Iš Seimo išmestiems parlamentarams – tūkstantinės išmokos

Po Seimo rinkimų kai kurie parlamentarai praras šiltas kėdes. Nepatekusiems į naują Seimą iš kiauro biudžeto bus atseikėtos solidžios, nuo penkių iki dvidešimties tūkstančių eurų siekiančios išeitinės išmokos.

Iš Seimo išstumtiems parlamentarams – tūkstantinės išmokos.<br>Montažas
Iš Seimo išstumtiems parlamentarams – tūkstantinės išmokos.<br>Montažas
V.Gedvilas turėtų gauti 6 tūkst. eurų, o V.M.Čigriejienė – 5 tūkst. eurų išeitines.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Gedvilas turėtų gauti 6 tūkst. eurų, o V.M.Čigriejienė – 5 tūkst. eurų išeitines.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkė L.Graužinienė be priedų mažiausiai turėtų gauti 6,7 tūkst. eurų išeitinę išmoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkė L.Graužinienė be priedų mažiausiai turėtų gauti 6,7 tūkst. eurų išeitinę išmoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Pitrėnienė gali gauti mažiausiai 5 tūkst. eurų išeitinę išmoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Pitrėnienė gali gauti mažiausiai 5 tūkst. eurų išeitinę išmoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 12, 2016, 7:30 AM, atnaujinta May 11, 2017, 1:58 AM

Pagal dabar galiojančią tvarką, kurią numato Seimo statutas, naujai kadencijai neperrinkti Seimo nariai turi teisę gauti išeitinę išmoką bei kompensacijų už nepanaudotas atostogas. Jiems gali tik pavydėti visi terminuotas darbo sutartis turintys šalies gyventojai, mat šioms pasibaigus eilinis pilietis tiesiog gauna paskutinį atlyginimą.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ne kartą yra viešai pasakiusi, kad išeitinės išmokos ne privilegija.

„Aš nemanau, kad tai yra privilegija. Reikia įvertinti ir tai, jog tam, kad profesionalai, specialistai, turintys didžiulę darbo patirtį, vis dėlto ryžtųsi ateiti į politiką, turi būti sudarytos ir tam tikros sąlygos. Nereikia žiūrėti siaurąja prasme, nereikia niekada vieni kitiems pavydėti“, – yra sakiusi politikė Lietuvos televizijos naujienų tarnybai.

Per praėjusią kadenciją nebuvo nei vieno Seimo nario, kuris išeitinės išmokos atsisakytų.

Išmokės po 2-6 atlyginimus

Kiekvieną kadenciją didėjantys Seimo narių atlyginimai atitinkamai didina ir po kadencijos skiriamų išmokų dydį.

Šiemet Seimo narių išeitinėms išmokoms (kartu su socialinio draudimo įmokomis) numatyta 1 mln.  338 tūkst. eurų. 2012 metais išeitinių išmokų (kartu su socialinio draudimo įmokomis) Seimo nariams suma buvo 840 tūkst. eurų.

Kaip apskaičiuojamas išmokos dydis? Išmokama tiek vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžio išeitinė išmoka, kiek metų nepertraukiamai truko jo kadencija Seime. Ši išmoka negali būti mažesnė kaip du ir negali būti didesnė kaip šeši vidutiniai mėnesiniai Seimo nario atlyginimai.

„Kokio dydžio išeitinė išmoka bus išmokėta kiekvienam Seimo nariui, kurio įgaliojimų laikas pasibaigs, galėsime informuoti tik paaiškėjus galutiniams rinkimų rezultatams ir konkrečiai apskaičiavus mokėtinas sumas“, – teigė Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zeleniakas.

Kokio dydžio išmoką gali gauti?

Kiekvienam Seimo nariui priklausanti išeitinė išmoka skaičiuojama atsižvelgiant į to Seimo nario vidutinį mėnesinį atlyginimą.

Nuo 2015 metų Seimo nario algos šiek tiek augo ir šiuo metu vidutinis parlamentaro be įvairių priedų atlyginimas siekia 2,5 tūkst. eurų, o praėjusioje kadencijoje – 2 tūkst. eurų. Seimo pirmininko atlyginimas dabar siekia – 3,4 tūkst. eurų, o praėjusioje kadencijoje buvo 2,7 tūkst. eurų.

Paskaičiavus pagal turimus duomenis, rinkėjų valia iš Seimo išstumta Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė be priedų mažiausiai turėtų gauti 6,7 tūkst. eurų, o daugiausiai – 20 tūkst. eurų.

Iš Seimo išmestas Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas gali gauti nuo 6 tūkst. iki 18 tūkst. eurų.

Į naujos kadencijos Seimą nepatekę politikai turėtų išeiti mažiausiai su 5 tūkst. eurų, o daugiausiai – 15 tūkst. eurų. Seimo durys užtrenktos Audronei Pitrėnienei, Šarūnui Biručiui, Vidai Marijai Čigriejienei, Artūrui Paulauskui, Vilijai Filipovičienei, Gediminui Jakavoniui, Audriui Nakui ir kitiems parlamentarams.

V. Gapšys liks be kompensacijos

Šios kadencijos Seime yra keletas Seimo narių, kurie savo noru paliko darbo vietas dar iki kadencijos pabaigos – tai po korupcijos skandalo atsistatydinęs liberalas Eligijus Masiulis ir Seimo nario postą nusprendęs palikti Vytautas Gapšys.

Jiems išmokos nepriklausys, nes teisės aktai numato, jog Seimo nariui išmokama išeitinė išmoka nutrūkus jo įgaliojimams Konstitucijos 63 straipsnio 1 ir 4 punktuose numatytais atvejais.

Kitais atvejais, pavyzdžiui, Seimo nariui atsistatydinus (3 punktas), išmoka nepriklauso.

Sekretorės ir padėjėjai neliks nuskriausti

Seimo nariai priimdami sprendimus dėl išeitinių kompensacijų nenuskriaudė ir savo padėjėjų.

Šios kadencijos pabaigoje padėjėjų-sekretorių išeitinėms išmokoms ir kompensacijoms už nepanaudotas atostogas 2016 m. numatyta 494,3 tūkst. eurų (iš jų darbo užmokesčiui – 377,4 tūkst. eurų; socialinio draudimo įmokoms – 116,9 tūkst. eurų).

Šiuo metu galiojanti tvarka numato, kad kiekvienam Seimo nariui įsteigiamos trys Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus pareigybės. Seimo nariui, turinčiam specialiųjų poreikių, Seimo valdybos pritarimu gali būti steigiama viena papildoma Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus pareigybė.

Įdomu tai, kad nėra nė vieno politiko, kuris Seime imtųsi visų darbų vienas pats. Visi šios kadencijos Seimo nariai turi padėjėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.