Kas tie profesionalai, „valstiečių“ siunčiami į Vyriausybę?

Po truputį pradeda aiškėti naujosios Vyriausybės kontūrai. Antradienį prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuos kandidatu į ministrus pirmininkus teikia rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašo lyderį Saulių Skvernelį. Dabar netyla kalbos apie tai, kas užims kitas ministrų kabineto kėdes.

Prezidentės palaiminimą tapti premjeru gavęs S. Skvernelis tai yra iki lakpričio 30-osios suformuoti ministrų kabinetą.<br>T. Bauro nuotr.
Prezidentės palaiminimą tapti premjeru gavęs S. Skvernelis tai yra iki lakpričio 30-osios suformuoti ministrų kabinetą.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2016, 3:28 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:10 PM

Prezidentės palaiminimą tapti premjeru gavęs S. Skvernelis tai yra iki lakpričio 30-osios suformuoti ministrų kabinetą.

„Procedūros prasideda. Ketvirtadienį turėtų būti proceso pradžia Seime. Dvi savaitės bus laiko ir tai bus padaryta“, – antradienį dėstė kandidatas į premjero postą.

Kol kas nėra aiškios visų būsimų ministrų pavardės, tačiau dalį ministrų kabineto narių „valstiečių“ lyderiai atskleidė dar rugsėjį vykusiame partijos rinkiminės programos pristatyme. Darosi aišku, kad šios pavardės kandidatų į ministrus sąraše nesikeitė.

Įvardinti galimi ministrai

Sveikatos apsaugos ministru turėtų tapti Aurelijus Veryga. Jis – gydytojas psichiatras, biomedicinos mokslų daktaras, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius. 40-metis naujasis parlamentaras taip pat yra Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas, Vysk. M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio pirmininkas. A. Veryga į Seimą išrinktas vienmandatėje Panemunės apygardoje.

Nors kalbėta, kad atskiros Energetikos ministerijos Lietuvai nebereikia, „valstiečiai“ turi kandidatą į šios ministerijos vadovo postą. Partijos lyderiai galimu Energetikos ministru įvardijo Virgilijų Poderį.

Jis vadovavo įmonei, atsakingai už elektros jungčių į Švediją ir Lenkiją tiesimą bei elektros rinkos integraciją į Šiaurės šalių rinką. Taip pat dirbo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininku, Vertybinių popierių komisijos pirmininku, Ministro Pirmininko patarėju finansų klausimais.

Žemės ūkio ministerijos vadžias planuojama patikėti Broniui Markauskui. Pagal specialybę inžinierius elektrikas, 2006-2011 metais jis Žemės ūkio rūmų pirmininko pareigas. 2005-aisiais teistas už, kaip nurodė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) anketoje, žemdirbių protesto akcijos organizavimą.

Kultūros ministrės portfelis turėtų atitekti kultūros diplomatei, vertėjai Liana Ruokytei – Jonsson. Aplinkos ministro postas žadamas Kęstučiui Navickui, kuris pasak Seimo vicepirmininkės, „valstietės“ Rimos Baškienės yra „geras, darbštus žmogus“.

Turės tris ministrus

Nors „valstiečiai“ dar aiškiai nepasakė, kas užims 11 iš 14 ministrų kėdžių, jau aišku, kas bus tie trys socialdemokratų deleguoti ministrai.

Derybų dėl koalicijos metu socialdemokratai išsireikalavo trijų ministerijų: užsienio reikalų, ūkio ir teisingumo. Linas Linkevičius liks vadovauti Užsienio reikalų ministerijai, Mindaugas Sinkevičius, laikomas galimu naujuoju socialdemokratų lyderiu, vadovaus Ūkio ministerijai, o Darius Petrošius užims Teisingumo ministro kėdę.

Tiesa, dėl pastarojo socialdemokrato buvę kilę klausimų, kai Seimo narys, „valstietis“ Povilas Urbšys suabejojo jo D. Petrošiaus skaidrumu, nes šis neva gali turėti sąsajų su prieštaringai vertinamu tauragiškiu verslininku Arūnu Pukeliu, pravarde Švinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.