Neįgalieji parūpo prieš rinkimus. Tikėkimės, kad tai tik sutapimas

Jau dabar dėliojami visokie būsimųjų koalicijų pasjansai, o partijos ir politikai naudojasi kiekviena proga, siekdami atkreipti į save rinkėjų dėmesį, įsiteikti įvairiausioms visuomenės grupėms.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2016, 12:26 PM, atnaujinta May 12, 2017, 2:27 AM

Ne išimtis – ir neseniai Rio de Žaneire pasibaigusios parolimpinės žaidynės. Politikai ėmė lenktyniauti, kas pasiūlys medalius laimėjusiems atletams išmokėti didesnes premijas, matyt, tikėdamiesi taip parodyti, kad jiems labai rūpi neįgalieji.

Neįgaliems atletams buvo numatytos keliskart mažesnės premijos nei olimpinėse žaidynėse medalius laimėjusiems ar į geriausiųjų aštuntuką patekusiems sveikiesiems sportininkams.

Konstitucinis teismas dar 2010 metais paskelbė, kad tokia nelygybė nėra neįgaliųjų diskriminacija ir nepažeidžia Konstitucijos, nes sveikųjų olimpinėse žaidynėse gerokai stipresnė konkurencija ir jos sulaukia daug didesnio tarptautinio atgarsio.

Vis dėlto Lietuvos neįgalieji olimpiečiai, Brazilijoje iškovoję du aukso ir vieną sidabro apdovanojimą, paskatino žmones klausti, kodėl taip skriaudžiamas neįgaliųjų sportas. Kilus kritikos bangai A.Butkevičius paskubėjo paskelbti, kad jiems skiriamos išmokos bus dvigubinamos.

Prezidentė D.Grybauskaitė pasistengė pasirodyti dar dosnesnė – pareikalavo sulyginti sveikųjų ir neįgaliųjų atletų olimpiečių premijas. Jai puolė antrinti ir kai kurie Seimo nariai.

Tuo metu patiems neįgaliesiems turbūt svarbiausia ne premijų dydis. Vieną aukso ir vieną sidabro medalį laimėjęs M.Bilius tiesiai pasakė, kad jam rūpi ne pinigai, o lygybė. Juk neįgaliųjų sportui valstybė skiria labai menką dėmesį, jų treniruočių sąlygos daug prastesnės negu sveikųjų sportininkų.

Žinoma, neįgaliųjų laimėjimai labai svarbūs visai jų bendruomenei, nes stiprina negalią turinčių žmonių orumo jausmą, pasitikėjimą savimi.

Kita vertus, tai padeda visuomenei suvokti, kad neįgalieji tokie patys piliečiai kaip ir sveikieji – gali garsinti Lietuvą, sėkmingai dirbti, tik reikia jiems sudaryti tinkamas sąlygas.

Bet to valdžia privalo siekti kasdien, o ne šūkauti prieš rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.