Mokymasis visą gyvenimą – galimybė išlikti reikalingam

„Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi“, – sako lietuvių patarlė. Juolab kad ir mokymosi visą gyvenimą galimybių vis daugiau: siūlomi įvairūs kursai, paskaitos internetu, universitetų ir profesinių mokyklų programos.

Suaugusiųjų švietimo programos padeda ne tik prasmingai praleisti laiką, bet ir geriau integruotis darbo rinkoje.<br>A.Žuko nuotr.
Suaugusiųjų švietimo programos padeda ne tik prasmingai praleisti laiką, bet ir geriau integruotis darbo rinkoje.<br>A.Žuko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolina Mackevičiūtė

Oct 1, 2016, 10:00 AM, atnaujinta May 11, 2017, 4:50 PM

Prieš dvejus metus patvirtintas ir naujas Neformaliojo suaugusiųjų švietimo įstatymas, jame pirmą kartą numatytos iki penkių dienų trunkančios darbuotojų atostogos neformaliajam mokymuisi.

Nors tyrimai rodo, kad kuo žmogus vyresnis, tuo mažiau mokosi, o baigiantys karjerą asmenys dažnai praranda motyvaciją įgyti naujų žinių, Lietuvoje pamažu įsitvirtina suvokimas, jog amžius tobulėjimui – ne kliūtis.

Švietimo ir mokslo ministerijos Mokymosi visą gyvenimą departamento direktorius dr. Saulius Zybartas sako, kad, norint išlikti reikalingam darbo rinkoje, neprarasti įgūdžių ir tobulėti, būtina mokytis visą gyvenimą. „Kažkada vyravo įsitikinimas, kad užtenka kartą baigti universitetą ir turėsi darbo visam gyvenimui. Šiandien ši taisyklė nebegalioja, nuolat turime įgyti naujų gebėjimų“, – tikina jis.

Padeda tobulėti

Šiaulietė Agnė Jokūbauskienė pasakoja ilgą laiką svarsčiusi galimybę ko nors išmokti pasinaudojant suaugusiųjų mokymosi programomis. Tokią galimybę ji rado savo gimtajame mieste – Šiaulių profesinio rengimo centre kaip tik buvo siūloma išmokti tortų puošybos, kuri moterį ypač domino.

„Sugebėti pagaminti ir tuo labiau gražiai papuošti gaminį reikia tinkamo pasirengimo. Norėdama tobulėti nusprendžiau dalyvauti kursuose pagal neformalaus mokymo programą „Proginių tortų ruošimas“, – sako A.Jokūbauskienė.

Anot jos, kursai pralenkė lūkesčius. „Juose galėjau įvertinti naujas konditerijos žaliavas, sužinojau įvairias tortų puošybos technikas, išmokau derinti spalvas. Per kursus atsirinkau labiausiai patikusią tortų puošybos kryptį“, – prisimena moteris.

Šiuo metu įgytas žinias šiaulietė naudoja kepdama tortus šeimai ir draugams, tačiau vis pasvarsto ir apie savo verslą: „Kuo toliau, tuo geriau pavyksta įgyvendinti savo idėjas. Planuoju ateityje turėti savo verslą.“

2015–2016 m. Šiaulių profesinio rengimo centre buvo organizuoti 14-os pavadinimų neformalaus mokymo kursai, kuriuos baigė apie 150 asmenų, daugiausia 30–40 m.

Tarp populiariausių kursų – naudojimasis kasos aparatu, dokumentų valdymo naujovės, funkcinių treniruoklių naudojimas kūno kultūros pamokose, etiketas prie stalo.

TAU – kiekviename regione

Trečiojo amžiaus universitetai (TAU) – dar viena galimybė prisiminti studijų laikus. Skaičiuojama, jog šiandien visoje Lietuvoje autonomiškai veikia 56 TAU. Seniausias – Medardo Čoboto, vienijantis 11 fakultetų ir siūlantis pasisemti žinių istorijos, kultūros, muzikos, politikos, tautodailės ir kt. srityse.

Šio universiteto padalinyje Tauragėje ne vieną programą išbandė tauragiškė Stefanija Grevienė. Moteris mokėsi vaidybos, lankė rankdarbių būrelį, su krašto pažinimo grupe šią vasarą vyko į Krokuvą.

„Visą gyvenimą buvau veikli, patiko būti tarp žmonių, bendrauti. Ir dabar savanoriškais pa-grindais vadovauju TAU Sveikatos fakultetui. Kai turi veiklos, ir buitis ne tokia nuobodi, – sako moteris ir priduria: – Turime daug vienišų vyresnių moterų, tad ir buriamės draugėn.“ Vieni labiausiai įsiminusių mokymų – TAU ir Tauragės suaugusiųjų mokymo centro organizuoti kursai. Jų metu S.Grevienė kartu su dar keliomis dešimtimis senjorų mokėsi piešti ant vandens, lankėsi Tauragės duonos kepykloje, stebėjo, kaip mezgami žvejybos tinklai, lankė žolininkės ir psichologų paskaitas.

Dar daugiau galimybių

Šiandien mokymuisi visą gyvenimą atviros ir Lietuvos bibliotekos – čia dažnai organizuojamos paskaitos, galima išmokti dirbti kompiuteriu. Daug galimybių mokytis ir internetu. Pavyzdžiui, įvairių atvirų mokymosi programų siūloma Suaugusiųjų mokymosi informacinėje sistemoje – nuo virtualių kelias valandas trunkančių paskaitų iki nuotolinių seminarų ar kursų – Virtualioje mokymosi aplinkoje.

Suaugusieji taip pat gali rinktis įvairias aukštųjų mokyklų siūlomas programas, teikiančias perkvalifikavimo, kvalifikacijos tobulinimo ir neformalaus mokymosi paslaugas, taip pat profesinio rengimo ir švietimo centrus.

Daugiau galimybių mokytis visą gyvenimą atsirado ir regionuose. Savivaldybėse darbą pradėjo neformaliojo suaugusiųjų švietimo koordinatoriai. Jie gali patarti, kur ir ko galima mokytis arčiausiai namų. Lėšų suaugusiųjų švietimo programoms skiria Švietimo ir mokslo ministerija, jos bus finansuojamos ir iš 2014–2020 m. Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Norintiesiems mokytis internetu:

– Lietuvos nuotolinio mokymosi tinklas www.liedm.lt

– Suaugusiųjų mokymosi informacinė sistema www.smis.lt

– Atvira informavimo, konsultavimo, orientavimo sistema AIKOS www.aikos.smm.lt

– Europos suaugusiųjų mokymosi platforma EPALE https://ec.europa.eu/epale/

Mokymosi programas suaugusiesiems siūlo:

– Profesinės mokyklos, universitetai ir kolegijos

– Savivaldybių švietimo centrai

– Trečiojo amžiaus universitetai

– Įvairios organizacijos

Parengta bendradarbiaujant su Švietimo ir mokslo ministerija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.