Žengtas žingsnis į priekį: Seimas pritaria parlamentarų mažinimui

Darbo partijos frakcija antradienį Seimui pateikė Konstitucijos keitimo projektą, kuriuo siūloma mažinti Seimo narių skaičių iki 111 vietoj dabar esamo 141. Dauguma Seimo narių posėdžių salėje tam pritarė, tačiau sulaukta ir kritikos dėl priešrinkiminės retorikos.

Seimas po pateikimo pritarė parlamentarų mažinimui.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas po pateikimo pritarė parlamentarų mažinimui.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-20 12:02, atnaujinta 2017-05-12 12:50

Pataisas palaikė net 66 Seimo nariai, keturi buvo prieš, o 15 parlamentarų susilaikė. Pataisos toliau bus svarstomos Seimo komitetuose.

Šis klausimas į Seimo posėdžių salę sugrįš po Seimo rinkimų spalio pabaigoje, todėl rinkėjams reikėtų neapsigauti.

Mažiau gyventojų – mažiau parlamentarų

Konstitucijos pataisų projektą pristatęs „darbietis“ Valentinas Bukauskas teigė, kad būtina pradėti diskusiją šiuo klausimu, o galutinį sprendimą priimtų kitos kadencijos parlamentas. Jis pasiūlymą grindė tuo, kad, sumažėjus šalies gyventojų skaičiui, reikia mažinti ir valdžios aparatą.

„Dar 1992 m. priimtoje Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtinta, kad Seimą sudaro 141 Seimo narys, tuo metu Lietuvoje gyveno 3,706 mln. gyventojų. Tačiau šiandien padėtis pasikeitusi – jų teturime 2,862 mln. Taigi per 24 metus Lietuvos gyventojų sumažėjo beveik 23 proc. Atsižvelgdami į tai siūlome Seimo narių skaičių mažinti iki 111“, – sakė V. Bukauskas.

Jeigu minėta Konstitucijos pataisa būtų priimta, ji pradėtų galioti 2020 metais. Kad Konstitucijos pataisa Seime būtų priimta, už ją du kartus turi balsuoti ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Tarp balsavimų privalu padaryti mažiausiai trijų mėnesių pertrauką.

„Mažesnis Seimo narių skaičius leistų didinti Seimo darbo efektyvumą. Be to, taip būtų taupomos ir valstybės biudžeto lėšos, kurias būtų galima panaudoti socialinėms reikmėms, atlyginimams ir pensijoms didinti, vaikams ugdyti ar kitiems svarbiems darbams“, – teigė V. Bukauskas.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys priminė, kad Seime šis klausimas svarstomas jau septintą kartą.

„Gyventojams seimūnas siejasi su žodžiu atėjūnas. Norėčiau, kad išgirstume LR rinkėją ir sumažintume parlamentarų skaičių“, – ragino politikas.

Parlamentarai kaltino priešrinkimine retorika

Socialdemokratui Algirdui Sysui Konstitucijos keitimo pasiūlymas primena rinkimų retoriką.

„111 man primena kai kuruos skaičius, kurie buvo naudojami rinkimų retorikoje. Apie Seimo narių mažinimą kalbame jau dešimtmetį. Kodėl pasirinkta pateikimo data likus mėnesiui iki rinkimų?“, – klausė A.Sysas.

„Logiška nueinančiam Seimui pradėti Konstitucinę pataisą. Mūsų valstybė yra parlamentinė demokratija, jei matome, kad ištiesų turi būti mažinmama ir proporcingai atstovaujama – tai tą ir palikime ateinančiam Seimui“, – atsakė „darbietis“.

Konservatorius Kęstutis Masiulis šaipėsi, kad prieš rinkimus visuomet ateina tokios idėjos tų parlamentarų, kurie nori pasipuikuoti.

„Ekonomiškiau būtų 101, o vienuolika – geriausia. Nereikia iš demokratijos šaipytis“, – teigė konservatorius ir piktinosi, kad „darbietis“ nepriskaičiavo išvykusių svetur lietuvių, kurie dalyvauja rinkimuose.

Algimantas Salamakinas priminė, kad pakeisti Konstituciją gali 94 Seimo nariai atidavę savo balsą „už“ arba gyventojai balsuodami referendume.

„Vėl einama tuo pačiu keliu. Ar nėra kito kelio, kai susirenka frakcijų seniūnai ar dar kokio? Rezultato nebus, tai kam tada palikti kitai Seimo kadencijai“ – piktinosi politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.