Šalies vadovų apsauga: jiems tai – privilegija ar našta?

Seimo koridoriumi eina Seimo pirmininkas, į minėjimą atvyksta prezidentė, balsuoti rinkimuose atkeliauja premjeras ir visus juos seka tamsiai kostiumais apsirėdę asmenys. Kiekvienas tų asmenų aukščiausius šalies pareigūnus seka ne be reikalo. Tai – jų apsauga.

Apsauginiai iki šiol lydi Vytautą Landsbergį, Valdą Adamkų. Tiesa, jie nebesaugo jau buvusių parlamento ar Vyriausybės vadovų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Apsauginiai iki šiol lydi Vytautą Landsbergį, Valdą Adamkų. Tiesa, jie nebesaugo jau buvusių parlamento ar Vyriausybės vadovų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
R. Mockevičius neatskleidė kokį atlyginimą gauna šalies vadovus saugantis pareigūnai, tik pasakė, kad algai įtakos nedaro tai, ar jis saugo prezidentė, ar premjerą, ar Seimo pirmininką.<br>V. Balkūno nuotr.
R. Mockevičius neatskleidė kokį atlyginimą gauna šalies vadovus saugantis pareigūnai, tik pasakė, kad algai įtakos nedaro tai, ar jis saugo prezidentė, ar premjerą, ar Seimo pirmininką.<br>V. Balkūno nuotr.
V. Pranckietis sakė, kad apsauga – ne privilegija, o prievolė.<br>T.Bauro nuotr.
V. Pranckietis sakė, kad apsauga – ne privilegija, o prievolė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 18, 2016, 10:51 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:29 PM

Savo pavaduotojų skaičių sumažinęs naujos kadencijos Seimo vadovas Viktoras Pranckietis žurnalistams prasitarė, kad apsaugos sumažinti negalėtų, net jei norėtų, nes to padaryti jam neleidžia įstatymas ir jam tai yra ne privilegija, o prievolė.

„Tai yra ne privilegija, tai yra prievolė. Aš ją turiu priimti tokią, kokia yra, kadangi tai yra taisyklė, nustatyta ne mano, tai tarptautiniai standartai. Jeigu galėčiau turėti įtakos, aš tikrai nenoriu žmonių varginti paskui save.

Kadangi aš tampu nebeprivatus asmuo, tai kaltas būsiu už viską. Tai man pasakė, kad tikėtis galiu daug ko. Apsauga išlieka tokia, kokia yra ir tai ne privilegija, o prievolė man“, – sakė V. Pranckietis.

Iš tikro, apsauga privaloma visiems aukščiausiems šalies pareigūnams: prezidentei, ministrui pirmininkui bei Seimo pirmininkui. Vadovybės apsaugos departamento direktorius Rymantas Mockevičius sakė, kad apsauga privaloma, nes saugoma ne žmogaus pavardė, o jo užimama pozicija.

Dirbti gali ne kiekvienas

Vadovybės apsaugos departamento direktorius pasakojo, kad norintieji tapti vadovybės apsaugos darbuotojais turi praeiti griežtą atranką, o dirbantiems asmenų apsaugoje privalomas ir išsilavinimas. Kiekvienas kandidatuojantis į šias pareigas yra patikrinimas.

Jų sveikatos būklė turi atitikti reikalavimus. Jie taip pat taikomi ir fiziniam pasirengimui, kovinių imtynių veiksmams bei šaudymo įgūdžiams. Pareigūnai turi taip pat turi mokėti anglų, vokiečių arba prancūzų kalbą.

Pareigūnai, atitinkantys specialiuosius reikalavimus, dalyvauja psichologiniame tyrime, kurio metu nustatomos asmeninės, dalykinės ir psichologinės savybės.

  Sekantis etapas yra pokalbis komisijoje, kur vertinami psichologinio tyrimo rezultatai ir pareigūno kompetencijos.

Sėkmingai įveikęs atrankos etapą pareigūnas siunčiamas į specialiuosius mokymus, kurių pabaigoje laikomas egzaminas.

 Tik sėkmingai baigę mokymus pareigūnai yra skiriami dirbti į saugomų asmenų apsaugos komandas.

R. Mockevičius neatskleidė kokį atlyginimą gauna šalies vadovus saugantis pareigūnai, tik pasakė, kad algai įtakos nedaro tai, ar jis saugo prezidentė, ar premjerą, ar Seimo pirmininką.

„Alga gali skirtis nuo stažo, laipsnio, turimos kvalifikacijos. Tai yra pareiginis atlyginimas ir jis nepriklauso nuo valstybės vadovo pozicijos. Aišku tiek, kad dirbantis penkis metus uždirbs mažiau nei dirbantis 15 metų ar daugiau“, – sakė R. Mockevičius.

Saugomi ir kai kurie buvusieji

Kartas nuo karto visuomenėje pasigirsta svarstymai, ar baigę kadencijas aukščiausieji šalies vadovai ir toliau yra saugomi. R. Mockevičius pasakojo, kad apsauga yra paliekama, tik toli gražu ne visiems.

Apsauginiai iki šiol lydi Vytautą Landsbergį, Valdą Adamkų. Tiesa, jie nebesaugo jau buvusių parlamento ar Vyriausybės vadovų.

„Baigę kadenciją saugomi tik valstybės vadovai, prezidentai. Buvusių premjerų, Seimo pirmininkų nesaugome“, – sakė R. Morkevičius.

Atsisakyti negali

Naujasis Seimo pirmininkas prasitarė, kad nenori varginti apsaugos, todėl keliasi gyventi į Vilnių. Tačiau net jei ir norėtų, nustoti „varginti“ apsaugos jis negali. „Jam tai yra prievolė. Užimant šias pareigas, pagal įstatymą, priklauso apsauga ir viskas. O varginti jis nenori grynai dėl žmogiškų savybių. Saugomas asmuo negali pasakyti nori ar nenori apsaugos. Mes saugome pareigybę, o ne pavardę“, – sakė R. Mockevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.