Vilniaus valdžios atradimas: neįgaliesiems trūksta patogumų!

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2016, 6:00 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 4:23 AM

Viena jų buvo skirta tariamai neskaidriems nekilnojamojo turto (NT) plėtotojų triukams demaskuoti, kita – parodyti, kad rūpinamasi neįgaliaisiais.

Į Vilniaus savivaldybę neįgaliųjų organizacijų atstovus pasikvietę meras R.Šimašius ir socialinius klausimus kuruojantis vicemeras G.Paluckas tarėsi, kaip pagerinti neįgaliųjų įsitraukimą į svarbius miesto sprendimus.

Pasirodo, Vilniaus savivaldybė per pastaruosius dvejus metus ieškojo sprendimų, kurie galėtų palengvinti neįgaliųjų judumą mieste, – žemino šaligatvių bortelius, atnaujindama Neries krantinę įrengė neregių vedimo sistemą, diskutavo su neįgaliųjų atstovais dėl infrastruktūros pritaikymo jų poreikiams – taip buvo rašoma oficialioje savivaldybės ataskaitoje apie rūpinimąsi neįgaliaisiais.

Kad diskutavo – tai galima patikėti. O kad labai padidino judumo galimybes negalią turintiems vilniečiams – tuo girtis dar labai per anksti.

Parolimpinio komiteto sekretorius G.Zavadckis visas nušilęs iš Kalvarijų gatvės rajono, kuriame gyvena, tik vargais negalais vežimėliu atriedėjo iki Vyriausybės rūmų V.Kudirkos aikštėje.

Supykęs sakė: reikia pasodinti R.Šimašių į vežimėlį ir tegul savo kailiu pajunta, kiek daug kliūčių mieste norint įveikti tokį palyginti nedidelį atstumą.

Gerai, jei neįgalusis atvažiuoja į Vyriausybę, kur yra sąlygos neįgaliems žmonėms oriai atlikti gamtinius reikalus. O jeigu fiziologinė būtinybė užklupo šiaip atsidūrus centre?

V.Kudirkos aikštėje yra palyginti švarus, tvarkingas viešasis tualetas. Bet kaip į jį patekti neįgaliam žmogui?

Laiptai tokie statūs, kad slydmečiu net sveikam žmogui patamsyje reikia žengti atsargiai. Nulipti neįgaliajam su ramentais – iššūkis, o su vežimėliu – absoliučiai neįmanoma. Apie nuovažą neįgaliesiems nepagalvota.

Tačiau Vilniuje nuovažos kartais įrengiamos ne invalidų patogumui, o adrenalino kiekiui padidinti. Arba kad likimo nuskriaustieji dar labiau susižalotų. Tokios statmenos nuovažos gerokai seniau buvo įrengtos Konstitucijos prospekto požeminėje perėjoje. Irgi invalidų judumui pagerinti.

Tik nė vienas neįgalusis nedrįso leistis ar kilti šia statmena nuovaža. Žurnalistai atliko bandymus, nusileido vežimėliu – sakė, jausmas toks, tarsi važinėtum amerikietiškaisiais kalneliais.

Savivaldybė reagavo greitai – pakabino ženklą, perspėjantį, kad nuovaža neįgaliesiems naudotis draudžiama.

Užuot postringavę apie judumą, miesto politikai geriau pasirūpintų, kad iš pradžių nuo šaligatvių pakraščių bent jau būtų nukapoti apvadai ir padarytos prieigos prie unitazų viešuosiuose tualetuose.

Šią savaitę miesto valdžia ėmėsi ir fasadinio skaidrumo akcijos. Meras R.Šimašius perdavė Generalinei prokuratūrai 12 statinių, kurie buvo statyti pagal leidimus viešbučiams, bet faktiškai tapo butais.

Nekilnojamojo turto plėtotojai šią sostinės valdžios akciją įvertino sukiodami pirštus prie smilkinio. Jie pateikė argumentus, kad taip daryti leidžia įstatymai, dėl biurokratinės painiavos toks būdas pigesnis ir statytojui, ir būsto pirkėjui.

Keista: merui buvo pateikta apie 30 tokių objektų, tačiau į prokuratūrą kreiptasi tik dėl 12. Ir dar įdomu, kad daug tokių leidimų išduota būtent tuo laiku, kai meru jau buvo R.Šimašius. Tad pagal kokius kriterijus iš 30 atrinkta tik 12?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.