A. Sysas: derėsimės dėl kitų ministerijų, ne tokių, kurias pasiūlė

Pirmadienį tęsėsi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Socialdemokratų partijos derybos dėl galimos koalicijos. Jei derybos pasiseks, jau trečiadienį turėtų būti pasirašoma būsimos koalicijos sutartis. Kol kas „valstiečiams“ yra siūlomos trys – Socialinės apsaugos ir darbo, Teisingumo bei Užsienio reikalų ministerijos. Patys socialdemokratai sako, kad ne postai jiems svarbiausia.

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

2016-11-07 18:55, atnaujinta 2017-04-18 14:52

„Jei sutariam dėl programos, einame prie trijų ministerijų, dviejų, vienos – Lietuvai galima dirbti be ministerijų“, – sako Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir A. Syso pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Kaip sekasi derybos?

– Manau, sekasi gerai. Bandom surasti abiems pusėms priimtinus sprendimus. Šnekam į pozityvą, neieškodami tam tikrų dalykų, kurie mus skiria. Tokių dalykų yra, surasim būdų, kaip juos įvardinti, gerbti vienas kito vertybinius dalykus. Einam į priekį.

– Yra tam tikrų dalykų, kuriuose reikės ieškoti kompromiso. Vienas jų – Darbo kodeksas, kurio galiojimas, kaip pasakė „valstiečiai“, bus atidėtas 6 mėnesiams.

– Darbo kodeksas yra mažiausiai keliantis problemas, nors jie reikalauja ne pačio Darbo kodekso, o viso socialinio modelio nukėlimo. Mes neprieštaraujam, jeigu reikia, tik bandom išaiškinti, kad toks atidėjimas gali sukelti finansinių pasekmių Lietuvai. Antra, padarytą darbą stabdo į nieką – kažką naujo labai sunkiai ir po pusmečio sugalvosi. Galima, jei reikia, eigoje taisyti. Darbo kodekso pataisos užregistruotos, Trišalė taryba svarsto. Jei reikia – galim papildomai. Galbūt sudėtingiau su socialinio draudimo įstatymais, nes ten yra kelios įsigaliojimo datos. Turbūt visi supranta, kad pensijas indeksuoti reikia, kad nebūtų politikavimo – kai noriu pridedu.

– Kaip surasite kompromisą? Atrodo nelogiškai, nes Darbo kodeksas buvo vienas iš motyvų, kodėl socialdemokratams taip šiuose rinkimuose nepasisekė. Tiek premjeras, tiek Vyriausybė ar Socialdemokratų partija labai stūmė kodeksą, kad greičiau priimtų, o dabar atėjo nauja valdžia ir jūs nuolaidžiaujate.

– Tada mes buvome didieji broliai, dabar yra kiti. Derybos toks dalykas – kompromiso menas. Būtų kitokia koalicija, galbūt, kalbos būtų kitokios. „Valstiečiai“ stengiasi tesėti savo duotą pažadą ir neturi laiko tiek gilintis į tų įstatymų detales, jie žino bendrai. Sutinkam Darbo kodeksą atidėti pusei metų, bet vadinasi, dar pusę metų galioja senas Darbo kodeksas, nepradeda veikti išeitinių išmokų fondas ir kiti dalykai. Dėl Socialinio draudimo įstatymo – sutarėm, kad porą dienų jie pasižiūrės, pasiskaičiuos, kaip tą būtų galima padaryti nestabdant proceso, nes pagrindiniai įstatymai įsigalioja 2018 m. sausio 1 d.

– Ar valstiečiai ir žalieji, jų lyderiai suvokia, kur jie eina? Ar jie supranta, kad valstybės valdymas – ne toks paprastas dalykas?

– Kai kuriais aspektais jie jau supranta. Valdžios našta, kuri jiems krito, buvo nelaukta jiems patiems. Dabar jie ieško tam tikro laiko, kad galėtų geriau susipažinti. Deramės, aiškinamės. Jie turi aiškias savo pozicijas ir bando jas ginti. Visiškai suprantu jų poziciją.

– Tikėtinas koalicinės sutarties pasirašymas trečiadienį?

– Visai galimas dalykas.

– Kas galėtų sutrukdyti?

– Koks uraganas. Jei nepasieksim sutarimo iki galo, koalicinėje sutartyje bus kalbama ne tik apie programą, bet ir apie socialdemokratų vadovavimą tam tikriems valstybės valdymo sektoriams.

– Kiek jūs pasiruošę nusileisti? Kaip tas siūlymas, kad socialdemokratai galėtų pretenduoti tik į tris ministerijas?

– Nors R. Karbauskis ir „valstiečiai“ sakė, kad nesilaikys tam tikrų proporcijų, bet tai yra pagal proporcinį skirstymą, žiūrint, kiek mes turim Seimo narių ir kiek turi jie. Gavom tokius pasiūlymus, dabar kalbėsim. Mes suprantam, kad šiandien esame tokioje pozicijoje, turim 17 Seimo narių, mus pakvietė į koaliciją. Kelsim savo reikalavimus, deramės darbo grupėse, rašom mūsų nuostatas į programą, išimame jų, kurios mums nepriimtinos. Jei sutariam dėl programos, einame prie trijų ministerijų, dviejų, vienos – Lietuvai galima dirbti be ministerijų.

– Kiek jūs pasiruošę nusižeminti?

– Nei jie nori mus pažeminti, nei mes norim nusileisti. Bandysim surasti abiem pusėms priimtinus dalykus ne tik programoje, bet ir valstybės valdyme.

– Jums pažadėtos Socialinės apsaugos, Teisingumo ir Užsienio reikalų ministerijos. Apie pavardes jau kalbėjote?

– Pasiūlytos, ne pažadėtos. Vienintelė paminėta pavardė – užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus, kitų pavardžių nekalbėjom.

– Ar Jūs pretenduotumėte į socialinės apsaugos ir darbo ministro postą?

– Kol kas nepretenduoju ir nepretenduosiu. Turėjau ambicijų į kitas ministerijas, bet buvau nuvertintas. Tokios ambicijos neturiu. Galima Lietuvai dirbti nebūtinai būnant ministru.

– Koks postas siūlomas A. Butkevičiui?

– Joks postas jam nesiūlomas, apie tai nebuvo kalbos.

– O Seimo vicepirmininko?

– Socialdemokratams siūlomas vienas, derybų metu paaiškinome ne todėl, kad reikia postų, o todėl, kad reikia dirbti darbą – Seimo pirmininko pavaduotojai vadovauja posėdžiams ir čia būna didžiausia problema. Posėdžiams vadovauti neužtenka trijų pavaduotojų, nes yra keturi posėdžiai per dieną. Jei kažkas išvažiavęs, jau iškyla problema. Pasiūlėme, kad būtų bent jau keturi, nes opozicijos lyderis nevadovauja posėdžiams. Jei bus pasiūlyti du postai, spręsim, kas bus vicepirmininkais.

– Ar derasi tik „valstiečiai“ ir socialdemokratai, ar kalbatės ir apie tai, kad tai galėtų būti platesnė koalicija?

– Ir „valstiečiai“, ir mes kalbamės su tais žmonėmis, kurie pateko kaip nedidelės grupės, pavyzdžiui Darbo partijos, kitų partijų atstovais. Pažiūrėsim, kiek mes papildomai pritrauksim į savo frakciją, kiek jie. Niekas netrukdo daryti, kaip buvo šioje kadencijoje, kai Darbo partija savo vietų sąskaita pasikvietė Lenkų rinkimų akciją. Toks dalykas gali pasikartoti.

– S. Skvernelis – būsimasis premjeras. Socialdemokratus tenkina ši kandidatūra?

– Taip, jokių reikalavimų negalime kelti. Čia yra rinkimus laimėjusios partijos reikalas ir jų pasirinkimas.

– Ar Jums žinoma, kas galėtų pretenduoti užimti Seimo pirmininko postą?

– Jie sakė, kad pasakys šią savaitę. Apie pavardes nekalbėjome. Šiandien derybose buvo paminėta tik viena pavardė, kai kalbėjome apie ministerijas, daugiau apie pavardes nekalbėjome.

– O jie turi kandidatus į ministrus?

– Ne paslaptis, kad A. Veryga – greičiausiai sveikatos reikalų ministras, visi kiti bus profesionalai, kaip sako R. Karbauskis ir niekaip nesusiję su „valstiečių“ partija.

– Jūs turėtumėte būti suinteresuoti žinoti, kas tie profesionalai, apie kuriuos kalba R. Karbauskis.

– Derybos numatytos trečiadienį, galbūt tada apie tai kalbėsim plačiau. Turėsime platesnio bičiulių rato nuomonę, galbūt derėsimės dėl kitų ministerijų, ne tokių, kurias pasiūlė, dėl kitų postų. Yra sutarta, kad jei ministerijas kuruos vieni ar kiti, komitetų priklausomybė irgi bus ta pati.

– Programa, kurią „valstiečiai“ norėtų tvirtinti kaip vyriausybės programą – „Darni Lietuva“. Pritariate šios programos pagrindui?

– Taip, pritariame. Prie jos dirbame, teko domėtis visais aspektais, yra penkios didelės sritys. Tai šiek tiek pakeičia vyriausybės programų, kokios buvo anksčiau, struktūrą. Buvo pagal sritis – švietimas, sveikata, ekonomika, transportas, o čia pagal problematiką ir tos pačios problemos, pavyzdžiui, socialinės apsaugos yra keturiuose skyriuose, sveikatos – eina per du ar tris skyrius. Derinti sudėtingiau, bet yra dalykų, su kuriais visiškai sutinkam, yra tokių, kuriuos redaguojam. Jų programoje yra ir baltų dėmių – dėl neįgaliųjų problemų, mažokai inovacijų ir visuomenės žinių.

– Didžiausi punktai, dėl kurių kyla didžiausios aistros visuomenėje – valstybinis alkoholio monopolis, specializuotos parduotuvės.

– Jų programoje šių dalykų nėra, yra parašyta netiesiogiai. Tiesiogiai įkalto vienokio ar kitokio monopolio nėra. Šnekamės ir šiais reikalais. Pirmiausia yra teisinis, Konstitucinis dalykas, jei kalbame apie valstybinį monopolį. Galime eiti palaipsniui, jei jie suranda Konstitucijos problemos sprendimą, bet gi niekas netrukdo, jei reikia, padaryti monopolį ir su privačiu verslu ar specializuotas parduotuves, skyrius.

– Kur gali būti didžiausi nesutarimai?

– Vertybiniai dalykai – žmogaus teisių klausimai, mes negalime sutikti su šeimos apibrėžimu, partneryste, pagalbiniu apvaisinimu ir kitais klausimais, kurie jau buvo Seime. Socialdemokratai su tuo nesutinka, bet gerbia jų įsitikinimus. Tikriausiai bus vienkartinės koalicijos, sprendžiant vieną ar kitą klausimą. Lygiai taip pat skirtingos nuomonės dėl vietovardžių rašymo, pavardžių įrašų į pasus.

– Ar yra esminės sąlygos, kurias Valstiečių ir žaliųjų sąjunga kelia jums?

– Jie pradžioje kėlė, dabar jau mažiau. Nekalba, kad Seimo nariai negali būti ministrais. Dabar sutarėm, kad reikia keisti Rinkimų įstatymą, jei jį pakeisim, šią nuostatą galime įrašyti, nes bus kitokia tvarka. Yra vietų, kuriuos galima spręsti kitokiu būdu, nebūtinai taip, kaip siūlo „valstiečiai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.