Po iškilmių – besitęsiančios socialdemokratų vidinės kovos

Valdančioji koalicija trečiadienį buvo palaiminta liejantis ne šampanui, o kai kurių socialdemokratų ašaroms dėl per menkų trupinių, nubyrėjusių jiems nuo Seimo rinkimus laimėjusių „valstiečių“ stalo.

Koalicijos sutartį pasirašiusių R.Karbauskio (dešinėje) ir A.Butkevičiaus laukia skirtingi iššūkiai.<br>T.Bauro nuotr.
Koalicijos sutartį pasirašiusių R.Karbauskio (dešinėje) ir A.Butkevičiaus laukia skirtingi iššūkiai.<br>T.Bauro nuotr.
A.Butkevičiaus stojo ginti Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė I.Šiaulienė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Butkevičiaus stojo ginti Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė I.Šiaulienė.<br>T.Bauro nuotr.
Derybos dėl ministrų portfelių galbūt būtų pakrypusios kiek kita linkme, jei vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai nebūtų atsisakiusi europarlamentarė V.Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Derybos dėl ministrų portfelių galbūt būtų pakrypusios kiek kita linkme, jei vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai nebūtų atsisakiusi europarlamentarė V.Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-11-10 07:07, atnaujinta 2017-04-18 08:19

Iškilmingą valdančiosios koalicijos sutarties pasirašymą kiek sujaukė keturių socialdemokratų derybininkų demaršas. Pasipiktinę dėl paskutinę minutę įvykusių ministerijų mainų jie neatėjo į iškilmes.

Taigi Ramūnas Karbauskis ir Algirdas Butkevičius koalicijos sutartį pasirašinėjo stebint gausiam būriui „valstiečių“ ir keliems socialdemokratams.

„Valstiečiai“ ir socialdemokratai sutarė, kad rinkimų nugalėtojams turi atitekti Seimo pirmininko ir premjero postai. Pastariesiems kliuvo ir 11 ministrų portfelių, o kairiesiems – trys.

Beje, socialdemokratus jau galima pavadinti mažaisiais broliais koalicijoje, nes ir prezidentė Dalia Grybauskaitė perspėjo, kad pagrindinė atsakomybė už valstybės valdymą teks „valstiečiams“.

Pyko dėl kuluarinių sandėrių

Socialdemokratai turėtų vadovauti Teisingumo, Užsienio reikalų ir Ūkio ministerijoms. Pastarąją A.Butkevičius, dar antradienį akis į akį susitikęs su R.Karbauskiu, gavo mainais už anksčiau siūlytą Socialinės apsaugos ir darbo.

Po tokių partijos lyderio manevrų pirmasis pratrūko Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas: „Gauni priekaištų, kad nesirūpini žmonėmis. Ignoruoji. Gauni perpus mažiau Seimo mandatų. Išgyveni ir pasižadi rūpintis žmonėmis. Vietoj Socialinės apsaugos ir darbo pasirenki Ūkio ministeriją.“

Beje, vicemeras buvo minimas tarp pretendentų vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Kalbama, kad į šį portfelį taikėsi ir Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

G.Paluckas ir A.Sysas prieš pat koalicijos sutarties pasirašymą paskelbė nepritariantys derybų susitarimams. Prie jų prisijungė ir derybininkai Julius Sabatauskas bei Andrius Palionis.

„Nepritariame kuluariniam sprendimui atsisakyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos mainais į Ūkio ministeriją. Toks pasirinkimas demonstruoja, kad partija ir toliau nori ginti ne žmonių, o verslo subjektų interesus“, – pareiškė keturi minėti kairieji derybininkai.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, juos papiktino ir tai, jog išsiderėjęs Ūkio ministeriją A.Butkevičius esą pamiršo partijos valdybos įpareigojimą tartis su „valstiečiais“, kad savo postus ministerijose išsaugotų dabartiniai socialdemokratų viceministrai.

Apkaltino nekorektiškumu

Bičiulių burbėjimai ir jį užgriuvę kaltinimai užrūstino A.Butkevičių.

„Kiekvienas politikas turi teisę kalbėti ir sakyti savo nuomonę. Aš aiškiai darau išvadą, kad kai kurie kolegos nedalyvavo iki pabaigos partijos valdybos posėdyje ir elgiasi nekorektiškai, darydami pareiškimus viešai“, – pareiškė socialdemokratų vadovas.

Paklaustas, ar socialdemokratai dar gali pakeisti savo poziciją ir atsikeisti ministeriją, A.Butkevičius pro sukąstus dantis ištarė: „Sutartis nekliudo, bet aš manau, kad derybos nėra vaikų darželis.“

Į partiją užklydo virusas

Praėjusią savaitę iš partijos pirmininko pareigų ir derybų grupės norėjusio pasitraukti A.Butkevičiaus stojo ginti Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

„Nė vienas iš pavaduotojų tada nepakilo ir nepasakė, kad yra pasirengęs perimti tą naštą. Arba pasitiki vadovu, arba ne. Negalima kiekviename žingsnyje jį tampyti už rankovės“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo derybose dalyvavusi socialdemokratė.

Politikės manymu, kilęs šurmulys dėl derybų rezultatų yra tik derybininkų noras užfiksuoti atskirąją nuomonę: „Taip atsakomybė perkeliama ant kitų, norima rasti kaltininką. Bet reikėtų neužmiršti, kad ne tik džiaugsmu reikia dalytis bendrai, bet ir bėdomis.“

Anot I.Šiaulienės, tokie partijos bičiulių žaidimai neveda prie pergalės, juo labiau kad dar teks pasidalyti Seimo komitetus ir kitus postus, todėl esą negerai sėsti prie derybų stalo atskleidus savo silpnybes.

„Suskilo konservatoriai, dabar kažkoks virusas jau veržiasi ir į mūsų gretas“, – atsiduso politikė.

Išgąsdino perspėjimas?

Atskleidusi derybų užkulisius I.Šiaulienė prisipažino, kad socialdemokratai nebuvo patenkinti nei pasiūlymu vadovauti Užsienio reikalų, nei Teisingumo ministerijoms. „Teisingumo ministeriją jau turėjome, o to teisingumo kaip nėra, taip nėra“, – nusijuokė politikė.

Frakcijos seniūnės teigimu, partijoje vyko diskusijos, kad, be gautų ministerijų, būtų gerai išsikovoti dar vieną – ūkinę.

„Apie tai, kad reikėtų siekti ūkinės ministerijos, mes kalbėjome ir pirmadienį vykusiame partijos valdybos posėdyje, nes Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra gerai, tačiau juk visi suprantame, kad ją kuruoti yra gerai, jeigu viskas klosis gerai. O jeigu ne?

Vien šios ministerijos turėjimas negarantuos, kad dabar imsime ir pateisinsime rinkėjų lūkesčius. O jeigu nebus pinigų? Tada ir vėl liktume kalti“, – pasakojo I.Šiaulienė.

Iš socialdemokratų stovyklos pasklidusios aimanos pasiekė ir R.Karbauskio ausis.

Ir jis tą patį pirmadienio vakarą socialdemokratus perspėjo neskelbti ultimatumų, nes derybos gali nutrūkti.

Tuo pat metu iš „valstiečių“ sklido signalų, kad jie sutiktų su mainais.

Tiesa, rinkimų laimėtojams tai irgi kėlė papildomų rūpesčių.

Mat kandidatą į ūkio ministrus (juo buvo laikomas „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas) turėję „valstiečiai“ neslėpė, kad kol kas neturi tinkamo žmogaus vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Todėl I.Šiaulienė neatmetė, kad formuojant būsimą Vyriausybę socialdemokratams dar gali atsiverti galimybė pasiūlyti savo kandidatus vadovauti ir dar bent vienai ministerijai.

Dėlionę sugriovė moteris

Derybos dėl ministrų portfelių galbūt būtų pakrypusios kiek kita linkme, jei vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai nebūtų atsisakiusi europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

Apie tai užsiminė ir partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas. Bet šis politikas sakė, kad įvykę mainai nėra klaida: „Ne ministerija sugrąžins partijai rinkėjus ir veidą. Tai – veikla, naujas lyderis.

Ministerija – tik vienas iš aspektų, ir ne svarbiausias. Manau, jei V.Blinkevičiūtė būtų sutikusi eiti į ministres, sprendimo dėl mainų nebūtų buvę. Tačiau, matyt, A.Butkevičius šiuo metu nemato žmogaus, kuris toje ministerijoje būtų naudingas.“

G.Kirkilas taip pat aiškino, kad kai partijoje vyko diskusijos dėl ministerijų, nuomonės išsiskyrė, todėl socialdemokratų vadovas nusprendė imti ūkio ministro portfelį. Į jį kol kas bene realiausiai pretenduoja Jonavos meras 32-ejų Mindaugas Sinkevičius.

Agronomui – nauji iššūkiai

Trečiadienį pasirašius valdančiosios koalicijos sutartį buvo paskelbta, kad Seimo pirmininku „valstiečiai“ siūlys rinkti Aleksandro Stulginskio universiteto profesorių 58-erių Viktorą Pranckietį, o jo pirmąja pavaduotoja – pora metų jaunesnę parlamentarę Rimą Baškienę.

„Seimo pirmininkas, mūsų nuomone, bus orientuotas į darbą reprezentuoti Seimą atstovaujant užsienyje, V.Pranckiečio savybės tam yra labai tinkamos. O R.Baškienė daugiau dėmesio skirs darbui Seime, tam bus panaudota jos patirtis“, – BNS sakė R.Karbauskis.

Pats V.Pranckietis mano, kad vienu iš vicepirmininkų turėtų būti socialdemokratų lyderis A.Butkevičius.

Beje, kandidatas į Seimo pirmininkus savo visuomeniniu patarėju jau pakvietė dirbti buvusį parlamento vadovą socialdemokratą 78-erių Česlovą Juršėną.

V.Pranckietis kalbėjo, jog anksčiau stebėdamas Seimo posėdžius atkreipdavo dėmesį, kad trūksta susiklausymo, per daug tuščio oponavimo, net patyčių – visa tai esą erzino.

Tiesa, kartu profesorių nustebino Seimo statute daug įrašytų politikus drausminančių taisyklių.

Agronomo išsilavinimą ir biomedicinos mokslų daktaro laipsnį turintis, bet anksčiau politinėje veikloje nedalyvavęs V.Pranckietis tvirtino manąs, kad yra tinkamas būti Seimo pirmininku: „Partija mano, jog esu tinkamas, ir aš manau, kad esu tinkamas. Mano darbas visada buvo susijęs su žmonėmis, bendravimu, vadyba.“

Savo biografijoje profesorius nurodo gyvenantis Kauno rajono Ringaudų kaime, nuo 1999 metų ūkininkaujantis, pagrindinė veikla – sodininkystė. 2015 metais jis buvo išrinktas į Kauno rajono savivaldybės tarybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.