Iš Jonavos bažnyčios prapuolė XVIII amžiaus vertybės, bet atsakyti nėra kam

Ikiteisminis tyrimas dėl Jonavos Skarulių Šv.Onos bažnyčioje buvusio didelės kultūrinės vertės dirbinių vagystės ir sunaikinimo per kelis mėnesius nepajuda iš mirties taško. Pirmadienį Kauno prokuroras Vidas Kilinskas pripažino, jog kol kas baudžiamojoje byloje įtarimai nėra pareikšti nė vienam asmeniui.

Iš Jonavos Skarulių Šv.Onos bažnyčios dingo senovinės vertybės, bet baudžiamojoje byloje nėra niekam pareikšti įtarimai.<br>Jonava.lt nuotr.
Iš Jonavos Skarulių Šv.Onos bažnyčios dingo senovinės vertybės, bet baudžiamojoje byloje nėra niekam pareikšti įtarimai.<br>Jonava.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2016, 6:02 PM, atnaujinta May 10, 2017, 6:48 AM

Iš maldos namų mįslingai prapuolė liturginiai rūbai, 18 žvakių talpinantis žalvarinis šviestuvas, kitos vertybės. Iš viso dingo maždaug 10 dirbinių, kai kurie buvo sukurti dar XVIII amžiuje.

Pagal 2006 metų aprašą šie dirbiniai bažnyčioje buvo, tačiau atliekant patikrinimus 2011 ir 2015 metais jų jau pasigesta.

2007 metais parapiją perėmęs Jonavos klebonas Audrius Mikitiukas nesudarė su savo pirmtaku kultūros vertybių perdavimo akto, kilnojamas turtas nebuvo inventorizuotas.

Todėl teisėsaugai sunku įrodyti, kurio iš kunigų laikotarpiu dingo vertybės, kas už tai turėtų atsakyti.

Baudžiamojoje byloje apklaustas kunigas A.Mikitiukas savo kaltės neįžvelgė.

Pasak Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus vyriausiosios valstybės inspektorės Astos Naureckaitės, daugelis kunigų, palikdami savo parapijas, įformina vertybių perdavimą.

„Yra labai rūpestingų klebonų, kurie atėję į bažnyčią, rūpinasi turto priėmimu, prašo mūsų informuoti, kokios vertybės yra saugomos maldos namuose“, – tvirtino A.Naureckaitė.

Prapuolus vertybėms Jonavos Skarulių Šv.Onos bažnyčioje, Kultūros paveldo departamentas kreipėsi į teisėsaugos institucijas.

Jonavos pareigūnams tyrimą nutraukus, KPD atstovai šį nutarimą apskundė. Anot A.Naureckaitės, jonaviečiai tyrimą atliko neišsamiai – skundas dėl nutrauktos bylos buvo patenkintas. Atnaujinus bylos tyrimą, jos medžiagą perėmė Kauno pareigūnai.

Kunigas A.Mikitiukas prieš keletą metų buvo įsivėlęs į skandalingą istoriją, kai praturtėjo, pasinaudojęs psichiškai neįgalia jonaviete. Pastarosios artimieji teisme laimėjo bylą prieš kleboną ir parapiją – teks grąžinti našlės santaupas ir pinigus, gautus už parduotą jos butą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.