Kauniečiai išskirtinumu neblizga – antrajame rinkimų ture kandidatų įvairovė skurdi

Seimo rinkimų pirmajame ture kauniečiai nesublizgėjo išskirtinumu – dauguma rinkėjų balsus skyrė dviem populiariausioms partijoms. Jokios kandidatų įvairovės neliko ir antrame ture.

Kitą sekmadienį kauniečiai rinks Seimo narius vienmandatėse apygardose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kitą sekmadienį kauniečiai rinks Seimo narius vienmandatėse apygardose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Oct 17, 2016, 5:49 PM, atnaujinta May 10, 2017, 5:37 PM

Pirmajame rinkimų ture visose 9 Kauno ir pakaunės vienmandatėse rinkimų apygardose daugiausia balsų gavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai.

Penkiose apygardose pirmauja konservatoriai, likusiose – „valstiečiai-žalieji“.

Prieš ketverius metus vykusiuose Seimo rinkimuose vaizdas buvo labai panašus, tačiau tąkart pagrindiniai konservatorių oponentai buvo staiga iškilusios partijos „Drąsos kelias“ atstovai.

Nusirito į sąrašo dugną

„Drąsos kelio“ likučiai ir šiemet dalyvavo Seimo rinkimuose, tačiau tenkinosi vos 0,28 proc. parama ir užėmė paskutinę vietą tarp visų partijų bei koalicijų.

Ne ką geriau sekėsi buvusio Kauno vicemero Stanislovo Buškevičiaus vadovaujamos partijos „Jaunoji Lietuva“ ir Tautininkų partijos koalicijai, kuri surinko 0,54 proc. balsų ir liko priešpaskutinė.

Šįkart rinkimuose nedalyvavo buvusio Kauno mero ir Seimo nario Vytauto Šustausko vadovaujama Kovotojų už Lietuvą sąjunga.

Skandalingajam 71 metų politikui vos prieš porą savaičių Klaipėdos medikai atliko širdies operaciją, tačiau ne ši aplinkybė turbūt lėmė V.Šustausko sprendimą. Kaunietis jau anksčiau ne kartą buvo užsiminęs apie planus atsisakyti aktyvios politinės veiklos ir perduoti partijos vairą.

Taryboje tikrai bus naujokų

Seimo rinkimai neturėjo jokios įtakos Kauno valdžios sudėčiai, mat miesto meras Visvaldas Matijošaitis juose nedalyvavo, o pavaduotojai taip pat nedalyvavo rinkimuose arba nebeturi galimybių iškovoti parlamentaro mandato.

Kauno tarybos sudėtyje pasikeitimų tikrai bus. Visuomeninio rinkimų komiteto „Kaunas – kitokia Lietuva“ įkūrėjas, radijo ir televizijos stočių savininkas Kęstutis Pūkas jau išrinktas į Seimą. Jis buvo įtrauktas į partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatų sąrašą.

K.Pūko vietą Kauno taryboje turėtų užimti jo žmona 39 metų Lina Pūkienė. Pramonės inžinieriaus ir verslo administratoriaus diplomus turinti kaunietė šiuo metu dirba bendrovės „Pūkas“ generalinio direktoriaus pavaduotoja. Ji – penktoji K.Pūko sutuoktinė.

Kauno taryboje tikrai bus dar vienas naujokas, mat antrajame Seimo rinkimų ture Kalniečių vienmandatėje rinkimų apygardoje susirungs konservatorius, buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Aušra Papirtienė. Abu politikai yra Kauno tarybos nariai. A.Papirtienė priklauso Kauno mero V.Matijošaičio įkurtam visuomeniniam judėjimui „Vieningas Kaunas“.

Antrajame Seimo rinkimų ture rungsis dar vienas šio judėjimo atstovas, Kauno tarybos narys Gediminas Vasiliauskas, kurį kandidatu iškėlė LVŽS, taip pat konservatorė Edita Gudišauskienė.

Miestui nebus blogiau?

Vis dėlto Kauno meras V.Matijošaitis netiesiogiai dalyvavo Seimo rinkimų kampanijoje, mat viešai rėmė kai kuriuos kandidatus, įrašytus į Socialdemokratų partijos bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašus. Pastariesiems sekėsi geriau, jie tęsia kovą.

„Abejoju, ar mano parama turėjo lemiamos reikšmės rinkėjų pasirinkimui. Mero ir Seimo rinkimai – visiškai skirtingas dalykas“, – svarstė V.Matijošaitis.

Kritikos buvusiam Kauno merui konservatoriui A.Kupčinskui negailintis V.Matijošaitis pareiškė pritariantis partijos vadovo Gabrieliaus Landsbergio idėjai atnaujinti partiją, suburti jaunus žmones. Dirbdamas versle V.Matijošaitis taip pat drąsiai patikėdavo įvairius postus jaunimui.

„Pirmą kartą su juo susitikome maždaug prieš pusmetį, dabar aiškiai matyti pažanga“, – apie G.Landsbergio pokyčius kalbėjo Kauno meras.

Su „valstiečių-žaliųjų“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu Kauno meras yra gerai pažįstamas ir daugybę kartų bendravęs, mat šis politikas įsikūręs pakaunėje. Jo vadovaujamos partijos laimėjimai V.Matijošaičio nenustebino.

„Tai doras žmogus, kuriam nereikia valdžios siekiant sutvarkyti asmeninius reikalus. Jo siekiai labai gražūs“, – įsitikinęs V.Matijošaitis. Meras mano, kad R.Karbauskio komanda labai gerai pasiruošė rinkimams, ir rinkėjai jais patikėjo.

Kitas partijos lyderis Saulius Skvernelis taip pat turi sąsajų su Kaunu – čia yra gimęs.

„Aš pasitikiu šių žmonių komanda. Kauno reikalai jiems nėra svetimi, todėl po rinkimų miestui blogiau nebus“, – svarstė V.Matijošaitis.

Laukia intriguojančios kovos

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų fakulteto dekanas, politologas profesorius Algis Krupavičius mano, kad Kauno mero V.Matijošaičio parama kandidatams buvo veiksminga. Itin tai pajuto „valstiečiai-žalieji“, kurių populiarumas ir taip kilo į aukštumas.

„Socialdemokratai Kaune taip pat pasirodė labai gerai – jie gavo net didesnę paramą negu 2015-ųjų pavasarį, kai vyko miestų tarybų rinkimai“, – kalbėjo politologas.

Kai kuriose apygardose juos nuo patekimo į antrą turą skyrė vos keliasdešimt balsų. Sėkmingiau pasirodyti socialdemokratams sutrukdė tik bendras partijos nuosmukis.

Kaip paaiškinti didelę kauniečių paramą „valstiečiams-žaliesiems“, kurie anksčiau mieste nebuvo gerai žinomi?

„Jeigu partija populiari, ji gauna daug balsų visoje šalyje. Išimtis – tik Vilnijos kraštas. Žmonės linkę balsuoti už menamą laimėtoją“, – aiškino profesorius A.Krupavičius.

Pirmojo turo rezultatai Kaune jo nenustebino. Kauniečių parama konservatoriams neverta stebėtis, tačiau šįkart labai konkurencingi buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, o R.Karbauskis sulaukė net didesnės paramos negu G.Landsbergis.

„Antras rinkimų turas Kaune bus labai įdomus. Nelabai nustebčiau, jeigu „valstiečiai-žalieji“ gautų daugiau mandatų negu konservatoriai“, – mano politologas A.Krupavičius.

Daugiausia kauniečių balsų surinkę kandidatai

Centro-Žaliakalnio (Nr. 13) rinkimų apygarda: Gabrielius Landsbergis 40,28 proc. (TS-LKD), Audronė Jankuvienė 14,60 proc. (LVŽS).

Šilainių (Nr. 14) rinkimų apygarda: Ramūnas Karbauskis 41,36 proc. (LVŽS), Rimantas Jonas Dagys 20,44 proc. (TS-LKD).

Kalniečių (Nr. 15) rinkimų apygarda: Aušra Papirtienė 20,77 proc. (LVŽS), Andrius Kupčinskas 17,14 proc. (TS-LKD).

Dainavos (Nr. 16) apygarda: Juozas Pundzius 25,75 proc. (TS-LKD), Lauras Stacevičius 24,63 proc. (LVŽS).

Petrašiūnų (Nr. 17) apygarda: Kazys Starkevičius 29,62 proc. (TS-LKD), Gediminas Vasiliauskas 29,15 proc. (LVŽS).

Panemunės (Nr. 18) apygarda: Tadas Langaitis 27,72 proc. (TS-LKD), Aurelijus Veryga 21,79 proc. (LVŽS).

Aleksoto-Vilijampolės (Nr. 19) rinkimų apygarda: Mindaugas Puidokas 27,99 proc. (LVŽS), Edita Gudiškauskienė 25,99 proc. (TS-LKD)

Raudondvario (Nr. 65) rinkimų apygarda: Viktoras Pranckietis 29,83 proc. (LVŽS), Raminta Popovienė 26,65 proc. (Lietuvos socialdemokratų partija).

Garliavos (Nr. 66) rinkimų apygarda: Donatas Jankauskas 30,80 proc. (TS-LKD), Kęstutis Bacvinka 25,08 proc. (LVŽS).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.