Rinkimų vėjai gesina valdžios užmojus

Kokia prasmė kitų metų biudžeto imtis nueinančiai valdžiai, kai naujoji jau trypčioja prie slenksčio? Ar nevertėtų Seimo rinkimų rengti pavasarį, kad svarbiausias teisės aktas būtų priimtas sklandžiai?

Pastaruoju metu jau ne kartą buvo, kad į plenarinius posėdžius Seimo salėje nesusirinkdavo nė pusės parlamentarų.<br>T.Bauro nuotr.
Pastaruoju metu jau ne kartą buvo, kad į plenarinius posėdžius Seimo salėje nesusirinkdavo nė pusės parlamentarų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Oct 19, 2016, 1:16 PM, atnaujinta May 10, 2017, 2:46 PM

Klausimas, ar tikrai konstruktyvu pirmųjų naujos valdžios metų biudžetą pavesti formuoti senajai valdžiai, pakimba sulig kiekvienais Seimo rinkimais. Taip atsitiko ir dabar.

Susidarė įspūdis, kad vakar parlamente biudžeto projektas rūpėjo tik tiems valdančiosios koalicijos atstovams, kurie dar kovos dėl vietos Seime antrajame rinkimų ture, taip pat socialdemokratų vadovybei.

Finansų ministrė Rasa Budbergytė gyrė biudžetą kaip drausmingą ir socialiai orientuotą, o jo numatomą deficitą aiškino reformomis bei rūpinimusi žmonių pajamomis.

Ministrė, be kita ko, priminė, kad vien naujo socialinio modelio įgyvendinimas kitąmet kainuos apie 250 mln. eurų, o dar 144 mln. – neapmokestinamųjų pajamų dydžio padidinimas.

Nenori net imti į rankas

Bet opozicinės partijos projektą maišė su žemėmis ir žadėjo jį braukyti.

Pusgaminis, kuris numestas Seimui, tad jo nereikėtų ne tik rimčiau vertinti, bet netgi nagrinėti. Taip vakar Seime pateiktą 2017-ųjų biudžeto projektą įvertino vienas Liberalų sąjūdžio lyderių Eugenijus Gentvilas.

Paniekinamai suko nosį nuo Vyriausybės pateikto svarbiausio kitų metų valstybės įstatymo ir opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Konservatoriui projektas neatrodė sistemiškas, politikui nerealiai skambėjo mokesčių surinkimo ir pajamų augimo prognozės, esą „neracionalus“ buvo planuojamas 0,8 proc. BVP biudžeto deficitas.

A.Kubilius priminė, jog dar visai neseniai finansų ministrė žadėjo nedeficitinį biudžetą.

O vienas galimos naujos valdančiosios koalicijos vedlių, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis samprotavo, kad Seimo rinkimai turėtų būti perkelti į pavasarį, tokiu atveju rengti savo pirmąjį biudžetą galėtų tikroji valdžia.

Taigi atrodo, kad nauji valdantieji dabartinį biudžeto projektą gerokai paakės ir paplėšys savo nuožiūra.

Pavyzdžiui, R.Karbauskis teigė, jog reikėtų didinti akcizus silpniesiems alkoholiniams gėrimams.

Dėl šildymo – painiava

Opozicijos atstovai atkreipė dėmesį ir į daug painiavos sukeliančią projekto vietą – numatytą PVM lengvatos šildymui panaikinimą.

Mat praėjusį trečiadienį Vyriausybė palaimino biudžeto projektą, kuriame 9 proc. PVM lengvata nenumatyta, bet jau kitą dieną Seimo socialdemokratų frakcija įregistravo pataisas, numatančias, kad ši lengvata liktų.

Pastarąjį kairiųjų žingsnį, matyt, nulėmė baimė supykdyti dalį rinkėjų, juolab kad žibalo į ugnį šliūkštelėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė – anksčiau pritardavusi tokios lengvatos naikinimui ji puolė nuožmiai kritikuoti Vyriausybę dėl nejautrumo.

Priekaištauta ir dėl biudžete nenumatyto kompensacijų mechanizmo skurdžiausiai gyvenantiems žmonėms.

Vakar R.Budbergytė tik paaiškino, kad šį mechanizmą turėjo numatyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, o tuo atveju, jei lengvata liks, biudžetas per pusmetį negaus apie 32 mln. eurų pajamų.

Tačiau premjeras Algirdas Butkevičius atkakliai tvirtino, kad Seime pats balsuos už lengvatos pratęsimą. Paklaustas, kodėl tuomet Vyriausybė pritarė biudžeto projektui be jos, socialdemokratų vadovas paaiškino, jog dėl PVM lengvatos šildymui kasmet galutinai apsispręsdavo Seimas.

Seimas buvo pustuštis

Vakar pataisa dėl PVM lengvatos šildymui pratęsimo buvo pateikta svarstyti ypatingos skubos tvarka. Tačiau balsavimas žlugo, nes pavakare Seimo salėje tebuvo 40 parlamentarų, o įstatymams priimti reikia mažiausiai 71. Kitas balsavimas numatytas tik lapkričio pradžioje.

Politikams išsilaksčius nepavyko priimti ir prezidentės vetuoto Darbo kodekso pataisų.

Apgailestaudamas dėl Seimo narių aplaidumo A.Butkevičius pareiškė, jog „ypač apmaudu dėl konservatorių, kurių posėdyje dalyvavo tik 12 iš 30, nors jie visuomet deklaravo, kaip jiems buvo svarbu priimti Darbo kodekso pataisas“.

Tačiau A.Kubilius atkirto, kad socialdemokratai irgi nebuvo aktyvūs – iš 40 frakcijos narių balsavo tik 26.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.