Kodėl keleiviai nenorėjo lipti iš autobuso

Kaunietis menininkas Vytenis Jakas nepaliauja stebinti. Įkūręs kiemo galeriją po atviru dangumi, vieną dieną jis nusprendė tapti gidu ir su bendraminčiais viešajame transporte surengė nemokamų ekskursijų. Keleivių reakcija buvo įvairiausia.

Menininkas V.Jakas autobuso keleivius supažindino su gatvės menu ir miestą puošiančiais kūriniais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Menininkas V.Jakas autobuso keleivius supažindino su gatvės menu ir miestą puošiančiais kūriniais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vytauto prospekto istoriją keleiviams pasakojo studentai S.Markevičiūtė ir M.Fleras.
Vytauto prospekto istoriją keleiviams pasakojo studentai S.Markevičiūtė ir M.Fleras.
Z.Klimčiauskienė net užsirašinėjo objektus, apie kuriuos pasakojo kūrėjas.
Z.Klimčiauskienė net užsirašinėjo objektus, apie kuriuos pasakojo kūrėjas.
Daugiau nuotraukų (3)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Sep 27, 2016, 2:16 PM, atnaujinta May 11, 2017, 10:50 PM

Šią savaitę maršrutiniais troleibusais ir autobusais važinėję kauniečiai nustebdavo, kai į viešojo transporto priemones netikėtai įlipę žmonės imdavo pasakoti miesto istoriją.

Apie Kauną pagyvinančius gatvės meno kūrinius drauge su profesionaliais gidais keleiviams pasakojo ir menininkas V.Jakas. Tai jis sumanė projektą „Kaunas pro troleibuso ir autobuso langą“.

Gidai prisipažino, kad bendrauti su skubančiais kauniečiais buvo iššūkis. Bet aplinkinių nepasitikėjimą greitai pavykdavo įveikti. Keleiviai net mėgino užsirašyti tai, apie ką buvo pasakojama improvizuotose ekskursijose.

Įkyrūs pamokymai – erzino

V.Jakas pats neretai važinėja viešuoju transportu, todėl puikiai prisimena, kad dar neseniai autobusuose ir troleibusuose buvo leidžiami įrašai su didaktiniais pamokymais – kaip gyventojams nedera ir kaip reikia elgtis.

„Tokie pamokymai erzino. Pamaniau, kad viešąjį transportą galima būtų išnaudoti kur kas kūrybiškiau ir įdomiau. Taip gimė mintis sukurti projektą „Kaunas pro troleibuso ir autobuso langą““, – pasakojo V.Jakas.

Kūrėjas nutarė suvienyti ir profesionalius gidus, kad šie parengtų pasakojimus apie istorinius miesto pastatus, pro kuriuos rieda autobusai bei troleibusai.

Pats menininkas baigė gidų kursus ir nusprendė kauniečius supažindinti su miesto pastatus puošiančiais gatvės meno kūriniais, su tuo, kas yra gatvės menas ir kodėl jis mieste žavus.

Papasakojo apie gatvės meną

Menininkas pasirinko 23-iojo maršruto autobusą, kuris keleivius veža į Žemuosius Šančius, ir, apsiginklavęs nešiojamuoju garsiakalbiu, įšoko į jį prie Kauno pilies.

Pirmasis objektas, į kurį atkreipė keleivių dėmesį, buvo Šv.Gertrūdos gatvėje esančio Kauno įvairių kultūrų centro pastato fasadas. Ant jo pavasarį visame pasaulyje garsus lietuvis gatvės menininkas Ernestas Zakarevičius nupiešė tris žaismingus berniukus.

Toliau riedant E.Ožeškienės gatve V.Jakas atkreipė kauniečių dėmesį į nedidelį piešinį, kuriame vaizduojamas kriauklės skleidžiamo ošimo besiklausantis berniukas. Jis nupieštas ir ant vieno namo sienos, tačiau piešinį pastebi tik labai akyli praeiviai.

Šioje gatvėje V.Jakas ant tvoros yra nutapęs ir rožinį meilės dramblį, kurį pavadino Deimarūnu. Ant tvoros kažkas seniai užrašė „Deima +Arūnas“. Menininką šis užrašas ir įkvėpė greta nupiešti romantišką gyvūną.

V.Jakas pasakojo ir apie E.Ožeškienės gatvėje esančią „Kiemo galeriją“, į kurią bet kada gali užsukti visi norintis. Aiškino ir apie kitus ant pastatų esančius grafičius, apie tai, kaip atsirado ši gatvės meno šaka.

Anksčiau kūrinių nepastebėjo

Kaip į neįprastą gidą ir jo pasakojimą reagavo autobusu važiavę keleiviai?

Iš pradžių kai kurie žmonės nustebo. Vieni žvelgė į menininką įtariai, kiti vengė net į jį žiūrėti, nes pamanė, kad vyras už ką nors agituos ar kalbės apie politiką.

Tačiau jau po kelių minučių keleiviai ėmė atidžiai klausytis pasakojimo ir dairytis į pastatus, apie kuriuos V.Jakas pasakojo.

Viena moteris iš rankinės net išsitraukė lapelį ir pradėjo žymėtis tai, ką pasakojo menininkas.

„Jau kurį laiką namie neturiu interneto. Todėl gauti naujų įdomių žinių labai malonu. Pasižymiu, apie ką gidas pasakojo. Vėliau detaliau pasidomėsiu šiais objektais“, – sakė autobuse menininko pasakojimus užsirašinėjusi Zita Klimčiauskienė.

Kita keleivė Asta Karaliūtė prisipažino, kad į piešinius, apie kuriuos pasakojo V.Jakas, anksčiau nebuvo atkreipusi dėmesio.

„Pasirodo, miestą puošia labai įdomūs kūriniai. Gaila, kad turiu išlipti prie S.Daukanto gatvės“, – džiugiai kalbėjo moteris.

Kaunietė Genė Katukevičienė taip pat gyrė sumanymą. Moteris sakė, kad tai puiki naujovė. Ji norėtų, jog tokios nemokamos ekskursijos vyktų kuo ilgiau.

V.Jakas prisipažino, kad tapti gidu viešajame transporte jam buvo iššūkis. Teko nugalėti jaudulį ir nežinomybę, kaip į naujovę reaguos keleiviai.

Žmonės gidams atsidėkojo ir saldainiais

Troleibusuose bei autobusuose dirbo ir profesionalūs gidai, susibūrę į Kauno gidų bendriją „Gidas“. Jie, kaip ir V.Jakas, įsitikino, kad kauniečiai sumanymą įvertino palankiai.

Gidė Aldona Kreivėnienė kauniečiams apie Panemunę pasakojo Vaidoto gatve važiuojančiame troleibuse. Keleiviai irgi smalsiai klausėsi jos pasakojimų.

„Viena moteris išlipdama iš troleibuso atsidėkojo saldainiais. Keli moksleiviai paprašė telefono numerio. Sakė norintys, jog jiems surengčiau atskirą ekskursiją“, – pasakojo gidė.

Prie projekto prisijungė ir kitos gidės, pasakojusios apie Žemuosius Šančius.

Apie Vytauto prospekto istoriją kauniečiams priminė du A.Stulginsio universiteto studentai Simona Markevičiūtė bei Mantas Fleras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.