Paviešinusi politikų teistumą žurnalistė užkliudė širšių lizdą

Savo kandidatūrą rinkimuose į Seimą keliantys asmenys privalo viešai informuoti rinkėjus apie turimą teistumą, bet apie tai savo publikacijoje „Kandidatų biografijose – ir prekyba narkotikais, ir smurtas„ prabilusi naujienų portalo lrytas.lt žurnalistė Modesta Gaučaitė suprato užmynusi skaudžią tam tikrų veikėjų vietą.

Praeityje teisti kandidatai nenori, kad kas nors viešai aptarinėtų jų biografijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Praeityje teisti kandidatai nenori, kad kas nors viešai aptarinėtų jų biografijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kandidato anketoje pateikta informacija ir apie turimus teistumus.
Kandidato anketoje pateikta informacija ir apie turimus teistumus.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 28, 2016, 2:08 PM, atnaujinta May 11, 2017, 8:58 PM

Kandidatais šiuo metu oficialiai pripažinti asmenys (bei jų aplinka) reagavo taip, kaip yra įpratę. Tuo tik patvirtindami, kad kadaise buvo teisti ne už gerus darbus. Vieni atvirai plūdo autorę socialiniuose tinkluose, kiti puolė skambinti šeimos nariams norėdami išgauti reporterės mobiliojo telefono numerį.

Žinutės socialiniame tinkle

„Rugsėjo 22-ąją buvo publikuotas tekstas apie į Seimą kandidatuojančius žmones, turinčius teistumą. Visi duomenys buvo paimti iš VRK, kur patys kandidatai savo biografijose nurodė turimus teistumus.

Tą patį vakarą, kai pasirodė publikacija, sulaukiau žinutės į savo „Facebook“ paskyrą. Apie 23 val. žmogus, pasivadinęs „Už populiacijos Lietuvoje augimą“, labai trumpai parašė „Šiukšlė“.

Gavusi žinutę peržiūrėjau jo profilį. Žmogus akivaizdžiai palaiko Lietuvos liaudies partiją. Publikacijoje minimi keli šios partijos kandidatai, turintys teistumą, tarp jų ir Audrius Nakas, Danutė Jasilionienė, Rima Paukštelienė. Į žinutę nereagavau, nieko neatsakiau“, – pasakojo M.Gaučaitė.

Tiesa, tuo ši istorija nesibaigė.

Įtartinos asmeninio numerio paieškos

„Antradienį situacija įgavo dar įdomesnį atspalvį. Dalyvavau renginyje ir pamačiau, kad į mano asmeninį telefoną skambina nepažįstamas numeris. Atsiliepiau. Skambinęs žmogus prisistatė Redu Jablonskiu, kuris Šiauliuose kandidatuoja į Seimą“, – pasakojo žurnalistė.

Vyras nebuvo piktas ar agresyvus, sakė, kad publikacijoje yra netikslumas, pradėjo pasakoti savo istoriją, kad jo bylos tyrėjas neva per teismus pasidarė karjerą, kad teisinė sistema turi spragų ir t.t.

„Pakalbėjau su juo, pasakiau, kad pažiūrėsiu, ir jei yra netikslumų, tikrai juos ištaisysiu, žadėjome dar susiskambinti. Iš karto po pokalbio man paskambino gyvenimo draugas ir pasakė, kad jam skambino kandidatas į Seimą ir sakė, kad jam būtinai reikia mano kontaktinių duomenų, nes nori su manimi pasikalbėti dėl darbo.

Jis niekada tokioje situacijoje nėra buvęs, tad kontaktus kandidatui davė“, – pasakojo M.Gaučaitė ir pridūrė, kad su R.Jablonskiu kol kas daugiau nebendravo.

Žurnalistės draugui paklausus, iš kur kandidatas gavo jo kontaktus, R. Jablonskis trumpai atsakė: „O, va gavau. Ačiū, viso gero.“ Tada kandidatas padėjo telefono ragelį.

Stebina tai, kad, užuot paskambinęs į redakciją ir pasikalbėjęs su žurnaliste, politikas ėmėsi tokių žingsnių.

Kandidatas papasakojo savo versiją

Paklaustas, kokiu būdu politikas gavo žurnalistės draugo kontaktinius duomenis, R.Jablonskis paaiškino, kad jį surado socialiniame tinkle „Facebook“, kuriame buvo ieškoma pakeleivių.

„Nežinojau, kad numeris ne jos. Maniau, kad nurodytas M.Gaučaitės telefonas“, – apie žurnalistės asmeninio numerio paieškas pasakojo politikas.

Klausimas, ar patys kandidatai neturėtų pasirūpinti, kad apie juos VRK skelbiama informacija būtų atitinkanti tikrovę, suerzino pašnekovą: „Žurnalistė iš principo pateikė neteisingą informaciją.“

Paprašytas paaiškinti, kaip žurnalistė galėjo pateikti neteisingą informaciją remdamasi paties politiko viešoje VRK anketoje esančia informacija, R.Jablonskis atsakė: „Dabar aš jums negaliu to pasakyti. Nesakau, kad esu neteistas, bet teistumas tik vienas.“

Dar neišrinktų politikų elgesys stebina

Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius komentuodamas situaciją sakė: „Žurnalistas turi teisę pateikti situaciją taip, kaip ją mato ir supranta, tad priekaištauti jam, kad jis ką nors ne taip daro, yra mažų mažiausiai nelogiška.

Jūsų minimas teistumo išviešinimo atvejis ir noras daryti žurnalistui spaudimą dar kartą parodo šių asmenų nesupratimą apie politiką. Juk politikoje vienas svarbiausių dalykų yra viešumas, tad jei norima tokius svarbius faktus nuslėpti ir persekiojamas žurnalistas už kritiką, tai toks politikas mažų mažiausiai neturi jokios ateities.“

Jo teigimu, pats teistumo faktas neužkerta žmogui kelio dalyvauti rinkimuose, bet tai tam tikras signalas. „Tokių faktų nuslėpimas ar noras juos nuslėpti rodo, kad šie žmonės yra visiškai nepasiruošę dalyvauti viešajame gyvenime. Tam tikra prasme tai jau pavojingi žmonės, nes jei nebūdami Seime ar ministrų kėdėse jie jau taip elgiasi – tai balansavimas ant ribos, kai gali tapti nusikaltėliais dar kartą“, – teigė jis ir pridūrė, kad už duomenų apie kitus asmenis rinkimą gresia atsakomybė.

Tokiais atvejais, anot D.Radzevičiaus, kai politikų elgesys peržengia tam tikras ribas, būtina kreiptis į policijos pareigūnus ir tokius atvejus viešinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.