Skandalas Semeliškėse: mokytoja smurtu auklėjo antroką?

„Dabar sūnui atostogos, bet jau savaitę iki jų jis nėjo į mokyklą. Mes nežinome, ką daryti. Direktorė sako leisti jį į kitą mokyklą, bet kodėl mes turime keisti mokyklą, o ne mokykla mokytoją, kuri smurtavo prieš vaiką?“ – kalbėjo Elektrėnų rajone, Semeliškėse, gyvenantis Narvydas Balasevičius, kurio antroką sūnų Nikitą mokytoja galimai auklėjo smurtu.

Aštuonmečio tėtis pasakojo, kad tiek jo sūnų, tiek visą šeimą sukrėtęs įvykis nutiko maždaug prieš porą savaičių.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Aštuonmečio tėtis pasakojo, kad tiek jo sūnų, tiek visą šeimą sukrėtęs įvykis nutiko maždaug prieš porą savaičių.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2016, 3:21 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 3:03 PM

Smurtavo, nes vaikas nepakluso

Aštuonmečio tėtis pasakojo, kad tiek jo sūnų, tiek visą šeimą sukrėtęs įvykis nutiko maždaug prieš porą savaičių. Abu berniuko tėvai buvo rinkimų komisijos nariai, tad spalio 21-ąją praleido keliaudami pas rinkėjus, pasirinkusius balsuoti namuose.

„Mes važinėjome po namus, kai mums paskambino apsiverkęs sūnus, kuris mikčiodamas pasakė, kad mokytoja jį mušė, todėl pabėgęs iš mokyklos. Mes turėjome daug stebėtojų, bet gal per pusvalandį suradau, kas kitas juos vežiotų, ir išlėkėme pas sūnų“, – pasakojo N.Balasevičius.

Vyras iš karto paskambino Elektrėnų savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriui, policijai. Grįžęs į Semeliškes jis su žmona rado sūnų karčiamoje, kurioje dirbanti pažįstama moteris pamatė berniuką verkiantį lauke ir įsivedė į vidų.

Atvykus tėvams berniukas papasakojo, kas nutiko. Vaikas sakė, kad mokytoja jam liepė likti po pamokų ir rašyti atpasakojimą. Nikita paprašė mokytojos, kad ši leistų užduotį atlikti per savaitgalį namuose, nes reikia skubėti į po pamokinį būrelį.

Mokytoja vaikui atsakė, kad būrelis nėra jos bėda, jis nevyksta mokyklos teritorijoje ir nėra privalomas, tad mokinys turi likti ir rašyti atpasakojimą. Antrokas mokytojai pasakė, kad jo mama už būrelį moka pinigus, todėl turįs jį lankyti. Atsistojus eiti mokytoja, pasak vaiko, pagriebė jį abiem rankomis už kaklo ir jėga pasodino į suolą. Ji grasino vaikui nuplėšti ausį, vadino šlykštyne, debilu.

Pasak Narvydo, tokį mokytojos elgesį matė klasėje tuo metu buvę pirmokai ir už lango lapus grėbiantys šeštokai.

Kaltina tėvus smurtu

Berniuko tėvai, sužinoję visą istoriją, pasikvietė policijos pareigūnus ir kartu su jais apsilankė pas mokyklos direktorę.

„Pareigūnai sakė, kad jiems nepriklauso to daryti, bet aš paprašiau, kad jie eitų, kad būtų išvengta nereikalingų emocijų, kad būtų neutralus žmogus, stebintis ir fiksuojantis viską iš šono.

Kai nuėjome pas direktorę, mokytoja atlėkė nekviesta. Pradėjo aiškinti, kad nieko panašaus nedarė. Mūsų sūnus, vargšas, prie tos mokytojos net šnekėti negali, tik pamato ją ir verkia ne savo balsu“, – pasakojo vaiko tėtis.

Vyras su pareigūnais išprašė antroko mokytoją lauk, tada vaikas papasakojo dar kartą, kas nutiko. Ir po pokalbio su mokyklos direktore mokytoja dievagojosi, kad vaiko nelietė, o galiausiai iškėlė versiją – pats tėvas mušė berniuką.

„Ji neprisipažįsta, ji visiškai nesigaili. Direktorė pažadėjo imtis veiksmų, pareigūnai – irgi. Su bendruomenės atstovu nuvažiavome pas vaikus, kurie viską matė, kartu su jų tėvais paprašėme, kad vaikai papasakotų, kas nutiko. Vaikai paliudijo, kad Nikita sakė tiesą, pokalbis įrašytas“, – pasakojo N.Balasevičius.

Berniuko tėtis pasakojo, kad pradėjus gilintis į situaciją paaiškėjo, jog mokytoja vaikus dažnai koneveikia, per pamokas neišleidžia į tualetą, jei vaikai pamiršta sportbačius, fizinio lavinimo pamokose jiems liepia bėgioti basomis.

Surengė slaptą susirinkimą

Nikitos tėvai buvo šokiruoti, kai atvykę į mokyklą pasikalbėti su direktore sužinojo, kad tuo pat metu vyksta tėvų susirinkimas.

„Nežinau kodėl, bet tą susirinkimą vedė Nikitos mokytoja. Nei manęs, nei žmonos niekas į tą susirinkimą nekvietė, mums apie jį nieko nepranešė. Važiavome pas direktorę pasikalbėti ir pamatėme, kad jis vyksta.

Pabandėme įeiti, bet prie durų stovėjo mokytojos, kuri mušė Nikitą, vyras. Jis nenorėjo mūsų įleisti, stovėjo kaip sarginis šuo prie durų, sakė, kad mes nekviesti.

Mokytoja visą susirinkimą provokavo, aiškino, kad mūsų namuose yra „bardakas“, kad su žmona patys vaiką mušame ir dabar bandome jai suversti kaltę.

Aš kreipiausi į direktorę, sakau: „Jūs sėdite susirinkime, jūs girdite, ką ji pasakoja, jūs kartu su pareigūnais dalyvavote pokalbyje, kuris vyko jūsų kabinete. Ji dabar pasakoja visai kitą versiją, meluoja, painiojasi istorijose.“ Tačiau direktorė nieko negirdi, kaip žirniais į sieną, rezultatas nulinis“, – pasakojo berniuko tėtis.

Vaikui prireikė psichiatro pagalbos

Narvydas pasakojo, kad iš karto po incidento sūnų nuvedė pas gydytoją. Nors fiziškai vaikas ir nebuvo sužalotas, jo psichinė ir emocinė būsena kėlė nerimą.

„Dabar vaikas pas senelius. Taip rekomendavo psichiatras, pas kurį per pastarąsias dvi savaites lankėmės du kartus. Gydytojas rekomendavo pakeisti aplinką, nes namuose apie tai kalbama, vaikas tai girdės.

Jis patyrė tokį stresą, kad pradėjo gamtinius reikalus daryti į kelnes. Psichiatras su juo dirba, išrašė vaistų. Tačiau dabar jis atsisako eiti į mokyklą, o direktorė jokių veiksmų nesiima“, – guodėsi aštuonmečio tėtis.

Tiesa, jis sakė, kad berniukas yra judrus, jam patinka mokytis, bendrauti su klasės draugais, tad jis mielai grįžtų į mokyklą, tik ne pas galimai skriaudusią mokytoją.

Daro poveikį vaikams

Vyras pasakojo, kad sūnaus mokytoja dabar mokykloje ieško įvykį mačiusių vaikų ir apeliuodama į sąžinę prašo jų meluoti: „Ji gaudo tuos mokinius, kurie matė situaciją, ir klausia, kaip jie gali jos neužtarti, juk ji juos mokė. Vienas iš tų vaikų sakė, kad paklausė jos: „Jūs mokėte mus nemeluoti, tai kodėl dabar prašote, kad mes meluotume?“ Ji paėmė vaiką už rankos ir stūmė į sieną. Jie tai pasakojo prie liudininkų. Viskas įrašyta“, – sakė Nikitos tėtis.

Narvydas nėra tikrasis Nikitos tėtis, tačiau su mama kartu gyvena jau ilgai, turi dar vieną vaiką. Vyras sakė, kad Nikitą laiko sūnumi, būtent dėl to taip ir stengiasi jam padėti. Dar vyras pasakojo, kad tikrasis berniuko tėtis sulaukė iš mokyklos skambučio – buvo raginamas pasikalbėti su buvusia žmona ir įtikinti ją palikti viską taip, kaip yra. Šis to padaryti nesutiko.

N.Balasevičius sakė, kad berniukas ne kartą skundėsi, esą mokytoja prie jo kabinėjasi, tačiau tėvai to nesureikšmindavo, praleisdavo pro ausis: „Manėme: na, maža ką, gal jis guvesnis, judresnis, gal tik buvo sudrausmintas, bet tas praleidimas pro ausis davė tokius rezultatus.“

Galimu smurtu netiki

Gauti Semeliškių gimnazijos komentarą dėl susidariusios situacijos nebuvo lengva. Paskambinus gimnazijos direktorei Irenai Adomėnienei, ji patikino, kad mokykla veiksmų ėmėsi, tačiau nieko daugiau pasakyti negalinti, nes atostogauja. Ji nurodė bendrauti su mokyklos socialine pedagoge.

Susisiekėme su minėta socialine pedagoge Terese Seržantovič. Ji sakė, kad geriau būtų bendrauti su direktore arba kitais administracijos darbuotojais. Tiesa, patikino berniuką pažįstanti, sakė, kad lankėsi jo namuose.

„Kai vaikas ėjo į pirmą klasę, mūsų pareiga buvo apsilankyti namuose, pažiūrėti, kokioje aplinkoje jis gyvena. Šiaip kaime mes neiname pas kiekvieną vaiką, kuris eina į pirmą klasę, nes pažįstame vieni kitus, bet jie yra naujakuriai. Dėl to pas juos nuvažiavome, ne dėl vaiko problemų.

Įspūdį padarė gerą, namai tvarkingi, viskas švaru. Berniukas tuo metu sirgo, bet ir jis, ir tėvai maloniai su mumis bendravo“, – sakė T.Seržantovič.

Socialinei pedagogei nesuprantama, kodėl tėvai nesikreipė į mokyklos administraciją arba į ją pačią, jei mokytojos prastas elgesys yra įsisenėjusi problema.

„Mokykloje vyko du tėvų susirinkimai. Po to įvykio aš berniuko nemačiau –  negalėjau pabendrauti. Nė vienas iš kitų tėvų jokių priekaištų neturėjo. Psichologė konsultavo tą berniuką, jis pats pripažino, kad yra nedrausmingas, bet šiaip bendraujantis, normalus vaikas“, – kalbėjo socialinė pedagogė.

Galimai smurtavusią mokytoją ji mini tik geruoju, sakė jau daug metų su ja dirbanti, gyrė dėl iniciatyvos, nuveiktų darbų. Socialinė pedagogė taip pat pabrėžė, kad smurtu prieš vaiką netiki.

„Aš pati kalbėjau su mokytoja. Jai šokas. Jai pačiai dabar reikėtų psichologo pagalbos. Mokykloje vyrauja nuomonė, kad nieko nebuvo. Netiki žmonės, kad taip atsitiko. Ne tik mokykloje, bet ir miestelyje, juk mes vieni kitus pažįstame“, – sakė T.Seržantovič.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Elektrėnų savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriaus ir policijos atstovai patvirtino, kad dėl galimo smurto prieš Nikitą pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo proceso kodekso 140 str. 3 d. „Fizinio skausmo sukėlimas, padarytas mažamečiui“.

Tiesa, dėl vykstančio tyrimo daugiau detalių nei pareigūnai, nei vaiko teisių atstovai atskleisti negalėjo. Kol kas įtarimai niekam nepareikšti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.