R. Karbauskis nenori sukioti laikrodžių: „Karvė nesupranta, kad laikas persuktas“

Sekmadienį laikrodžio rodyklę reikės pasukti viena valanda atgal. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis mano, kad laiko persukimas sukelia daugiau streso ir problemų negu naudos, todėl ES turėtų išgirsti žmonių priekaištus ir pakoreguoti šį nutarimą.

R. Karbauskis mano, kad laiko persukimas sukelia daugiau streso ir problemų negu naudos.<br>Lrytas.lt koliažas
R. Karbauskis mano, kad laiko persukimas sukelia daugiau streso ir problemų negu naudos.<br>Lrytas.lt koliažas
Teigiama, kad laiko persukimas žmones iš vėžių išmuša beveik savaitei.<br>Lrytas.lt nuotr.
Teigiama, kad laiko persukimas žmones iš vėžių išmuša beveik savaitei.<br>Lrytas.lt nuotr.
R. Karbauskis mano, kad laiko persukimas sukelia daugiau streso ir problemų negu naudos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R. Karbauskis mano, kad laiko persukimas sukelia daugiau streso ir problemų negu naudos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Karvė nesupranta, kad laikas persuktas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karvė nesupranta, kad laikas persuktas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Sekmadienį laikrodžio rodyklę reikės pasukti viena valanda atgal.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sekmadienį laikrodžio rodyklę reikės pasukti viena valanda atgal.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 28, 2016, 8:22 AM, atnaujinta May 10, 2017, 2:07 AM

Laiko kaitaliojimas vyksta dukart per metus. Vasaros laikas įvedamas paskutinį kovo sekmadienį, o atšaukiamas kasmet spalio mėnesio paskutinį sekmadienį 4 valandą nakties, pasukant laikrodžio rodyklę valanda atgal.

Siūlo kitokį energijos taupymo būdą

Pasak Seimo rinkimus laimėjusios partijos pirmininko R.Karbauskio, laiko persukimas sukelia žmonėms stresą ir visiškai nieko nesprendžia ekonomikos prasme.

„Sukuria daugiau streso ir problemų negu naudos. Išbalansuoja žmonių gyvenimo ritmą ir ypač veikia vaikus. Dar nesu sutikęs žmonių, kurie džiaugtųsi sprendimu, kad reikia persukinėti laiką“, – kalbėjo politikas.

„Valstiečių“ lyderis sakė niekada nematęs konkrečių apskaičiavimų, kodėl ir kiek laiko persukimas yra naudingas Lietuvai, o žala – akivaizdi.

„Jei kalbame apie apšvietimą, reikėtų apsvarstyti, kad jį valstybėje padarytume LED sistemos. Valstybei reikėtų investuoti nemažą sumą pinigų, bet tai labai greitai atsipirktų. Nebereikėtų argumentų, kad lemputę anksčiau uždegame ar išjungiame“, – samprotavo naujai išrinktas parlamentaras.

„Karvė nesupranta, kad laikas persuktas“

Politikas pažymėjo, kad gyventojai prie pokyčių visada prisitaiko. Laikas persukamas du kartus per metus, taigi stresas trunka apie dvi savaites per metus. Per dešimt metų tai jau mėnesiai, o per gyvenimą – metai. Tačiau laiko persukimas labiau kenkia gyvūnams.

„Karvė nesupranta, kad mes persukame laiką. Ji turi ciklą, kada turi būti melžiama. Galbūt augalininkystėje to nejuntama, bet gyvulininkystėje labai juntama“, – sakė politikas.

R.Karbauskis ragino atsižvelgti į vaikus, kurie nukenčia labiausiai. „Ypač blogai yra vaikams. Jie gyvena informaciniame sraute – kompiuteriai, žaidimai, televizorius, mokykla. Gyvenimo greitis. Jie gyvena visiškai kitokioje aplinkoje negu mes, kai buvome maži. Todėl reikia visais būdais apgalvoti, kaip įmanoma sumažinti stresą vaikams, nes vėliau iš streso kyla agresija“, – sakė R.Karbauskis.

Turi pritarti kitos šalys

Laikrodžio sukiojimą nustato Europos Komisija, sudarydama grafiką 5 metams. Šių metų pabaigoje EK sudarys grafiką 2017–2021 metų laikotarpiui.

Seimas dar 2011 metais buvo priėmęs rezoliuciją, kuria siūlė Vyriausybei daugiau dukart per metus nebesukti laikrodžio rodyklių, o likti gyventi vasaros laiku, tačiau tam nebuvo pritarta. Vienai šaliai atsisakyti laiko persukimo neįmanoma. Sprendimas gali būti priimtas tik bendru 28 ES šalių sutarimu.

Naujai išrinktas Seimas ir Vyriausybė galės kreiptis į Europos Komisiją su savo pasiūlymais ir išdėstytais motyvais dėl direktyvos koregavimo, tačiau neaišku, ar EK į tai atsižvelgs.

„Reikia išsakyti savo ir žmonių nuomonę. Jei darytume apklausą visuomenėje, tikriausiai apie 95 proc. žmonių pasakytų, kad nereikia persukti. Manau, kad 95 proc. ES gyventojų taip pat pasakytų, kad nereikia persukinėti laikrodžių. Tačiau yra politikai, kurie mano žinantys geriau.

Man atrodo, kad „Brexit“ yra vienas skambučių ES ir visiems kitiems, kad reikia girdėti žmones. Dėl ko yra ES, valstybė, valdžia – kad girdėtų žmones ir jiems tarnautų“, – teigė R.Karbauskis.

R.Karbauskis partijoje dar niekada neaptarė laiko persukimo klausimo, tačiau neatmetė galimybės, kad gali kreiptis į Europos Komisiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.