Šalies vairas išsprūdo – bus gerai ir traktoriaus

Turiu galvą, rankas, kojas – neprapulsiu. Taip save guodžia rinkėjų į politinį nokdauną pasiųsti dabartiniai parlamentarai. Tiesa, kai kurie dar turi vilties, kad Seimo durys jiems užsivėrė ne amžinai.

Neperrinktas jaunasis socialdemokratas A.Dudėnas vakar Seime atrodė ramus. Gal jau mąstė, kaip vairuos traktorių?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Neperrinktas jaunasis socialdemokratas A.Dudėnas vakar Seime atrodė ramus. Gal jau mąstė, kaip vairuos traktorių?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ilgai parlamente buvę (iš kairės) L.Graužinienė, D.Teišerskytė ir A.Paulauskas skirtingai reagavo į jiems negailestingą rinkėjų nuosprendį praėjusį sekmadienį.<br>J.Stacevičiaus, R.Danisevičiaus nuotr.
Ilgai parlamente buvę (iš kairės) L.Graužinienė, D.Teišerskytė ir A.Paulauskas skirtingai reagavo į jiems negailestingą rinkėjų nuosprendį praėjusį sekmadienį.<br>J.Stacevičiaus, R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 13, 2016, 6:13 AM, atnaujinta May 10, 2017, 11:54 PM

Po pirmojo Seimo rinkimų turo pusšimtis tautos išrinktųjų jau žino, kad po mėnesio kito jiems gali tekti praverti jau ne pralamento, o Darbo biržos duris.

Ar sekmadienį nuskambėjęs rinkėjų nuosprendis politikams buvo labai netikėtas ir skaudus? Ką jie veiks, rinkėjų valia iš valdžios olimpo nublokšti į politinę nežinią?

Koją pakišo ir metai

Korupcijos skandalo talžyto Liberalų sąjūdžio atstovė Dalia Teišerskytė (71 m.) nebandė vaizduoti, kad pasitraukti iš Seimo, kuriame praleido šešiolika metų, jai bus paprasta, bet tikino, jog tam rengėsi: „Aš – ne maža mergaitė, kad vakarais svajočiau apie rožinius kaspinus, ir dėl to esu absoliučiai rami.“

Anot D.Teišerskytės, jau gegužę, kai buvusį partijos vedlį Eligijų Masiulį užgriuvo įtarimų lavina, jai pasidarė aišku, kad rudenį gali tekti užverti Seimo duris.

„Kita vertus, ir metai man pakišo koją. Kažkodėl visiems atrodo, kad jei tiek metų, tai būtinai turi būti kvailas, raišas, žlibas, kurčias ir jau nurašytas.

Lietuvoje vyraujanti diskriminacija labai gaji, ir dėl to gaila.

Nors turiu dar tūkstantį idėjų ir lekiu per Lietuvą galbūt net ne blogiau nei koks jauniklis. Bet yra, kaip yra“, – kalbėjo politikė, kuri Zanavykų vienmandatėje rinkimų apygardoje liko tik septinta.

Dėl žodžių nesigraužia

Kai kurie D.Teišerskytės pareiškimai žmonėms ilgam įsirėžė į atmintį – ypač garsiai nuskambėjęs afroamerikiečio palyginimas su unitazu, esą jie panašiai kvepia.

Bet pati liberalė nemano, kad tai užvėrė jai kelią į Seimą. Anot politikės, po kalbų apie juodaodžius ją išdavė saviškiai, o svetimi esą palaikė.

„Aš manau, Seime neprikrėčiau didelių šunybių. Mano didžiausios nuodėmės dvi – negrai ir savęs pavadinimas nacionaline vertybe. Bet ir vienu, ir kitu atveju turiu pasiteisinimą ir dėl tų žodžių nesigailiu“, – kalbėjo parlamentarė.

D.Teišerskytė taip pat nesigaili dėl Seime praleistų šešiolikos metų, nes jie esą neprabėgo tuščiai ir kažin ar kitur būtų pavykę nuveikti daugiau: „Galbūt būčiau parašiusi vieną kitą kvailą romaną, ir tiek. Nesu tokia talentinga.“

Vis dėlto išėjusi iš Seimo moteris planuoja atsidėti būtent rašymui: „Tvarkysiu rankraščius. Apie grįžimą į politiką negalvoju. Nebent įvyktų stebuklas ir kas nors nubrauktų dešimt metų.“

Norėtų dirbti užsieniečiams

Tuo metu pavasarį frakcijas pakeitusi buvusi Seimo Audito komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė (46 m.) neatmeta galimybės dar dalyvauti politinėje veikloje. Bet kol kas tikino bandysianti nuo to pailsėti.

Liberalų sąjūdžio kandidatų sąrašo trečiajame dešimtuke įrašyta buvusi „tvarkietė“ nesulaukė didelio rinkėjų palaikymo. Nesėkmė ją lydėjo ir vienmandatėje Kretingos-Palangos rinkimų apygardoje, kur liko ketvirta.

„Tai – kaip pokalbis dėl darbo. Vienur nepasiseka, eini kitur. Aš į tai žiūriu normaliai.

Niekada nemaniau, kad į Seimą atėjau visam laikui, o čia įgyta patirtis bus labai naudinga kituose darbuose.

Gal grįšiu į verslą. Turiu viešojo maitinimo ir grožio paslaugas teikiančią įmonę, tai neprapulsiu. Turiu iš ko gyventi. Bet norėčiau darbuotis kokioje tarptautinėje kompanijoje.

Tačiau pirmiausia daugiau laiko skirsiu Kretingoje gyvenančiai šeimai, kurią matydavau tik savaitgaliais“, – kalbėjo J.Vaickienė.

Nori pravėdinti galvą

Kai kurie už borto likę politikai turi mažiau ambicingų planų.

„Noriu pailsėti, pabėgti nuo visko, pabūti gamtoje, pasiklausyti paukščių čiulbėjimo, lapų šnarėjimo“, – vardijo vieną kadenciją Seime dirbęs socialdemokratas Domas Petrulis (35 m.)

Jaunas politikas filosofiškai kalbėjo ir apie duris į Seimą jam užvėrusi rinkėjų sprendimą: „Kai vienur durys užsidaro, atsidaro kitur. Aš esu veiklus ir ką nors sugalvosiu.“

Prieš patekdamas į parlamentą D.Petrulis turėjo įvairios visuomeninės veiklos, taip pat buvo vienos įmonės komercijos direktorius. Tačiau ši bendrovė užsidarė.

„Neprapulsiu. Dabar įgijau ir tokios patirties, kuri jaunam žmogui turėtų išeiti tik į naudą. Niekas iš po kojų neslysta, į viską reikia žiūrėti pozityviai“, – optimizmu tryško parlamentaras.

Savo pasirodymą rinkimuose socialdemokaratas irgi vertino palankiai, nors pralaimėjo: „Nors Aukštaitijos apygardoje likau tik trečias, surinkau daugiau balsų nei prieš ketverius metus. Turiu ištikimą rinkėjų būrį, pirmiausia galvoju dalyvauti savivaldos rinkimuose.“

Žada dirbti žmonos ūkyje

Minčių kada nors dar sugrįžti į Seimą turi ir D.Petrulio partijos bičiulis Arūnas Dudėnas (33 m.), nors pagal sąrašą į parlamentą patekęs jis šįkart rinkėjų liko nepastebėtas.

Ant atsarginių suolelio pasodintas parlamentaras pripažino, kad rinkimų rezultatas jam buvo netikėtas, todėl mintys, ką veikti toliau, galvoje dar nespėjo susidėlioti: „Tikėjausi, kad būsiu Seime, todėl nieko kito neplanavau ir pasiūlymų jokių neturiu. Bet džiaugiuosi, kad dabar turėsiu daugiau laiko šeimai.

Kažkur reikės ieškotis darbo. Gal dirbsiu žmonos prižiūrimame ūkyje. Teks prie traktoriaus vairo sėsti.“

Anot jaunojo socialdemokrato, iškart po rinkimų jį buvo užvaldęs noras mesti politiką: „Norėjau į visą tai spjauti. Galbūt taip ir įvyks.

Bet dabar šiek tiek atvėsau – juk esu partijos Ukmergės skyriaus pirmininkas, yra rinkėjai, kurie pasitikėjo manimi.“

Rinkimuose nesėkmę patyrusios Socialdemokratų partijos kandidatų į Seimą sąraše A.Dudėnas iš 37 pozicijos nusmuko į 43. Ne ką geriau politikui sekėsi ir Ukmergės rinkimų apygardoje, kur liko trečias.

Tiesa, jam pavyko aplenkti šioje apygardoje rinkėjus viliojusią Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę (53 m.).

Po nesėkmės – pareiškimas

Vienmandatėje apygardoje ketvirta likusi L.Graužinienė daugelį nustebino tėškusi pareiškimą, jog traukiasi ir iš rinkimus pralaimėjusios Darbo partijos, taip pat iš aktyvios politikos.

„Ir be politikos yra įdomių darbų. Bet dabar noriu šiek tiek pailsėti“, – paaiškino prieštaringai vertinama politikė.

Tris kadencijas Seime praleidusi moteris neatmetė, kad gali grįžti prie ankstesnės savo veiklos – prieš žengdama į didžiąją politiką ji turėjo audito ir buhalterijos paslaugas teikiančią įmonę. Be to, ir būdama parlamente L.Graužinienė neapleido audito srities, domėjosi naujovėmis.

O kol sugrįš į darbo rinką, dabartinė Seimo pirmininkė galės gyventi iš solidžios, keliolika tūkstančių eurų sieksiančios išeitinės išmokos.

Šių pinigų L.Graužinienė nežadėjo atsisakyti, nors prieš rinkimus būtent ji pasiūlė gerokai mažinti išmokas būsimiems parlamentarams, kurie nebūtų perrinkti į Seimą: „Kompensaciją tikrai paimsiu, nes šeimoje yra keturi asmenys, o aš dirbu viena. Turiu ir garbingo amžiaus mamą, kuriai reikia padėti, todėl man tų pinigų tikrai reikia.“

A.Paulauskas turi planą B

Į ankstesnį darbą ketina sugrįžti ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „darbietis“ Artūras Paulauskas (63 m.).

„Laiko pagalvoti nebuvo daug, bet kiekvienas protingas žmogus turi planą B“, – ištarė parlamentaras.

Buvęs Seimo pirmininkas „darbiečių“ kandidatų sąraše iš antrosios pozicijos pakilo į pirmąją, tačiau partija negavo nė vieno mandato. A.Paulauskui nepavyko prasimušti ir į antrąjį turą Fabijoniškių vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Bet patyręs politikas tvirtino jokios nuoskaudos nejaučiantis ir nesigraužiantis, nes pralaimėjimo patirties jis jau turi: „Aš neturėjau minčių, kad į Seimą esu išrinktas visam laikui. Kažkodėl žmonėms susidaręs toks įspūdis, kad jame esu visą gyvenimą.

Bet juk į Seimą aš sugrįžau po ketverių metų pertraukos. Man tai – jokia naujiena. Didžiojoje politikoje yra milžiniška konkurencija, ir negali svaigti, kad būsi čia amžinai. Reikia nuolat įrodinėti, kad esi vertas čia būti.“

Ar skaudžios patirties turintis A.Paulauskas planuoja dar kartą sugrįžti į Seimą?

Kol kas apie tai A.Paulauskas teigė negalvojantis, jam dabar esą rūpi sugrįžti į advokatūrą.

„Reikėtų palaukti, ramiai viską įvertinti, pasikonsultuoti. Aš dabar nenoriu svarstyti kokių nors galimų variantų“, – paklaustas, ar iš „darbiečių“ vadovų pasitraukus Valentinui Mazuroniui, jis negalvoja apie partijos pirmininko vairą, politikas tiesaus atsakymo išvengė.

Bet pasiteiravus apie partijos pralaimėjimo priežastis A.Paulauskas įvardijo ir itin dažną jos lyderių kaitą: „Galbūt būtų buvę viskas susiklostę kitaip, jei partijai sutikęs vadovauti V.Mazuronis pats būtų tikėjęs pergale ir paaukojęs Europos Parlamento nario mandatą.“

Kels revoliuciją partijoje?

Nuoskaudų dėl skaudaus pralaimėjimo justi ir socialdemokratės Birutės Vėsaitės (65 m.) balse. Į Seimą neperrinkta politikos senbuvė dėl nesėkmingų rinkimų priekaištus žėrė ne sau, bet partijai ir Prezidentūrai.

Prieštaringai vertinama ir įvairiuose skandaluose linksniuota buvusi ūkio ministrė tvirtino, kad rinkėjų nuotaikos jai nebuvo netikėtos: Pastaruoju metu buvo jaučiamas nusivylimas socialdemokratais ir jų vykdoma politika – to galėjo nematyti tik aklas.

Savo darbą padarė iš Prezidentūros paleisti nuodai dėl šaukštų ir šakučių.

Aišku, mums nepadėjo ir Darbo kodeksas. Mes susivėlėme. Turėjo būti priimti profsąjungų pasiūlymai, o mes nusigręžėme nuo socialdemokratinių vertybių. Aš elgiausi kitaip, nebalsavau už darbuotojų padėtį bloginančias pataisas, bet rinkėjai visus suplakė į krūvą“.

Vis dėlto B.Vėsaitė neslėpė nusivylimo iš iš politikos trauktis neketino ir netgi žadėjo kelti revoliuciją partijoje.

„Reikia siekti susigrąžinti žmonių pasitikėjimą“, – vis dar kovingai buvo nusiteikusi parlamentarė.

Tačiau apie asmeninius planus B.Vėsaitė kalbėjo nenoriai. Ji aiškino dar nespėjusi apsispręsti, ką veiks išėjusi iš Seimo, – kol kas esą džiaugsis ir mėgausis gyvenimu.

Pralaimėjusiųjų laukia solidžios išmokos

* Šiemet kėdes prarasiančių Seimo narių išeitinėms išmokoms (kartu su socialinio draudimo įmokomis) yra numatyta 1 mln. 338 tūkst. eurų. 2012 metais išlaidos šioms išmokoms buvo gerokai mažesnės – per 800 tūkst. eurų.

* Tačiau prieš ketverius metus ir kompensacijos buvo gerokai kuklesnės. Antai tuomet daugybę metų Seime praleidusiam ir į maksimalią išmoką pretendavusiam Č.Juršėnui buvo išmokėta maždaug 12 tūkst. eurų.

* Šiemet neperrinktiems Seimo senbuviams gali būti išmokėta ir po 15 tūkst. eurų. Teigiama, jog į tokią sumą pretenduoja ir Seimo pirmininkė L.Graužinienė.

* Pagal dabar galiojančią tvarką numatoma, kad parlamentarui išmokama tiek vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžio išeitinė išmoka, kiek metų nepertraukiamai truko jo kadencija, bet ne mažesnė kaip dviejų ir ne didesnė kaip šešių vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžio.

* Šiuo metu eilinio Seimo nario alga siekia per 2,5 tūkst. eurų, o Seimo pirmininko – beveik 3,4 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.