Aferų meistras Sergejus Rachinšteinas veržiasi į laisvę

Aferų meistru vadinamam vos prieš porą mėnesių iš Vietnamo su antrankiais pargabentam Sergejui Rachinšteinui jau lapkritį gali atsiverti vartai į laisvę. Pataisos namų, kuriuose kali S.Rachinšteinas, vadovai sako negalintys nieko apie tai pasakoti, kadangi pats nuteistasis nesutinka, jog tokia informacija būtų teikiama žiniasklaidai.

S.Rachinšteinas buvo sulaikytas sausį ir visą laiką nuo tuomet buvo suimtas.<br>D. Umbraso nuotr.
S.Rachinšteinas buvo sulaikytas sausį ir visą laiką nuo tuomet buvo suimtas.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2016, 7:27 AM, atnaujinta May 10, 2017, 4:46 AM

„Lietuvos ryto“ žiniomis, aferų meistru vadinamas Sergejus Rachinšteinas lygtinai į laisvę gali būti paleistas jau lapkritį. Apie tai Pravieniškių pataisos namai, kuriuose kali S.Rachinšteinas, įspėjo ir Vilniaus pareigūnus, kadangi čia nuteistasis grįžtų gyventi.

Ar iš tiesų vos prieš porą mėnesių pagal ekstradicijos prašymą iš Vietnamo pargabentą S.Rachinšteiną jau ruošiamasi lygtinai paleisti į laisvę, Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos direktorius Virginijus Ceslevičius sakė negalintis komentuoti. Esą pagal Bausmių vykdymo kodeksą tokia informacija gali būti teikiama tik pačiam nuteistajam sutikus.

„Nuteistasis kategoriškai nesutinka ir raštu parašė, kad jokia informacija žurnalistams nebūtų teikiama“, – sakė V.Ceslevičius.

Tačiau kalbant apskritai apie galiojančią tvarką, pasak pataisos namų direktoriaus, laisvės atėmimo bausmę už apysunkį nusikaltimą atliekantys nuteistieji, atlikę vieną trečdalį bausmės, gali būti pristatyti lygtiniam paleidimui. Tokiu atveju nuteistasis teikia prašymą įstaigos administracijai, administracija per 10 darbo dienų pateikia išvadą ir pateikia ją lygtinio paleidimo komisijai. Ir ji sprendžia paleidimo klausimą.

„Tuos klausimus sprendžia Kalėjimų departamento vieneriems metams sudaryta lygtinio paleidimo komisija. Mes tik pateikiame dokumentus, jeigu nuteistasis, atlikęs trečdalį bausmės, kreipėsi dėl lygtinio paleidimo. Tačiau būna, kad nuteistieji ir nesikreipia. Lygtinio paleidimo komisija priima sprendimą ir teikia jį teismui tvirtinti“, – apie lygtinio paleidimo tvarką pasakojo Pravieniškių pataisos namų vadovas.

Jeigu lygtinio paleidimo komisija priima neigiamą sprendimą, nuteistasis turi teisę skųsti tai teismui.

„Lygtinai paleidžiant nuteistuosius, nustatyta tvarka siunčiami raštai apie tai į teritorines policijos įstaigas, probacijos tarnybas. Nuteistieji paleisti lygtinai, jie nėra visiškai paleisti į laisvę. Jie patenka į probacijos tarnybos priežiūrą“, – sakė V.Ceslevičius.

Aferų meistru vadinamas Sergejus Rachinšteinas po pusšeštų metų tyrimo ir 58 teismo posėdžių buvo pripažintas kaltu dėl sukčiavimo stambiu mastu. Šių metų kovą Aukščiausiojo Teismo išplėstinė 7 teisėjų kolegija galutinai patvirtino, kad finansinius nusikaltimus vykdžiusiai grupuotei vadovavęs 50-metis S.Rachinšteinas turi būti įkalintas pustrečių metų.

Kaip jau ne kartą buvo skelbta, S.Rachinšteinas nuteistas dėl to, kad valkatų ir benamių vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį 2000-2004 metais galėjo legalizuoti ir pasisavinti beveik 3 mln. eurų bei daugiau nei 400 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio.

2014 m. gruodžio mėnesį, prieš pat teismui paskelbiant apkaltinamąjį nuosprendį, S. Rachinšteinas pasislėpė ir neteisėtai išvyko iš šalies. 2015 m. sausio 19 d. buvo paskelbta tarptautinė jo paieška. Pernai vasarį taip pat buvo išduoti du Europos arešto orderiai – dėl bausmės vykdymo ir baudžiamojo persekiojimo vykdymo.

Prokurorų žiniomis, bėglys keitė savo buvimo vietas. Jis slapstėsi Artimuosiuose Rytuose, Pietryčių Azijoje – JAE, Singapūre, Tailande, galiausiai 2016 m. sausio 21 d. buvo sulaikytas Vietname.

Lietuva kreipėsi į šią šalį su ekstradicijos prašymu ir po daugiau nei pusantrų metų trukusios paieškos šį rugpjūtį S.Rachinšteinas buvo pargabentas į Lietuvą.

Tai buvo pirmas asmuo, kurį Lietuvai išdavė Vietnamo Respublika.

Policijos departamentas vėliau iš S.Rachinšteino bandė prisiteisti 9,4 tūkst. eurų siekiančias ekstradicijos iš Vietnamo išlaidas, tačiau teismas šį prašymą atmetė.

Kadangi Vietname S.Rachinšteinas buvo sulaikytas sausį ir visą laiką nuo tuomet buvo suimtas, lapkričio mėn. kaip tik ir išeina vienas trečdalis bausmės laiko, kurį verslininkas praleido už grotų.

FNTT atlieka dar vieną ikiteisminį tyrimą, susijusį su šiuo verslininku. Agentūra BNS yra skelbusi, kad jame S.Rachinšteinas įvardijamas organizuotos grupės vadovu ir kartu su bendrininkais įtariamas dėl sukčiavimo gaunant milijonines Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas, dokumentų klastojimo, neteisėtos įmonių veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.