Ar T. Dobrovolskio žudiko sąžinė pagaliau prabils?

Vienoje teismo salės pusėje – tyli, liūdnų akių našlė ir šlubuojančios

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2016, 12:18 PM, atnaujinta May 10, 2017, 11:24 AM

Nužudyto kompozitoriaus T.Dobrovolskio artimieji sulaukė dar vieno sunkaus išbandymo – jiems teks vėl ir vėl klausytis tragedijos aplinkybių. Bet ir našlė A.Dobrovolskė, ir motina A.Šakalienė suėmė save į rankas ir laikosi tvirtai, nes tikisi sulaukti teisingumo akimirkos.

„Gal vis dėlto jie neišsisuks ir mano sūnus pagaliau galės ramiai gulėti kape“, – sakė man režisierė A.Šakalienė teismo išvakarėse.

Ar vadinamojo auksinio jaunimo atstovai išdrįs pagaliau pasakyti tai, ko laukia aukos artimieji, draugai, muzikantų bendruomenė?

Vilniaus apygardos teismo salėje penktadienio rytą trys jaunuoliai sėdėjo aukštai iškeltomis galvomis ir varstė fotografus pasitikinčiu žvilgsniu, kiti trys – nunėrę akis žemyn. Visus šešis sujungė 2014 metų Kūčių išvakarėse sostinėje įvykusi žmogžudystė.

Per pusantrų metų vykusį ikiteisminį tyrimą nė vienas jų taip ir neprisipažino, kuris smogė mirtiną smūgį kompozitoriui Tomui Dobrovolskiui. Tada per žiaurias muštynes Vilniuje prie „Psichbario“, kai jaunuoliai užpuolė niekuo dėtus žmones, vienas iš jų pamatė skėtį kito muštynių dalyvio rankoje.

Jaunuolis išplėšė skėtį ir aštriu jo galu smogė T.Dobrovolskiui į akį. Jis smogė žmogui, kuris buvo visai ne prie ko, kuris tik išėjo tą vakarą pavedžioti šunį ir užsuko į barą išlenkti bokalo alaus.

Skėčio antgalis pervėrė T.Dobrovolskio akį ir įsmigo į smegenis. Kompozitorius, paplūdęs krauju, krito. Šeši jaunuoliai, palikę auką merdėti, pabėgo. Žudikas skėčio antgalį numetė į krūmus.

Tie šeši jaunuoliai turi šiaudą, už kurio žūtbūt kabinasi. Tada, kai žudikas griebė skėtį, jo rankena liko pas kitą jaunuolį. Ekspertams nepavyko nustatyti, kas konkrečiai smogė mirtinu ginklu. Visi jaunuoliai galbūt susitarę, o gal iš baimės tvirtino nieko nematę.

Aukos artimieji mano, kad tarp šitų šešių jaunuolių tikrai yra mačiusiųjų, kieno rankose buvo skėčio smaigalys.

Ar išsisukinės jaunuoliai per teismo procesą, kai teisėjai paklaus apie lemtingąjį smūgį? Turbūt stengsis, nebent kurio nors nervai neatlaikys arba prabils sąžinė. Teismo procesas gali tęstis iki pavasario, o gal net ilgiau. Pavyzdžių netrūksta, kai procesų dalyviai, susiradę minkštaširdį mediką, staiga suserga.

O gal šie jaunuoliai griebsis jau per ikiteisminį tyrimą išbandytos taktikos – apipils visus, ką tik įmanoma, skundais ir taip sieks vilkinti procesą? Vienas jų jau pasikaustęs – gilinasi į teisės mokslus.

Ženklų, kad kaltinamieji pasirinks būtent tokį scenarijų, buvo jau per pirmąjį teismo posėdį. Skundų rašymu pagarsėjusio kaltinamojo advokatas įteikė teismui naują prašymą – paprašė grąžinti bylą į prokuratūrą.

„Manau, kad teisėjai turi didelę patirtį ir juos nėra lengva apgauti“, – viliasi kompozitoriaus našlė.

Jeigu teismo proceso metu vis dėlto nebus atskleista lemtinga aplinkybė, kurią slepia žiaurių muštynių dalyviai, jų visų pečius užgrius finansinė našta. Prie nužudymo bylos yra prijungti nukentėjusiųjų ieškiniai. Kol nėra nustatytas pagrindinis kaltinamasis, ieškiniai yra solidarios atsakomybės.

T.Dobrovolskio artimieji sunkiai suduria galą su galu, nes jis buvo šeimos maitintojas. Našlei tenka mokėti įmokas už būsto paskolą. Iš neseniai gautos draudimo kompensacijos ji padengė tik dalį paskolos.

Be našlės, ieškinius padavė ir jos du nepilnamečiai vaikai bei T.Dobrovolskio sūnus iš pirmosios santuokos. Vaikinas studijuoja Vokietijoje, tėvas rėmė jo studijas.

Pinigai šiai šeimai būtini, bet jie neatpirks žmogaus gyvybės, o tik palengvins buitį. Turbūt kur kas svarbesnė kompozitoriaus artimiesiems ir draugams yra tiesa apie lemtingąjį smūgį. Ar pagaliau žudikas prabils? ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.