balkūno nuotr.
B.Bradauskas tikina, kad naktinio matymo prietaisai – tik šernų medžioklei.<br>V.Balkūno nuotr.
B.Bradauskas tikino, kad afrikinį marą gali sustabdyti tik sėkminga šernų medžioklė.<br>T.Bauro nuotr.
B.Bradauskas tikino, kad afrikinį marą gali sustabdyti tik sėkminga šernų medžioklė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 20, 2016, 1:51 PM, atnaujinta May 12, 2017, 12:33 PM

Naktį nematyti elnio ragų

Kadangi Lietuvoje medžiojami ne tik šernai, bet ir lapės, vilkai, elniai, stirnos, taikiklio pasirinkimas lieka paties medžiotojo sąžinės reikalas? B.Bradauskas su tuo nesutinka: „Turiu 40 metų medžiotojo patirtį. Esu matęs tuos naktinio matymo taikiklius, juos jau seniausiai naudoja latviai. Nei briedžių, nei stirnų, nei elnių medžioklei naktinio matymo taikikliai netinka, nes per juos nematyti ragų. Medžiotojai medžioja dėl trofėjų, tad nė vienas medžiotojas tuo nesinaudos. Turintys licencijas stirnas gali medžioti ir dieną, tik šernai medžiojami naktį“, – kalbėjo B.Bradauskas.

Viešojoje erdvėje būta pasvarstymų, kad politikas taip uoliai šiuo klausimu rūpinasi iš asmeninių paskatų, mat yra Lietuvos medžiotųjų ir žvejų draugijos pirmininkas ir prisiekęs medžiotojas.

„Koks asmeninis? Čia visuomeninis klausimas. Veterinarijos tarnyba įpareigojo sumažinti šernų skaičių. Iš mūsų, medžiotojų, reikalaujama sumažinti šernų skaičių, iš bandos pašalintume galimus užkrato platintojus, bet tai galima padaryti su naktinio matymo taikikliu. Mes vykdome valstybinį užsakymą. Jei jums lieptų iškasti griovį, bet neduotų kastuvo, kaip jūs tai padarytumėte?“ – klausė politikas.

Tikina, kad taip humaniškiau

Politikas piktinosi, kad daugiausia šį klausimą komentuoja tie, kurie neturi kompetencijos. „Taip gali kalbėti tik žmonės, kurie nieko apie tai neišmano, ar prieš rinkimus... Vokietijoje taip pat šiuo metu priiminėjamas nutarimas naudoti naktinio matymo taiklius, mes taip pat to prašome, nes afrikinis kiaulių maras užkrečiamas per kraują, Medžiotojų ir žvejų draugija turi sumažinti šernų skaičių iki tam tikros ribos, o šernus efektyviai galima medžioti tik naktį“, – kalbėjo politikas ir pridūrė, kad pagal selekcijos požymius medžiotojai privalo nuspręsti, kurį šerną iš bandos reikia sumedžioti, kad nebūtų platinamas užkratas.

Anot B.Bradausko, šaudydami su ne naktinio matymo taikikliais medžiotojai dažnai tik sužeidžia gyvūnus, o šie dar spėja kilometrą kitą nubėgti. „Bėgdamas gyvūnas taško kraują, ir tai užkrato plitimas, jei gyvūnas serga kiaulių maru, o su naktinio matymo taikikliu jį galima nušauti vietoje, ir užkratas nebus platinamas. Kalbu apie humaniškumą – gyvūnas nesikankina, jis nušaunamas vietoje“, – pabrėžė politikas.

B.Bradauskas teigė, kad dėl šios situacijos itin nuskriausti užkrato zonoje gyvenantys gyventojai, kurie buvo priversti skersti auginamas kiaules prasidėjus afrikinio kiaulių maro protrūkiui.

Prilygino masinėms žudynėms

Iki šiol kelis kartus svarstytam siūlymui Seime nebuvo pritarta. Tokio leidimo priešininkai teigė, jog medžiotojas ir žvėris tokiu būdu atsiduria nelygiomis sąlygomis ir medžioklę su naktinio matymo žiūronais prilygino masinėms žudynėms.

Prieš leidimą naudoti naktinio matymo taikiklius protestuojantys laukinių gyvūnų gynėjai įsitikinę, jog tokie naktiniai taikikliai nesuderinami su medžioklės etika. Seime jau anksčiau išsakyta nuomonė, kad tokie siūlymai yra ne kas kita, kaip medžiotojų noras pasilengvinti medžioklę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.