Kabinetus užsiėmė dar neišrinkti į postus

Naujasis Seimas valdžią ėmė dalytis dar prieš balsavimą – ant kai kurių kabinetų durų jau rytą atsirado lentelės su pretendentų į vadovaujamus postus pavardėmis.

V.Pranckietį sveikino ir liberalas E.Gentvilas, ir konservatorė I.Degutienė.
V.Pranckietį sveikino ir liberalas E.Gentvilas, ir konservatorė I.Degutienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2016, 11:29 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:08 PM

Pažaisti demokratiją dar pabandė liberalai, pasiūlę varžovą valdančiosios daugumos pasiūlytam kandidatui į Seimo pirmininko postą agronomui profesoriui 58 metų Viktorui Pranckiečiui.

Liberalai kandidatu į šį postą iškėlė savo frakcijos seniūną Eugenijų Gentvilą, kuris jau tampa etatiniu varžovu parlamento pirmininko rinkimuose.

Jis į šį postą kandidatavo ir tada, kai Seimo pirmininke buvo išrinkta Loreta Graužinienė.

„Tada sakiau, kad nebus bėdos, jei manęs neišrinksite, bet bus bėdos, jeigu išrinksite žavią mano oponentę“, – vakar prisiminė kadaise ištartus savo žodžius E.Gentvilas.

Tiesa, liberalas teigė negalįs sakyti, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas bus blogesnis už savo pirmtakus: „Jis man patinka kaip žmogus, bet aš jo visiškai nepažįstu kaip politiko.“

Varžytuvės dėl Seimo pirmininko posto nebuvo nuožmios, jas įtikinamai laimėjo V.Pranckietis, per slaptą balsavimą surinkęs 93 balsus. E.Gentvilui liko 36, nes vienuolika biuletenių rasta sugadinta.

„Aš atėjau iš šviesios, pažangios, tolerantiškos akademinės visuomenės, todėl labai stengsiuosi, kad Seime įsivyrautų esminės akademinės nuostatos: dialogo kultūra, argumentų kultūra, klausymas, girdėjimas, siekis suprasti, konstruktyvi diskusija, pagarba kitai ir kitokiai nuomonei, orus, malonus, etiškas bendravimas.

Manau, kad arogancija ir ciniškumas, abejingumas, susireikšminimas ar privilegijų siekis yra nesuderinami su išrinktojo piliečių statusu“, – prakilniai kalbėjo naujasis Seimo pirmininkas.

Profesorius žadėjo prisiimti asmeninę atsakomybę už jo vadovaujamo parlamento nuveiktus darbus.

Lentelė atsirado rytą

Kaip ir tikėtasi, pirmąja Seimo vicepirmininke tapo vienintelė buvusi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė, praėjusios kadencijos parlamentarė 56-erių Rima Baškienė.

Kad ši politikė turėtų tapti naujojo Seimo vadovo dešiniąja ranka, bylojo ir ant buvusio parlamento pirmojo pavaduotojo Vydo Gedvilo kabineto durų iš anksto atsiradusi lentelė su R.Baškienes pavarde.

Naujame erdviame kabinete „valstietė“ įsikūrė dar prieš priesaiką, bet neįžvelgė nieko neįprasta: „Aš galėčiau dirbti ir vestibiulyje, bet kur nors juk reikia susirinkti.“

G.Landsbergis irgi nelaukė

R.Baškienė pirmadienį buvo toli gražu ne vienintelė dar prieš rinkimus erdvesniuose valdžios kabinetuose įsikūrusi politikė.

Dar prieš formalius frakcijos seniūno rinkimus buvusio Seimo vicepirmininko Kęstučio Komskio kabinete įsitaisė konservatorių vedlys Gabrielius Landsbergis.

„Darbingai“, – paklaustas, kaip vertina bendražygių sprendimą frakcijos seniūną rinkti iš vieno kandidato, atsakė G.Landsbergis.

Ar šiam konservatoriui atiteks opozicijos lyderio titulas, priklausys ir nuo liberalų. Kol kas jie G.Landsbergiui itin neskubėjo žadėti paramos.

Iš viso – penki pavaduotojai

Konservatoriams priklausys ir Seimo vicepirmininko postas, kurį užėmė 67-erių Irena Degutienė.

Šias pareigas ji ėjo ir praėjusios kadencijos parlamente.

Dar vienu Seimo vicepirmininku „valstiečiai“ iš savo frakcijos pasiūlė energetikos inžinierių 32-ejų Arvydą Nekrošių. Jis į Seimą išrinktas Raseinių-Kėdainių vienmandatėje apygardoje.

Dar vienas Seimo vicepirmininko postas skirtas socialdemokratui – 65-erių Gediminui Kirkilui.

Pastarajam, kaip ir I.Degutienei, taip pat niekur nereikės kraustytis iš jau savu tapusio kabineto.

Kiek netikėtai be vicepirmininko posto liko pareigas baigiantis 57-erių Algirdas Butkevičius, kuris iki išnaktų Seime vykusiame balsavime nesulaukė daugumos balsų.

Iš viso naujasis Seimo pirmininkas turės penkis pavaduotojus. Praėjusios kadencijos parlamente jų buvo vienu mažiau.

Profesorius vengė konkretumo

Beje, rinkimus laimėję „valstiečiai“ iš pradžių žadėjo gerokai sumažinti Seimo vicepirmininkų skaičių. Šie ir kiti staiga išgaravę pažadai vakar buvo priminti ir V.Pranckiečiui, kai jis tribūnoje prisistatė kaip kandidatas į Seimo pirmininkus.

Tiesa, didžiosios politikos naujokui sunkokai sekėsi atsakinėti į konkrečius klausimus, pavyzdžiui, apie planuojamus naujus mokesčius, kurie laukia žemdirbių, arba apie kitų metų biudžeto projektą.

Prisistatydamas parlamentarams V.Pranckietis, kurio kandidatūrą į pirmininkus savo parašais parėmė 78 politikai, pabrėžė, kad iš 60 procentų atsinaujinusio naujojo Seimo žmonės tikisi pokyčių: „Neignoruokime žmonių valios, tai pokyčių iniciatyva, priimkime ją.

Tokia iniciatyva žmonės savo viltis sudėjo į naująjį Seimą, pavadinčiau jį vilties Seimu.“

Kaip ir ankstesni Seimo vadovai, „valstiečių“ atstovas kartojo tuos pačius šūkius apie tai, kad turėtų gerėti įstatymų leidybos kokybė: „Mūsų užduotis – daryti geriau ir būti geresniems. Būkime geri, bet ne geručiai. Žvelkime į ilgalaikę, ne trumpalaikę perspektyvą.“

V.Pranckietis taip pat pabrėžė, kad šią kadenciją bus siekiama, jog parlamentas taptų kokybiškai stipresnis ir aktyvesnis: „Visos valdžios grandys – Seimas, Prezidentūra, Vyriausybė, teismai – turi veikti darniai.“

Tačiau klausiamas apie konkrečius darbus politikas nebuvo iškalbingas. Jis daugiau kalbėjo apie geresnę aurą ir atmosferą Seime.

„Inventorizuoti tai, ką reikia padaryti, suformuoti Vyriausybę ir jos programą, ją priimti. Tada pereisime prie jos įgyvendinimo“, – aptakiai kalbėjo A.Stulginskio universitete fakulteto dekano pareigas ėjęs profesorius.

Komitetų bus daugiau

Valdantieji iš anksto išsidalijo ne tik svarbiausias kėdes, bet ir būsimus Seimo komitetų pirmininkų postus. Dar prieš balsavimą vakar ant kai kurių komitetų vadovų kabinetų durų jau atsirado lentelės su pretendentų jiems vadovauti pavardėmis.

Antai užėjus į Aplinkos apsaugos komiteto biurą buvo nesunku atspėti, kad šiam komitetui turėtų vadovauti „valstietis“ Kęstutis Mažeika.

Pirmadienį valdantieji taip pat sutarė, kad Biudžeto ir finansų komitetą vairuos žemės ūkio inžinierius Viktoras Rinkevičius.

Ekonomikos komitetui pretenduoja vadovauti politikos mokslų magistras Virginijus Sinkevičius, Kaimo reikalų – buvęs Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andrejus Stančikas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto – teisininkas Vytautas Bakas, Sveikatos reikalų komitetui – teisininkė Agnė Širinskienė, Švietimo ir mokslo – istorikas Eugenijus Jovaiša, Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų – teisininkas Povilas Urbšys, Žmogaus teisių – pedagogas Valerijus Simulikas.

Kol kas neaišku, kam priklausys Informacinės visuomenės plėtros komitetas, kurį „valstiečiai“ buvo užsimoję prijungti prie Ekonomikos komiteto. Socialdemokratai užsispyrė jį palikti, tik pervadinti į Inovacijų ir technologijų komitetą.

Seime turėtų atsirasti dar vienas – Kultūros komitetas. Jam pasišovęs vadovauti vakar Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnu išrinktas Ramūnas Karbauskis, kuris įsikūrė buvusiame Seimo kanclerės Daivos Raudonienės kabinete.

Naujajame parlamente – šešios frakcijos

* Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje – 59 nariai. Seniūnas – partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

* Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos frakcijoje – 31 narys. Seniūnas – partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

* Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijoje – 19 narių. Seniūne perrinkta Irena Šiaulienė.

* Liberalų sąjūdžio frakcijoje – 14 narių. Seniūnu perrinktas Eugenijus Gentvilas.

* Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijoje – 8 nariai. Seniūnė – Rita Tamašunienė.

* Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijoje – 8 nariai. Seniūnas – Remigijus Žemaitaitis.

* Mišriai Seimo narių grupei priklauso Linas Balsys ir Aušra Maldeikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio